arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Interview André Mordant in Oostende] "Vlamingen en Walen kunnen dus toch samenwerken
by christophe callewaert Sunday, Mar. 21, 2004 at 12:27 AM
christophe@indymedia.be

De verwikkelingen aan de top van het ABVV hebben sporen nagelaten. Maar André Mordant voelt zich gesterkt door de betoging in Oostende. "Blij dat we nog eens kunnen tonen hebben dat Franstaligen en Nederlandstaligen wel degelijk kunnen samenwerken."


André Mordant, de 'nood'voorzitter van het ABVV (foto han soete)

Bent u tevreden na deze betoging?

Ik denk dat we hebben getoond dat in België Vlamingen, Franstaligen, ABVV én ACV in staat zijn om samen te werken aan een gemeenschappelijk project waarin solidariteit centraal staat. Dat project is onmisbaar omdat de macht van de economie te zwaar weegt vergeleken met de sociale rechten. Het is dus zeer belangrijk dat zoiets eens gezegd wordt. En het verheugt mij enorm dat 20.000 mensen het op een zaterdag nodig vinden om dat hier te komen zeggen.

Wat verwacht u concreet van de regering die hier enkele kilometer vandaan aan haar tweede mege-ministerraad begonnen is?

Ik denk dat de regering een budget voorzien heeft bij haar aantreden. Maar de ministers moeten begrijpen dat het leven van de mensen niet stopt bij het einde van de legislatuur. De veroudering van de bevolking vraagt een degelijke financiering. En er zullen dus meer middelen nodig zijn opdat de bevolking goed en lang kan leven.

De discussie over de vergrijzing is uitgesteld tot na de verkiezingen. Dan zal het niet meer gaan over kleine aanpassingen.

Op de vraagstukken van de eindeloopbaan en de veroudering kan je niet antwoorden met budgetaire ingrepen. Je moet maatschappelijke antwoorden vinden. En dat kan enkel na een brede consultatie van die zelfde samenleving. Als de levensverwachting stijgt dan moet dat ook een blijde verwachting zijn. In plaats van de gebruikelijke besparingen moet er een nieuwe maatschappelijk project komen. En de solidariteit moet ook betaald worden.

U verwees daarnet in uw toespraak ook even naar de ons omringende landen.

Zowel in Frankrijk, Duitsland als in Engeland zien we dat de sociale rechten verloren gaan en dat de uitkeringen verminderd worden. Wij zullen niet aanvaarden dat België een zelfde weg opgaat. Aan de regering zeggen wij daarom: als regeren voorzien is, wel voorzie dan meer middelen.

Voelde u zich hier wel op uw gemak na alles wat er de afgelopen weken gebeurd is binnen het ABVV?

Het ABVV is een groot huis. Spanningen tussen personen kunnen in zo'n huis altijd gebeuren. Maar de organisatie, de leden en de afgevaardigden zien dat niet eens.