arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verkiezingen in Spanje: exit polls spreken van ex aequo
by Tommy De Cock Sunday, Mar. 14, 2004 at 9:37 PM
creativeurge@hotmail.com

De urnes in Spanje zijn zopas afgesloten voor de kiezers, en de eerste resultaten van de exit-polls beloven dat het een spannende avond wordt.

Wat de voorbije dagen in Spanje gebeurd is, grenst aan het ongelofelijke. Tot het allerlaatste moment heeft de regering de ETA-thesis staand proberen houden, maar toen buitenlandse media, kritische Spaanse journalisten (met een glansrol voor de Spaanse radiozender Cadena SER) en een gezonde dosis logica die stelling echt totaal onhoudbaar maakte, zat er voor de Minister van Binnenlandse Zaken Acebes niets anders op dan toe te geven dat de "Arabisch piste" de meest waarschijnlijke is. Het was toen echter al zaterdag rond middernacht, enkele uren voor de verkiezingen. Menig TV-kijkende Spanjaard is wellicht gaan stemmen zonder de laatste - cruciale - ontwikkelingen in het onderzoek vernomen te hebben, want op geen enkele van de Spaanse omroepen was gisterenavond iets te horen/lezen/zien van de beschamende onthullingen, een sporadisch nieuwsberichtje onderaan het televisiescherm niet te na gesproken. De Spaanse openbare omroep beperkte zich zelfs - met de voor hun kenmerkende subtiliteit - tot het uitzenden van een documentaire-film over een aantal ETA-slachtoffers. Wie iets te weten wou komen, moest dus de radio aanzetten en een zo PP-onafhankelijk mogelijke zender zoeken. Ondanks de desinformatie en de manipulatie van de zeer beperkte gegevens die door de overheid werd verstrekt kwam het in verscheidene Spaanse steden tot spontane nachtelijke manifestaties, door de overheid natuurlijk bestempeld als "illegale en subversie acties georganizeerd door de (oppositiepartij) PSOE". Kreten als "moordenaars", "de oorlog is van jullie, de slachtoffers zijn de onze", "televisie, manipulatie", waren overal in het land te horen, tot diep in de nacht. Er klonken zelfs potten en pannen her en der, wat doet denken aan de "cacerolazo" in Argentinië.
De verkiezingen zijn relatief rustig verlopen, en de opkomst is, zoals verwacht, zeer hoog (75,9%). De exit-polls, uitgevoerd door elke van de voornaamste televisiezenders spraken mekaar vaak tegen. Zo spreekt de openbare omroep - zeer verrassend - van een mogelijk stemmenvoordeel van de sociaal-democraten van de PSOE, terwijl de PP sterk achteruitgaat. Twee andere zenders, Tele 5 (zowat de enige kritische zender) en Antena 3 (na de openbare omroep de zender met de meeste "sympathie" voor Aznar en de zijnen) houden het op nipte winst voor de PP, die in geen enkel geval de absolute meerderheid zou halen. Zoals altijd moeten de exit-polls met grote voorzichtigheid bekijken worden, temeer daar heel wat zogenaamde "verborgen stemmen" verwacht worden (d.w.z. mensen die voor de PP gestemd hebben maar daar bij enquêtes niet voor uitkomen).

De eerste effectieve resultaten zijn op zijn minst hoopvol te noemen: met zo'n 43% van de stemmen geteld zou de PSOE 164 zetels halen, de PP slechts 135. De avond is nog lang, er dienen nog vele stemmen geteld te worden, maar het ziet er steeds nadrukkelijker naar uit dat de schandalige houding van de regering na de tragische aanslagen van 11-M nu toch voor een uiterst belangrijke politieke ommekeer gaat zorgen in Spanje.
Ikzelf heb er alleszins een nachtje opblijven voor over, en vele Spanjaarden zullen hetzelfde denken.


eerste resultaten
by pessimist Sunday, Mar. 14, 2004 at 11:11 PM

"De eerste effectieve resultaten zijn op zijn minst hoopvol te noemen"

Bedoel je dat AQ het signaal is gegeven dat bomaanslagen voor verkiezingen "werken"?

eerste resultaten?
by Tommy Monday, Mar. 15, 2004 at 10:25 AM

Euhm, pessimist, kan je je comment eens wat verduidelijken, ik ben niet mee...