arch/ive/ief (2000 - 2005)

Spaanse socialisten aan zet: troepen weg uit Irak?
by Kenneth RUMES Monday, Mar. 15, 2004 at 11:49 AM
kennethrumes@hotmail.com

Nu de Spanjaarden kozen voor de socialisten in de regering en Aznar en zijn PP wegstuurden, wordt het tijd hun te herinneren aan hun anti-oorlogshouding.

Vanmorgen werd ik op de N16-rijksweg en op de A12 weer gehinderd door massale troepenverplaatsingen van het Belgische leger. Ach, het geeft zo'n gevoel van onbehagen. en dan gaat het nog om ons eigen leger, stel je voor dat we met zo'n vreemde bezettingsmacht zaten. En dat is net hetgene gebeurt in Irak. Vreemde troepen zijn het land binnengevallen en verantwoordelijk voor talloze doden, veel materiele vernielingen en een algemeen gevoel van chaos en onveiligheid.
Ook de Spaanse regering stuurde vorig jaar troepen naar Irak, ondanks massale protesten in Spanje zelf.
Nu lijkt de Spaanse bevolking (ondanks de pogingen van Aznar na de aanslagen van afgelopen donderdag om de publieke opinie te recupereren) die oorlogshouding van de regering-Aznar af te straffen. De Partido Popular van Aznar verliest ruim 7% en de socialisten profiteren daarvan om de grootste partij van het land te worden en de nieuwe premier te leveren.
Hoog tijd om even te herinneren aan de felle kritiek die de Spaanse socialisten leverden aan de houding van Aznar tov. de oorlog in Irak. Er is maar 1 correcte houding nu en dat is de onmiddellijke terugtrekking van de Spaanse troepen uit Irak. Want dát is de verkiezingsboodschap van de Spanjaarden. En daarom valt het te hopen dat op zaterdag 20 maart - internationale axiedag voor de vrede - de Spanjaarden opnieuw massaal op straat komen om die eis ingewilligd te zien.

Spaanse troepen weg of niet?
by (posted by Guido) Monday, Mar. 15, 2004 at 6:05 PM

"Op de vraag "trekken de soldaten zich terug, als er niets nieuws gebeurt voor 30 juni", antwoordde Zapatero "natuurlijk", eraan toevoegend "maar momenteel zien we geen nieuwe elementen".
http://www.demorgen.be/telex/?news=B119638

wat als
by doordenkertje Monday, Mar. 15, 2004 at 6:37 PM

... er nog aanslagen gebeuren na de terugtrekking van de troepen?

wat gaat ie dan doen, leg mij dat eens uit?

Spaanse troepen weg uit Irak
by Tommy De Cock Monday, Mar. 15, 2004 at 6:55 PM
creativeurge@hotmail.com

Zoals ik al zei net vóór mijn comment op mysterieuze wijze verdween: Zapatero heeft inderdaad bevestigd de Spaanse troepen weg te zullen halen uit Irak, mogelijk nog vóór hun "missie" (sic) officieel afloopt op 30 juni [1]. Zapatero houdt wel vast aan wat hij al maanden geleden verklaard heeft: de Spaanse troepen kunnen enkel ingezet worden in het kader van een mogelijke vredesopdracht van de VN.
Intussen groeit de ongerustheid van een aantal landen (Polen, Roemanië, Italië) omtrent Zapatero's beslissing [2]. Zapatero zelf heeft overigens nog met geen woord gerept over de reacties van Aznars kompanen en "collega-beulen van de Azoren", Bush en Blair.

[1]http://www.europapress.es/europa2003/noticia.aspx?tabID=1&ch=94&cod=20040315112050
[2] http://www.elmundo.es/elmundo/2004/03/15/internacional/1079364747.html