arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden eisen boter bij de vis in Oostende. Een verslag.
by christophe callewaert Saturday, Mar. 20, 2004 at 10:52 PM
christophe@indymedia.be

Stormwind in Oostende, een uitgeregende zaterdag en toch nog dik twintigduizend manifestanten op de vakbondsbetoging naar aanleiding van de mega-ministerraad in het domein Raversijde. De vakbondseisen, de welvaartsvastheid van de uitkeringen en het vrijwaren van de toekomst van de sociale zekerheid genieten duidelijk de steun van een flink deel van de bevolking. Niets dan tevreden gezichten dus op het podium na de betoging. Of het protest ook iets concreet heeft opgeleverd, zal morgen moeten blijken aan het eind van de ministerraad.

“Regering, u bent niet goed bezig. Uw beleid is niet goed. Uw beleid is niet sociaal.” ACV-voorzitter Luc Cortebeeck mocht de spits afbijten op het podium aan het eind van de betoging. Hoewel de organisatoren het onder elkaar niet helemaal eens waren of dit nu een betoging was tegen de regering of eerder ter ondersteuning van een eisenprogramma, stak Cortebeeck zijn wrevel over het beleid van Paars II niet onder stoelen of banken. “De minima zijn niet verhoogd, de armoede wel. De sociale zekerheid komt in de problemen door loonlastenverlagingen die geen werk opleveren. Dit beleid werkt niet. De voorbije jaren zijn er 28.000 werkplaatsen verloren gegaan en zitten we met 68.000 werklozen meer.” Cortebeeck sloot af met een woordspeling: “We willen hier in Oostende geen zand in de ogen, maar boter bij de vis.”


ACW-, ACV- en ABVV-kopstukken broederlijk naast elkaar op
podium (foto han soete)

Sfeer
André Mordant, de voorlopige vervanger van Mia De Vits aan het hoofd van het ABVV, liet zijn stem donderen over de menigte die op het plein toestroomde: “Het is niet alleen de economie die een plaats verdient op dit soort gelegenheden. Wij zijn naar hier gekomen om de regering duidelijk te maken dat het niet kan dat een deel van de bevolking uitgesloten blijft. Geef ons de sociale zekerheid waar we al jaren bijdragen voor betalen.”
De timing klopte perfect. Na het einde van de toespraken joeg een nieuwe regenbui de betogers terug de klaarstaande bussen in. De manifestanten hadden toen een tocht van enkele kilometers in de stationsbuurt van Oostende achter de rug. Misschien niet meteen de meest gezellige plaats om te betogen, maar de diversiteit en de ambiance onder de betogers maakte veel goed. In het eerste stuk van de betoging stapte de ganse christelijke arbeidersbeweging op die duidelijk werk had gemaakt van de mobilisatie van haar leden. “De regering is op haar kop gevallen,” was de centrale slogan van het ACV en daar hadden verschillende leden hun creativiteit op losgelaten.


De regering is op zijn kop gevallen (foto han soete)

Midden in het pak liepen een gemaskerde Vandenbroucke, Verhofstadt en nog enkele andere Paars II-ministers die vandaag kop van jut waren. “Ik ben zo hard op mijn kop gevallen,” zei de Vandebroucke van dienst, “dat ik binnenkort ga beginnen vertellen dat mensen tot hun 85ste moeten blijven werken.” Swa Van Deun, een leraar uit Meulebeke die met het zelfde bordje rondliep, legde het op een iets rustiger manier uit: “Ze zijn op hun kop gevallen omdat ze andere dingen zeggen dan ze doen. Er werden 200.000 jobs beloofd en we hebben enkel herstructureringen en sluitingen gekregen. Er zijn zoveel giften voor de rijken, fiscale amnestie, belastingsverlagingen noem maar op, dat er niets meer overblijft voor de sociale zekerheid. De SP.a legt wel echt de verkeerde prioriteiten.”

De geest van Gembloux
Even verder liep een groep werklozen uit Mons. “Werklozen zijn geen luiaards” droegen ze mee. “Na de regeringstop in Gembloux wordt voortaan iedere langdurige werkloze als een werkschuw mens beschouwd,” zei Louise, een jonge vrouw die zelf al een tijd tevergeefs op zoek is naar een baan. De verhoogde controle op werklozen waarmee de regering de werkloosheidstatistieken wil opsmukken, blijft verontwaardigde reacties oproepen. En dat blijkbaar niet alleen in Wallonië. Christiana uit Dendermonde zeulde met een leeg winkelkarretje rond. “Voilà, zoveel kunnen we nog kopen met ons loon of met onze dop zoals in mijn geval. De groten hebben vier of vijf jobs waar ze geld aan verdienen en toch komt de regering elke keer weer bij ons aankloppen. Dat kan toch niet? Nu willen ze ook nog het brugpensioen afpakken. Besef je wel dat er mensen zijn die al vanaf hun veertiende werken?” Christiana is er altijd bij als de CM betoogt. “Als het niet voor mij is, is het voor iemand anders. En deze keer is het voor mij.” Dat laatste leek elke deelnemer van deze betoging wel te kunnen zeggen. Hoewel in het eisenplatform van de vakbonden vooral de verhoging van de uitkeringen centraal staat, vulde iedereen het met zijn eigen opgestapelde onvrede aan.


Ook het casinopersoneel had zo zijn redenen om
verontrust te zijn (foto han soete)

Heet najaar
Met de sociale verkiezingen in zicht was een gezamenlijk blok van ACV- en ABVV-kopstukken deze keer niet mogelijk. De speldenprikken die beide vakbonden elkaar de afgelopen weken uitdeelden naar aanleiding van de discussie over syndicale onafhankelijkheid zaten daar ook wel voor iets tussen. Toch benadrukten zowel Mordant als Cortebeeck dat de samenwerking heel vlot verliep. De ACV-voorzitter verheugde zich zelfs dat de relatie sinds het vertrek van Mia De Vits veel verbeterd is. Mia De Vits was aanvankelijk tegen de betoging in Oostende gekant omdat ze de socialistische ministers wou sparen. De sfeer in het ABVV-blok was toch anders. Minder animatie en minder diversiteit. Er wachten het ABVV nog enkele moeilijke maanden. Veel tijd is er niet want na de verkiezingen en na de zomer wacht een woelig najaar met enkele heel gevoelige dossiers op de onderhandelingstafel: een nieuw interprofessioneel akkoord, de eindeloopbaandiscussie en met daar nog eens boven op een bijzonder moeilijke discussie over de begroting van 2005. Zowel het ACV als het ABVV hebben er alle belang bij om deze discussies in volle sterkte te kunnen aanvatten. In Oostende bleek vandaag alvast dat hun achterban er klaar voor is.