arch/ive/ief (2000 - 2005)

Is beursgang van Belgacom echt zo goed voor het bedrijf, werknemers én de bevolking?
by ACV-Transcom Thursday, Mar. 18, 2004 at 7:21 PM

Zowel de financiële wereld als de aandeelhouders en de directie van het bedrijf verheugen zich over de beursgang van Belgacom. ACV-Transcom, die het algemeen belang van de werknemers vertegenwoordigt, deelt dit enthousiasme niet.

ACV-Transcom meent dat voor de overgrote meerderheid van de betrokkenen de toekomst vol gevaren is.

Natuurlijk zou ACV-Transcom zich ironisch kunnen uitlaten over het ‘speciale overheidsbedrijf’ dat Belgacom geworden is. Dit bedrijf, dat nu reeds over een belangrijk aandeel aan privé-aandeelhouders beschikt, zal morgen een deel van haar kapitaal op de beurs genoteerd zien en een belangrijke groep medewerkers tellen die niet alleen statutair zijn, maar tegelijkertijd ‘werknemers-aandeelhouders’!

Zolang de publieke dienstverlening en het sociaal welzijn van de werknemers er bedreigd zijn, laat dit bij ACV-Transcom een slecht gevoel na. De komende periode zal een periode van grote onstandvastigheid zijn. Hoe zullen immers de doelstellingen van een “publieke onderneming” te verzoenen zijn met deze van een ‘private onderneming’? Een publieke onderneming zoekt naar ‘sociaal rendement’, een private naar ‘financieel rendement’.

ACV-Transcom twijfelt er niet aan dat de IPO (Introduction Public Offer of Beursintroductie) de privatiseringsdrang voor de nationale telecommunicatieoperator zal aanwakkeren. Inderdaad, vandaag blijft de overheid de meerderheidsaandeelhouder van de onderneming, maar zij engageert zich niet om dit zo te houden. De financiële markt zal enorme druk uitoefenen op de overheid om haar meerderheidsaandeel af te staan. Bovendien zou, in deze tijden van aanhoudende budgettaire moeilijkheden, het vooruitzicht naar een nieuwe ‘uitzonderlijke opbrengst’ de overheid in verleiding kunnen brengen.

In de komende maanden zal ACV-Transcom dus bijzonder waakzaam zijn en alles in het werk stellen om het publieke karakter van de onderneming te bewaren.

Ondertussen moet ACV-Transcom vaststellen dat het management niet spaarzaam is met de middelen die zij besteedt om haar personeelsleden te overtuigen tot het intekenen op de aandelen.

ACV-Transcom voelt zich niet gedupeerd. Het gaat hier niet enkel om het overtuigen van duizenden personen om de stap naar de beurs te zetten en zo een beetje geld te incasseren. Het gaat hier voornamelijk om het versterken van de ‘vereenzelviging’ van het personeel met het bedrijf, om het winnen van de werknemers voor de nieuwe ultraliberale ‘bedrijfscultuur’, om iedereen te overtuigen van de heilzaamheid van een alomtegenwoordige ‘marktideologie’.

Het is niet de rol van ACV-Transcom om de private investeringen aan te moedigen. ACV-Transcom voelt zich evenmin geroepen om de rol van Pontius Pilatus te spelen. Iedereen is volledig vrij in het maken van zijn/haar keuze.

ACV-Transcom beschouwt het echter wel als haar plicht om de gevaren omtrent ‘bezoldigde aandeelhouders’ duidelijk te onderlijnen. De belangen van de aandeelhouders gaan immers niet noodzakelijk samen met de belangen van de loontrekkenden. De eersten willen een financieel rendement, al voeren ze daar al dan niet een politiek van sociale afbouw voor. De tweeden wensen de bescherming van hun verworvenheden, dit in termen van werkgelegenheid, arbeidsvoorwaarden en koopkracht.

ACV-Transcom vestigt eveneens de aandacht op het aspect dat de ‘kleine aandeelhouders’ geen inspraak hebben. In geval van ernstige moeilijkheden van de onderneming zouden de werknemers-aandeelhouders op langere termijn wel eens alles kunnen verliezen: hun werk én hun spaargeld!

Daarom zal ACV-Transcom haar verantwoordelijkheid dragen en dus nooit sociale opofferingen aanvaarden die alleen maar de verbetering van de koers van het Belgacomaandeel tot doel hebben.

ACV-Transcom zal regelmatig het personeel – én de bevolking! – informeren over de beursgang en de initiatieven die hiermee samengaan.