arch/ive/ief (2000 - 2005)

20 maart 2004 : Internationale antioorlogsdag (persbericht)
by Initiatief 20 maart Wednesday, Mar. 17, 2004 at 1:08 PM
Ludo@vrede.be 09/233.46.88

Stop oorlog, Stop bezetting - Brussel – Noordstation – 14u. Wereldwijd roept de vredesbeweging op om deel te nemen aan de internationale antioorlogsdag. Op 20 maart is het één jaar geleden dat de Brits-Amerikaanse oorlogscoalitie Irak aanviel. In honderden steden in meer dan 50 landen vinden er betogingen en vredesbijeenkomsten plaats.

Het gaat om een initiatief van de Amerikaanse vredesbeweging gevolgd door oproepen vanuit het Europees en het Wereld Sociaal Forum. In België roept het ‘Initiatief 20 maart’, op voor een grote betoging die vertrekt aan het Noord-station. Een bonte coalitie van honderd organisaties wil zo een duidelijk signaal geven dat het internationaal recht niet zomaar opzij kan worden gezet voor de enge (economische) belangen van enkele machtige landen. Ze verzetten zich bovendien tegen de manier waarop de leiders van de oorlogsvoerende landen de publieke opinie hebben bedrogen.

De oorlog tegen Irak heeft het land volledig gedestabiliseerd. De dictatuur is vervangen door een bezettingsmacht die alle overheidsbedrijven illegaal privatiseert en de lokale bedrijven verkoopt aan het buitenland. De opeenvolgende moorddadige aanslagen zoals in Istanbul, Kerbala, Bagdad en nu ook in Madrid bewijzen dat de oorlogspolitiek in het Midden-Oosten gevaarlijke dimensies begint aan te nemen. Geweld roept nieuw geweld op. Het ‘initiatief 20 maart’ veroordeelt de blinde terreur. Niets rechtvaardigt dergelijk moorddadig optreden op onschuldige slachtoffers. Tegelijk waarschuwt het platform voor politieke misbruiken in de strijd tegen het terrorisme.

De manifestanten zullen aan het begin van de manifestatie een minuut stilte in acht nemen uit respect voor de vele onschuldige slachtoffers van oorlog en terreur.

Alleen een andere politiek kan de rust doen terugkeren in het Midden-Oosten. Zo moet er ook eindelijk een oplossing komen voor de Palestijnse kwestie. Duurzame vrede voor Israëli’s en Palestijnen en voor de hele regio is pas mogelijk als de bezetting stopt en er een rechtvaardige oplossing komt voor de vluchtelingen. België, de EU en de VN moeten de Israëlische regering verplichten om eindelijk werk te maken van de uitvoering van de vele VN-resoluties. De bouw van de schandelijke muur in de Palestijnse gebieden zal geen vrede en veiligheid brengen, maar leidt wel tot nog meer grondroof.

Tot slot vraagt het ‘Initiatief 20 maart’ dat onze regering eindelijk werk maakt van de beloofde herziening van de akkoorden over de wapentransporten. De akkoorden, die dateren van tijdens de Koude Oorlog en in Navo-verband zijn aangegaan, worden nog steeds misbruikt. Eind januari en begin februari ondernam het Amerikaans leger opnieuw grote militaire transporten richting Irak. Als België het internationaal recht wil respecteren moet het deze vorm van steun aan de oorlogs- en bezettingspolitiek stopzetten.

Op 20 maart vindt er ook betoging plaats van de vakbonden in Oostende naar aanleiding van het regeringsconclaaf. Het ‘initiatief 20 maart’ steunt de vakbonden. Er is immers geen vrede mogelijk zonder sociale rechtvaardigheid. Verschillende vredesmilitanten (met bus) zullen met de vakbonden mee opstappen.

De betoging van 20 maart te Brussel.
Praktisch

14u Verzamelen aan het Noord-Station.
14u15: herdenking van de slachtoffers van oorlog en terreur. Eén minuut stilte voorafgegaan door sirene.
14u20: vertrek van de betoging richting Zuid-station.
14u45 (geschatte tijd). Palestina-actie aan de beurs: de betoging loopt door een grote muur van 20 op 3 meter)
15u45 vermoedelijke aankomst. Stands van organisaties

Vervoer
De NMBS heeft ingestemd met een speciaal reductietarief. De tarieven zijn als volgt: voor een afstand tot en met 60 km = 6 Euro ; voor een afstand vanaf 61 km = 8 Euro

Ordewoorden

Vrede in het Midden-Oosten
Neen aan de oorlogspolitiek
Recht op zelfbeschikking en soevereiniteit
Stop de bezetting, terugtrekkin van de troepen
Geen enkele Belgische steun aan de bezetting

Internationaal
Op 20 maart zijn er betogingen in 23 Europese landen, maar ook in alle andere delen van de wereld. In totaal gaat het over 54 landen waar we weet hebben van betogingen en dit in honderden steden.

U vindt een de lijst van de meeste initiatieven op: http://www.geenoorlog.be/nl/home_nl.php#int

Xtra links
by Julia Saturday, Mar. 20, 2004 at 12:14 AM

http://www.unitedforpeace.org http://www.warprofiteers.com/