arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boycot protest in Brussel herdenkt 1 jaar oorlog in Irak.
by Voor Moeder Aarde Saturday, Mar. 20, 2004 at 7:15 PM
Pol@motherearth.org

Tijdens de vredesbetoging in Brussel herdachten actievoerders van Voor Moeder Aarde deze namiddag de start van oorlog in Irak 1 jaar geleden. Op een doodskist die werd meegedragen door George W. Bush, Pietje de Dood en 2 Amerikaanse Marines stonden het aantal dodelijke slachtoffers precies één jaar na het uitbreken van de oorlog in Irak.

Boycot protest in Br...
bushcocacola.jpg, image/jpeg, 600x800

Er sneuvelden minstens 8.581 Iraakse burgerslachtoffers, minstens 13.500 Iraakse soldaten en tenslotte de in het westen meer besproken 571 Amerikaanse soldaten.

Op de doodskist stonden naast deze verkillende cijfers ook de logo's van zes grote financiële sponsors van George W. Bush en zijn Republikeinse Partij, o.a. McDonalds, Texaco, Philip Morris/Kraft, Esso, Coca Cola Company en PepsiCo.
De McDonalds kreeg vandaag voor de tweede maal in evenveel dagen bezoek van boycotactivisten.

Vandaag ging de McDonalds aan de Beurs zelfs even dicht toen de actievoerders daar pikket gingen staan. Voor Moeder Aarde stelt dat deze nieuwe betoging niet genoeg is om het unilaterale beleid van de VS te stoppen. "We moeten directe acties voeren welke de dagelijkse gang van zaken doorbreken. De boycot is daarvoor het ideale actiemiddel" aldus een woordvoerder.

De actievoerders konden bij omstaanders op heel veel bijval rekenen. Vandaag worden door het internationale boycot netwerk acties gevoerd in heel wat landen w.o. Auckland (NZ), Tokyo, Mumbai, Delhi en Kolkota (India), Rawalpindi, Bahrein, Cairo, Wenen, Kopenhagen, Rome en zelfs aan verschillende Esso tankstations in de Amerikaanse deelstaat Vermont.

Deze ochtend was er ook nog een boycotactie aan een Esso
tankstation in Hasselt, terwijl gisteren een Texaco station en een McDonalds in Gent reeds het bezoek kregen van actievoerders.
(zie http://archive.indymedia.be/news/2004/03/82017.php)


Ze stellen trouwens expleciet dat de acties niet gericht zijn tegen de uitbaters van de bedrijven, maar tegen de hoofdzetel. De acties zijn ook niet anti-Amerikaans. "We werken samen met Amerikanen en werken samen voor een ander Amerika" aldus een boycotactivist.
De boycot acties richten zich echter niet alleen tegen de unilaterale oorlog die de VS ontketenden in Irak. Reeds meer dan 100 organisaties in meer dan veertig landen roepen consumenten op om hun koopkracht te gebruiken opdat de VS meer respect zouden tonen voor mensenrechten, het leefmilieu en werk maken van ontwapening.

De organisatoren van de boycot campagne hebben in januari jl. een wereldwijd boycot netwerk opgezet tijdens het Wereld Sociaal Forum in Mumbai (India). Ze eisen dat de VS spoedig een aantal belangrijke internationale verdragen ratificeert (w.o. Kyoto, Internationaal Strafhof, Atoomteststopverdrag, anti-persoonmijnen) en verzetten zich tegen het verregaande unilateralisme van de Verenigde Staten.

Tijdens het recente Wereld Sociaal Forum in Mumbai (India) werd een internationaal boycot Bush netwerk opgericht. Het internationaal netwerk besloot consumenten wereldwijd op te roepen om met prioriteit zes Amerikaanse bedrijven te boycotten: namelijk Altria (met Kraft en Philip Morris - Marlboro - L&M), Exxon-Mobil (Esso), Chevron-Texaco, Coca Cola Company, PepsiCo en MacDonalds. De zes bedrijven zijn allen grote sponsors van de verkiezingscampagne van de republikeinen van George W. Bush.


> Kraft/Philip Morris - $6,529,524
> ExxonMobil - $2,470,014
> ChevronTexaco - $2,213,241
> PepsiCo - $1,938,141
> Coca Cola Co. - $863,938.54
> McDonalds - $636,358.59

Bron: http://www.opensecrets.org Cijfers van 2000 tot 1 maart 2004
Ook een aantal bekende namen roepen op om de boycot te gebruiken om de VS onder druk te zetten. O.a. de Indische schrijfster Arundhati Roy en de Franse boerenleider Jose Bove ondersteunen de boycot. Ook de Canadese Naomi Klein, één belangrijke woordvoerster voor de andersglobalisten ondersteunt dit geweldloos maar direct actiemodel. Andere actiemodellen blijken vandaag weinig indruk te maken op Bush.McDonalds nog eventjes open.
by Voor Moeder Aarde Saturday, Mar. 20, 2004 at 7:15 PM
Pol@motherearth.org

McDonalds nog eventj...
bushmcdonalds.jpg, image/jpeg, 600x450

McDonalds gesloten.
by Voor Moeder Aarde Saturday, Mar. 20, 2004 at 7:15 PM
Pol@motherearth.org

McDonalds gesloten....
mcdonaldsclosed.jpg, image/jpeg, 434x629

Boycot de oorlogfinanciers.
by Voor Moeder Aarde Saturday, Mar. 20, 2004 at 7:15 PM
Pol@motherearth.org

Boycot de oorlogfina...
boycottmcdonalds.jpg, image/jpeg, 600x800

Le mac do bombardé d'oeufs juste avant sa fermeture prématurée.
by turlututu Saturday, Mar. 20, 2004 at 9:20 PM
turlututu@indymedia.org

Le mac do bombardé d...
dscn0512.jpg, image/jpeg, 480x640

Images 2.
by turlututu Saturday, Mar. 20, 2004 at 9:21 PM
turlututu@indymedia.org

Images 2....
dscn0513.jpg, image/jpeg, 640x480