arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kyotomaatregelen (onzekere) stap in goede richting
by Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen Sunday, Mar. 21, 2004 at 1:01 AM

Bond Beter Leefmilieu vindt het uiteindelijke resultaat van de Kyotobesprekingen binnen de federale regering een (te) onzekere stap in de goede richting. Een aantal dringende en noodzakelijke maatregelen (zoals het ontwikkelen van een windturbinepark) gaan de goede richting uit, maar het ‘plan’ laat ook kansen liggen.

Zo heeft de regering de kans laten liggen om de fiscale vrijstelling voor bedrijfswagens afhankelijk te maken van de energieklasse. Het feit dat de sluiting van twee zwaar vervuilende en verouderde steenkoolcentrales - in het uitrustingsplan voorzien voor 2004 - wordt uitgesteld tot 2009, wekt weinig vertrouwen. Ook de maatregelen om gezinnen te steunen die hun energieverbruik willen terugdringen, zijn zwak. BBL. pleit daarom voor het herinvoeren van het ‘klimaatkrediet’. Dit krediet aan gezinnen die de energie-efficiëntie van hun woning willen verhogen, bestond reeds in de jaren ’80 maar werd later weer afgeschaft.

Het akkoord dat deze namiddag door de regering werd voorgesteld, voegt weinig toe aan de algemene principes die reeds door minister Van den Bossche naar voor waren geschoven. De vraag is of met deze nog zeer ruwe benadering tot een efficiënt geheel kan worden gekomen. Met andere woorden: haalt de regering met deze instrumenten de vooropgestelde doelstelling? Veel laat toe daaraan te twijfelen. Het feit dat de regering de deur openlaat om – indien zij zelf faalt! – toch nog gebruik te maken van de mogelijkheid om ‘hete lucht’ aan te kopen in het buitenland, is dan ook bijzonder verontrustend.

Bond Beter Leefmilieu had gerekend op meer sluitende afspraken. De kansen lagen nochtans voor het grijpen. Sommige maatregelen waar zowel het milieu, de economie (met inbegrip van de werkgelegenheid) als het sociale bij te winnen hadden, hadden veel krachtiger gemogen. De milieukoepel vindt het tevens onbegrijpelijk dat de fiscale voordelen voor bedrijfsvoertuigen niet gekoppeld worden aan de energieklasse. Door de fiscale vrijstelling te beperken tot voertuigen uit de A- en B-klasse kan tot 1,8 miljoen ton CO2 worden bespaard. Dat is één derde van de doelstelling die de federale overheid op zich nam. Nu wordt hier niets voorzien!

Klimaatkrediet. Waarom niet?

Gezinnen kunnen 30 tot 70% besparen op hun energieverbruik en energiekost door een bestaand huis een ‘klimaatbeurt’ te geven. Het betreft eenvoudige ingrepen als het aanbrengen van muur- en dakisolatie, het plaatsen van superisolerend glas en de installatie van een hoogrendementsketel. BBL pleit ervoor dat gezinnen die deze investeringen doen, zouden kunnen genieten van een ‘klimaatkrediet’, waarbij zij de investeringen op korte termijn kunnen afschrijven en reeds na enkele jaren volop kunnen genieten van de drastische besparing op de energiekost. BBL vreest dat de maatregelen die de regering voorstelt onvoldoende krachtig zijn om een trendbreuk te forceren en vraagt de versterking ervan op korte termijn.

De voordelen van het ‘klimaatkrediet’ zijn duidelijk: versnelde reductie van CO2-emissies, economische winst door werkgelegenheid in de bouwsector, sociale winst door lagere energiefacturen

Genoeg krokodillentranen over kolencentrales

Bond Beter Leefmilieu betreurt ook dat de regering heeft toegegeven aan de onzindelijke discussie over de sluiting van twee kolencentrales. De krokodillentranen van Electrabel en industrie zijn totaal misplaatst. De sluiting van beide centrales was reeds voorzien in het uitrustingsplan. Bovendien was de sluiting noodzakelijk om tegemoet te komen aan de Europese NEC-doelstellingen (emissies van SO2, VOS ,NOx, NH3). De beslissing om deze voorziene sluitingen mee te tellen in de Kyotodoelstelling verandert in werkelijkheid niets. Er kan dus uiteraard geen sprake van zijn dat zij enige invloed zou hebben op de elektriciteitsprijs of op de energetische afhankelijkheid van ons land. Om onze energieonafhankelijkheid te verbeteren moet er dringend veel meer middelen gaan naar hernieuwbare energie en naar energie-efficiëntie. Op dat vlak kan ons land veel beter. Het openhouden van zwaar vervuilende, technologisch verouderde en economisch afgeschreven kolencentrales hoort daar niet bij.

Het feit dat de regering de sluiting van de centrales uitstelt tot 2009, toont aan dat zij zeer gemakkelijk toegeeft aan de klaagzang van de industrie, ook waar deze alle grond mist. Het zal voor de milieubeweging zaak zijn er op toe te zien dat andere beslissingen de komende tijd ook niet worden teruggeschroefd.