arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Interview Luc Cortebeeck in Oostende] "Vakbondsleider kan geen twee heren dienen''
by christophe callewaert Saturday, Mar. 20, 2004 at 11:26 PM
christophe@indymedia.be

Luc Cortebeeck schroomde zich niet in zijn kritiek op de paarse regering van Verhofstadt. "Diezelfde kritische houding zullen we hebben tegenover gelijk welke regering die geen sociaal beleid voert." Zo snoerde hij eventuele critici meteen de mond.


ACV-voorzitter Cortebeeck op groot scherm en op het podium (foto han soete)

Wij betogen om de minimumuitkeringen in de sociale zekerheid omhoog te krijgen en ook de welvaartsvastheid te realiseren. Dat betekent dat de uitkeringen stilaan toch een beetje de trend van de lonen moeten gaan volgen. EN dus dan denken wij aan de invaliditeits- en werkloosheidsuitkeringen die dringend verhoogd moeten worden.

Is de grote opkomst toch een signaal dat dit leeft onder de bevolking?

Zeker en vast, u moet zich eens indenken: een zaterdagmorgen, slecht weer en in Oostende. Voor veel mensen betekent dat een reis naar de andere kant van het land. En ze zijn er! Ze komen niet enkel voor hun eigen eisen of hun eigen belangen. Het gaat hier om de belangen in de toekomst en daarrond is het nooit makkelijk om te mobiliseren. Dit lijkt mij dus een heel belangrijk signaal.

In recente tussenkomsten heeft u het vaak over de asociale regering. Wat bedoelt u daar precies mee?

Ik bedoel daarmee dat deze regering een aantal maatregelen neemt zonder aan het sociale te denken. Als je ziet wat er gebeurd is met de hervorming van de fiscaliteit, de schande van de fiscale amnestie. Maar nooit komen er maatregelen in verband met sociale zekerheid of in de belangen van de werknemers. Dat zien de mensen wel.

In het weekblad Visie hebt u deze week ook kritiek geuit op de opéénvolgende loonlastenverlagingen.

Die lastenverlagingen hebben misschien op een bepaald moment een klein effect gehad, maar op dit moment is dat effect volledig uitgedoofd. We mogen niet vergeten dat wij op dit moment 68.000 werklozen meer hebben dan een jaar geleden. Er zijn bovendien 28.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Dat is toch een teken dat dit systeem niet werkt. Het ontkracht ook de sociale zekerheid, want je neemt een pak inkomsten weg.

Tijdens deze ministerraad gaat het nog over klein oplapwerk met een paar procenten meer of minder. Vanaf september volgt dan het grote werk met het nieuwe interprofessionele akkoord en het eindeloopbaandebat. Wat verwacht u daarvan?

Dit wordt een heel moeilijk debat omdat alles gekoppeld zal zijn aan het eindeloopbaandebat. Dan spreken we onvermijdelijk ook opnieuw over de toekomst van de sociale zekerheid en de toekomst van het brugpensioen en het pensioen.

Zijn jullie klaar voor dat debat?

Wij bereiden ons daar volop op voor. Nu staat deze strijd centraal. Daarna komen de sociale verkiezingen. En dan kunnen we ons 100% concentreren op dat punt.

Het lijkt wel een heel hard debat te worden waar de schaduw van een moeilijke budgetaire oefening overheen hangt. Er dreigt een begrotingstekort en veel ruimte is er niet.

Het is niet de eerste keer dat we dit meemaken en we zullen er staan. Maar hoe komt dat men nu te weinig middelen heeft? Men heeft zoveel geld uitgegeven aan mensen die het eigenlijk toch niet nodig hebben. En dit is nu het resultaat.

Verwacht u iets concreets van deze ministerraad?

Wij willen dat er nu onmiddellijk iets gebeurt op dit moment en dat nu zichtbaar wordt welke uitkeringen zullen verhogen. Het is iets te gemakkelijk om te beloven dat er binnen twee, drie jaar iets zal veranderen. Nee, er moet nu iets gebeuren.

Ik hoor sommigen al fluisteren dat het ACV nu heel actief is omdat zij geen politiek relais hebben in de regering.

U kent onze lijn. Wij hebben altijd gezegd dat wij deze regering zullen beoordelen op haar daden. Wij hebben toenemend gezien dat er geen sociaal beleid gevoerd wordt. Van daaruit dat we nu zeggen dat het zo niet meer verder kan. Wij gaan die zelfde kritische houding aannemen tegenover elke regering. Dat hebben we overigens ook in het verleden bewezen.

Dus het is verkeerd om daarin de motivatie te zoeken voor uw dadendrang?

Nee, dit zou onze basis trouwens ook nooit aanvaarden. Het komt niet goed over bij de mensen als vakbondsleiders een onmiddellijke link hebben met een politieke partij. Je kan nooit twee verschillende heren dienen. Ofwel kom je op voor je eigen objectieven, ofwel voor die van een politieke partij en dat gaat niet zomaar samen.