dag 2 van de Turkije-delegatie by bart, pieter en marc Thursday, Mar. 18, 2004 at 10:43 PM |
‘Bush, kom niet naar Istanbul, kom naar het bRUSSELLs tribunaal!’ interview met de coordinatrice van de anti-navo betogingen in İstanbul
‘Bush, kom niet naar Istanbul, kom naar het bRUSSELLs tribunaal!’
TURKS LINKS VRAAGT KOMST VAN EUROPESE DELEGATIES NAAR HET PROTEST TEGEN NAVO-TOP IN ISTANBUL
Op 28 juni eerstkomende, komt de Amerikaanse president George W. Bush, samen met de andere leiders van de NAVO-landen, naar een ultrabelangrijke Navo-top in Istanbul. Naar verluid liggen er plannen op tafel om de rol van de NATO in de wereldpolitiek om te gooien. In plaats van haar louter verdedigende rol in de Koude Oorlog, zou de NATO nu actief moeten meewerken aan de militaire controle over olierijke regio’s zoals de Caucasus en het Midden-Oosten. We spraken hierover met Yildiz Onen, betrokken in de organisatie van een hele reeks protestacties, die zullen uitmonden in een massabetoging op zaterdag 26 juni in Istanbul.
Wat staat op de agenda van de top?
“Wij denken dat de VS de NAVO wil gebruiken om meer internationale steun te verzekeren voor de bezetting in Irak en voor hun controle van de gehele regio. Ze kijken dan vooral naar landen als Frankrijk, Duitsland en België. Een NAVO-bezetting zou voor veel landen ook al veel acceptabeler zijn dan de huidige Amerikaanse bezetting van Irak. Wat wij voornamelijk vrezen is dat de top zal gebruikt worden als een excuus om Turkse soldaten naar Irak te sturen. De Turkse regering is heel willig om daar troepen heen te sturen omdat ze argwanend staan tegenover het streven naar autonomie van de Iraakse Koerden.”
Denkt u dat de NATO-landen akkoord zouden gaan met Turkse troepen in Irak?
“Vorig jaar in oktober keurde het Turkse parlement het zenden van troepen naar Irak al goed. Maar omwille van de Koerdische oppositie in Irak tegen de komst van deze troepen, is dit besluit nooit uitgevoerd geweest. Toch is dit geen uitgemaakte zaak. Ik denk niet dat NATO of de VS nee zouden zeggen tegen Turkse troepen in Irak, als de Turkse regering hiervoor goede argumenten voor op tafel zou weten te leggen. Daarom mobiliseren we onder dit thema. De slogan van de ‘Globale Coalitie van Vrede en Gerechtigheid’ luidt ‘Stop De Bezetting’.”
U bent de coördinator van de ‘Globale Coalitie van Vrede en Gerechtigheid’. Wie verenigt deze coalitie?
“In de aanloop naar de oorlog tegen Irak verenigde alle protest zich onder één grote koepel, onder de naam ‘Neen aan de Oorlog in Irak’. Deze koepel is nu gesplitst in enerzijds een coalitie van kleinere linkse verenigingen, en anderzijds onze ‘Globale Coalitie van Vrede en Gerechtigheid’. Wij verenigen individuen in plaats van verenigingen. Dit is praktischer omdat die mensen dan niet steeds de goedkeuring moeten vragen van hun vereniging, wat ons veel tijd kost. Zo is de voorzitter van de belangrijke vakbond KESK lid van onze coalitie. We doen extra ons best om ook islamieten en Koerden erbij te betrekken. Vrede is geen zaak van de socialisten alleen. De Koerden zouden massaal kunnen mobiliseren, maar ze doen dit niet, omdat ze Bush niet voor het hoofd willen stoten. Ze geloven dat de VS in Irak immers de Koerdische rechten beschermt. Ze zouden daar echter beter mee opletten. De VS is geen partner op wie je kan vertrouwen.”
Bent u al bezig met de voorbereiding van de manifestatie?
“We zijn er zo vroeg mogelijk mee gestart, maar wegens de lokale verkiezingen op 28 maart staan de activiteiten voorlopig op een laag pitje. Nu verdelen we enkel leaflets, organiseren we panels, en zo meer. Later zal de campagne op nationaal vlak gevoerd worden. Er zullen demonstraties, persconferenties, concerten, festivals, … georganiseerd worden over heel Turkije: zowel in Izmir, Ankara, Antalya, … als in kleinere steden. In Istanbul zullen vanaf 18 juni grotere bijeenkomsten plaatsvinden. Tijdens die week willen we tonen dat we Bush hier niet willen. Dit alles zal uitmonden in de massabetoging op zaterdag 26 juni.”
Maakt de politie het jullie moeilijk om te betogen?
“Het is veel beter dan vroeger. De betoging op 26 juni zal officieel nog illegaal zijn, want als we het aanvragen, moeten we betogen ergens in een godvergeten gat in Istanbul. En eens je met duizenden mensen bent, kunnen ze je toch niet meer tegenhouden. Maar voor de rest gaat alles gemakkelijker. De wettelijke verplichtingen worden eenvoudiger. Het organiseren van persconferenties moeten we bv. niet meer aangeven bij de politie. En bij het protest tegen de bezetting van Irak, hebben we zeker geen problemen, omdat zelfs Turks rechts zich hiertegen verzet..”
Hoe kunnen de organisaties in Europa een steentje bijdragen tot het protest?
“We zouden graag delegaties uit Europa ontvangen gedurende de periode van 18 tot 29 juni, en speciaal voor 26 juni. Vanuit het Europees Sociaal Forum is echter nog niets beslist. Er waren voortdurend discussies onder de Engelsen. We hopen dat dit tijdens de bijeenkomst van het ESF in Istanbul in april, alsnog kan uitgeklaard worden.”
Vandaag brachten we ook een bezoek aan de faculteit ‘internationale relaties’ van de Dogus universiteit. Met de verantwoordelijken van de afdelingen praatten we over de relaties tussen Turkije en Europa. ’s Avonds hadden we nog een gesprek met de nog maar pas geopende afdeling van Amnesty International in Turkije. Zij vertelden ons over de moeilijkheden om het kantoor te openen en de werking in Turkije.
Vrijdag landen we in Diyarbakir.