arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging bij start mega-ministerraad over 'leefbare samenleving'
by christophe callewaert Wednesday, Mar. 17, 2004 at 4:45 PM
christophe@indymedia.be

Zaterdag betogen de vakbonden in Oostende om een sociaal beleid te eisen van een regering die daar bijéén zit voor de tweede mega-ministerraad. Maar meer dan kruimels moeten ze niet verwachten.

Zaterdag 20 maart organiseert de regering-Verhofstadt een tweede mega-ministerraad. Met deze buitengewone ministerraden wil de regering het signaal geven dat er toch nog gewerkt wordt ondanks de stijgende verkiezingskoorts. Na Gembloux koos de regering nu voor Oostende, de thuisbasis van SP.a-vice-premier Vande Lanotte één van de sleutelfiguren van Paars II. Doordat de maatregelen die de regering in Gembloux nam voor veel wrevel zorgden bij de vakbonden, besloten het ACV en het ABVV om zaterdagmorgen in Oostende te betogen.

De vakbonden eisen hogere en welvaartsvaste sociale uitkeringen, een zekere financiering van de sociale zekerheid, meer jobs en de opheffing van de fiscale discriminatie van bruggepensioneerden. De verscherpte controle op werklozen, één van de resultaten van de ministerraad in Gembloux en het feit dat daar niks van sociale maatregelen tegenover stond, ligt duidelijk zwaar op de maag van de vakbonden. Op de regeringstafel liggen nu 45 voorstellen die tot een meer 'leefbare samenleving' moeten leiden. Maar het ziet er naar uit dat de werknemers, de gepensioneerden en de werklozen niet veel meer dan wat kruimels moeten verwachten.

Activering
Wellicht worden de oudste, nog niet geherwaardeerde pensioenen, verhoogd met twee procent. Misschien dat er dan nog wat overblijft voor een cosmetische ingreep in de laagste uitkeringen. Maar zelfs dat laatste is niet zeker, want de SP.a wil dat geld eerder gebruiken voor de activering van de uitkeringen (geld van de uitkeringen gebruiken voor loonlastenverlaging voor werkgever die werkloze in dienst neemt).

De betoging van de vakbonden begint om 11u00 aan het station van Oostende. Naast het ACV en het ABVV zal ook de Kristelijke Arbeidersbeweging van de partij zijn. De betogers volgen een parcours dat hen dwars door het centrum leidt om terug te keren vlakbij het station. Na de betoging zijn er de traditionele toespraken van de vakbondsvoorzitters en enkele gastoptredens.