arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen 11.03.04: Stop, stop Vlaams Blok
by han Soete Tuesday, Mar. 16, 2004 at 5:28 PM
han@indymedia.be

Enkele dagen geleden kreeg ik een mailtje van enkele Antwerpse jongeren. Ze vroegen me of ik hen wilde helpen om een filmpje te maken over de betoging tegen het NSV en het Vlaams Blok op 11 maart in Antwerpen.

Antwerpen 11.03.04: ...
img_2628_vlbl_apen.jpg, image/jpeg, 600x450

Het was al een hele tijd geleden dat ik nog eens was gaan betogen tegen het Vlaams Blok. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 was ik voor mezelf tot het besluit gekomen dat dergelijke betogingen en acties eigenlijk weinig zin hadden. We hebben in Antwerpen tientallen keren betoogd en actie gevoerd tegen het Vlaams Blok en toch blijft het aantal stemmers steeds maar toenemen.

Toch blijft de vraag natuurlijk meer dan open en het debat zeer levendig over hoe je nu echt iets moet ondernemen tegen de verrechtsing, het toenemende racisme, ... waarvan het aantal stemmen voor het Blok slechts één element is.

Ik had dus gespannen verwachtingen over die betoging, ik herinner me levendig hoe met vele duizenden door het centrum van Antwerpen trokken tegen het Nazi Blok en tegen Racisme.

Zo'n driehonderd jongeren kwamen uiteindelijk opdagen. De mensen van LSP hadden duidelijk massaal en nationaal gemobiliseerd voor de betoging. ¼ van de betogers stapte na de betoging op de trein naar Brussel, waarvan een groot deel nog verder diende de reizen richting Luik, Mons, ... Naast LSP hadden ook de PVDA jongeren en enkele anarchistische collectieven gemobiliseerd voor deze actie. De organisatoren verplichtten je bovendien nog eens duidelijk te kiezen bij welke groep je hoorde. De verschillende groepen werden immers van elkaar gescheiden door een orde-dienst waarvoor LSP ook beroep deed op enkele uit de kluiten gewassen comrades uit de UK.

Maar waar waren die Antwerpse jongeren?

Misschien waren mijn verwachtingen iets te hoog gespannen. Of zou het zijn dat meer mensen denken dat nog een keer betogen tegen het NSV of het Vlaams Blok niet de manier is om hen te stoppen?

En toch, was ook ik blij dat er nog eens op straat werd gekomen dat verdomde Nazi-blok.

Stop, stop Vlaam Blok
by han Soete Tuesday, Mar. 16, 2004 at 5:28 PM
han@indymedia.be

Stop, stop Vlaam Blo...
img_264vlblok_apen.jpg, image/jpeg, 600x450

eenheid volgens lsp
by jan v Wednesday, Mar. 17, 2004 at 10:49 AM

je moest kiezen niet tot welke groep je behoorde. De lsp en hun engelse kameraden zorgden er voor dat er maar één blok kom gevormd worden. Elke poging om een ander blok te vormen werd op brute manier tegengehouden. Er werd dan nog wat gemompeld over "onze betoging" en dat zei meer dan voldoende.

En dan kunnen we nu weer gaan lullen over de grote eenheid, maar die wordt door de feiten weer achterhaald. Wie was er ook al weer zogezegd voor?

geweld
by Wim Wednesday, Mar. 17, 2004 at 3:35 PM

Ik ga volledig akkoord met de vorige commentaar. Ik heb met eigen ogen gezien hoe de LSP zeer hardhandig (eigenlijk hardvuistig) optrad tegen Comac. En dan durven ze nog mobiliseren onder de slogan "Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons."

tja
by peter Wednesday, Mar. 17, 2004 at 6:31 PM

Het is inderdaad belachelijk/schrijnend om te zien hoe een partijtje dat zich revolutionair noemt politietaken op zich neemt.
Het zijn dit soort mensen die ervoor zorgen dat protest steeds binnen de perken blijft van wat de machthebbers tolereren, waardoor elke verandering totaal onmogelijk blijft.
En dan durven zij nog Seattle etc. claimen !!! (waar zij totaal afwezig waren, net als de andere marxistische groepjes sprongen zij, toen het wereldnieuws werd, op de kar).

Hun strategie: allen naar de stembus, en af en toe eens demonstreren langs en op de paadjes uitgestippeld samen met de politie.
En, o ja: gazetjes verkopen...

En dan vragen deze lieden zich af waarom 'links' al decennia rondjes loopt zonder een scheet te veranderen!

Viva l'anarchia!
Directe actie.
Geef je macht niet af, aan niemand, nooit.

Blok
by autonome antifa Tuesday, Mar. 23, 2004 at 2:15 AM

Beste ,
Nadat alle autonome-demo foto's verwijderd zijn geweest op deze site. Verneem ik via deze'onafhankelijke'site dat "linkz" o zo democratisch is.Blijkbaar mochten op de familiewandeling in antwerpen ,mensen geen blok vormen,op straffe van 'meppen'. Laten we even duidelijk zijn , antifaschisme is een zaak van iedereen, laat partijpolitiek maar thuis. Als ik ooit in een demo als dit terecht kom en één of andere commiegorilla probeeert me de 'les' te lezen heb ik mijn baseballbat klaar. Linkse of rechtse dictatuur! sterf!

je hebt gelijk
by Jonas Sunday, May. 16, 2004 at 7:29 PM
jonaskeersm@yahoo.com

Ik ben spijtig dat ik als antwerpse jongere niet geinformeerd was over deze betoging.
Ik denk dat je het niet moet zoeken bij, da de jongeren het niet de juiste manier vinden, maar bij de communicatie die blijkbaar wat miniem was. Allesinds in mijn buurt.

groetjes,

Jonas