arch/ive/ief (2000 - 2005)

Van het ETA naar AQ: evolutie van de berichtgeving in de Spaanse media
by Tommy De Cock Wednesday, Mar. 17, 2004 at 10:09 AM
creativeurge@hotmail.com

De Spaanse krant El País publiceerde gisteren (16 maart) een overzicht van de verschillende persmededelingen en nieuwsberichten die de Spaanse media de wereld instuurden vanaf het moment van de aanslagen tot aan de verkiezingen van zondag. Een veelzeggend overzicht.

DONDERDAG 11 MAART
07h39 - eerste van de 10 explosies
09h30 - Ibarretxe (Baskische president): "De terroristen zitten aan het eind van hun verhaal". Ibarretxe gaat ervan uit dat het ETA de schuld heeft.
10h30 - Otegi (Batasuna): "ETA is het niet geweest. Het zou om een actie van radicale islamisten kunnen gaan".
12h00 - Rajoy (kandidaat-opvolger van Aznar) spreekt de bevolking toe in naam van de regering, maar noemt geen namen.
12h00 - de politie ontdekt 7 ontstekingsmechanismen en een cassette met Koranverzen in een verlaten bestelwagen in het treinstation van Acalá de Henares.
13h00 - Aznar belt naar de directeur van El País (en naar alle andere grote kranten) en "bevestigt ronduit dat het ETA achter de aanslagen zit".
13h15 - Acebes (Minister van Binnenlandse Zaken): "Spijtig genoeg is het ETA er deze keer in geslaagd zijn doel te bereiken. De regering heeft geen twijfel."
14h00 - Aznar : spreekt in naam van de regering, maar vernoemt het ETA niet.
17h25 - Ministerie van Buitenlandse Zaken: stuurt een nota naar de Spaanse ambassadeurs in het buitenland dat hen verplicht het ETA als de schuldige te bestempelen.
19h00 - Nationaal Politiekorps: verspreidt de foto's van 9 etarras die bij de aanslagen betrokken zouden zijn.
20h00 - Acebes: "de voornaamste lijn van het onderzoek blijft het ETA", maar o.w.v. de vondst van de cassette wordt opdracht gegeven om "geen enkele hypothese af te wijzen".
20h45 - Aznar belt opnieuw naar El País en herhaalt dat de aanslagen het werk zijn van het ETA.
21h00 - De Arabische krant Al Qods al Arabi, uitgegeven in Londen, ontvangt een bericht van de groep Abu Hafsal Masri, gelinkt aan Al Qaeda, waarin het de aanslagen opeist.

VRIJDAG 12 MAART
11h00 - Aznar benadrukt dat "het ETA bereid is zijn criminele wil op onschuldige personen los te laten".
18h15 - Acebes: "ETA is de voornaamste verdachte binnen het onderzoek".
18h30 - ETA deelt via een anonieme contactpersoon mee aan de krant Gara en aan de Baskische televisiezender ETB dat het ETA "geen enkele verantwoordelijkheid" draagt.
18h40 - Acebes antwoordt: "we geloven het niet".
19h00 - massale betogingen tegen het terrorisme: "Wie is het geweest?"

ZATERDAG 13 MAART
namiddag - de politie houdt 3 Marokkanen en 2 Indiërs aan die banden zouden hebben met een cel van Al Qaeda en de eigenlijke daders geholpen zouden hebben bij de aanslagen.
18h00 - spontane manifestaties: "Vóór te gaan kiezen willen we de waarheid weten". Ongeveer 5000 personen verzamelen zich voor de zetel van de PP in Madrid. Ook in andere Spaanse steden komen de mensen spontaan op straat.
20h00 - Acebes maakt het nieuws van de aanhoudingen bekend.
00h40 - Acebes maakt bekend dat een video gevonden werd waarin een vermeend woordvoerder van de Europese tak van Al Qaeda de verantwoordelijkheid voor het bloedbad toegeeft.

ZONDAG 14 MAART
- volgens de politie zouden de 5 verdachten banden hebben met de radikale groep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Casablanca (Marokko) van 16 mei 2003.
- Ana Palacio (Minister van Buitenlandse Zaken) garandeert dat de ETA-hypothese
nog steeds "grondig onderzocht" wordt en bevestigt de mogelijkheid dat er banden bestaan tussen het ETA en AQ.
- Het ETA wijst nogmaals elke betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid af in een bericht (op datum van vrijdag) gepubliceerd in Gara: "de aanval is het gevolg van de steun van Aznar aan Bush".

Vereniging van Buitenlandse Journalisten (FPC)
by (posted by Guido) Wednesday, Mar. 17, 2004 at 12:09 PM

"De Spaanse regering heeft correspondenten van buitenlandse media misleid door bewust foute informatie over de betrokkenheid van de Baskische terreurbeweging ETA bij de aanslagen in Madrid naar buiten te brengen. Dat heeft de Vereniging van Buitenlandse Journalisten (FPC) in Spanje gisteren gemeld."
http://www.standaard.be/nieuws/buitenland/index.asp?ArticleID=NFLA17032004_002&Snel=1