arch/ive/ief (2000 - 2005)

Abu Abbas vermoord door VS
by Harko Vande Loock Sunday, Mar. 14, 2004 at 4:43 PM
harko21@yahoo.co.uk

De Palestijnse verzetsheld Mohammed Zaidan Abbas (Abu Abbas) werd maandag dood aangetroffen in zijn cel in Bagdad, waar hij werd vastgehouden door de Amerikaans-Britse bezettingsmacht.

Mohammed Zaidan Abbas, codenaam Abu Abbas was de voorzitter van het Palestijns BevrijdingsFront (PLF).
Het PLF werd opgericht in 1977 en maakt deel uit van de Palestijnse BevrijdingsOrganisatie. Het PLF heeft altijd al goede banden onderhouden met de Baath-regering van (het toen nog onafhankelijke) Irak. De leden van het PLF zijn zeer actief in de Palestijnse bevrijdingsstrijd. Hij was ook verkozen in het Palestijnse Parlement.

Maar Abu Abbas is natuurlijk het meest bekend omwille van de kaping van het cruiseschip de Achille Lauro op 7 oktober 1985.
De kaping vond plaats 6 dagen na de poging tot moord op de voltallige leiding van de Palestijnse BevrijdingsOrganisatie. De Israelische luchtmacht voerde toen een luchtaanval uit op hert hoofdkwartier van de PLO in Tunis. Ik citeer uit "Arafat, vriend of vijand" van Janet en John Wallach, Standaart Uitgeverij, 1990, p. 287. "Op 1 oktober 1985 werd het 600m² grote hoofdkwartier van de PLO in Hamman al-Shat, een buitenwijk van Tunis, bestookt door acht Israelische F-16's. Het was de langste vlucht die Israelische gevechtsvliegtuigen ooit hadden gemaakt. Ongeveer 24 leden van Arafats staf, waaronder Mohammed Natoer, de bevelhebber van 'Force 17', en 14 Tunesiers vonden daarbij de dood. Bijna 100 anderen werden gewond."
Ik denk dat dit genoeg zegt, de Zionisten voerden een luchtaanval uit op Tunesië om het Palestijnse verzet te onthoofden. De spanningen waren, op zijn zachtst gezegd, enorm gespannen. Het lijkt niet overdreven om te spreken over een openlijke oorlog. In die context moet de kaping geplaatst worden.
Bij deze kaping kwam 1 passagier, Leon Klinghoffer, om het leven. Abu Abbas verklaarde in een interview met de Boston Globe (op 26 juni 1998) dat de dood van Klinghoffer onvoorzien was maar dat hij er alles aan deed om het te provoceren. Hij zou zeer agressief zijn geweest en zou de andere passagiers voortdurend hebben willen opstoken. In 1996 bood hij de familie Klinghoffer zijn oprechte verontschuldigingen aan voor de moord. De kaping liep af door de gevangenname van de kapers. Abu Abbas zelf wist te ontkomen en werd in 1987 bij verstek veroordeeld tot levenslang door het Italiaanse gerecht.

De Amerikaanse bezettingsmacht gijzelde Abu Abbas in Irak op 14 april. De VS zelf sprak over een gevangenname, dit om die daad toch een indruk van legitimiteit te geven. Abu Abbas bleef gegijzeld door de VS tot hij dus vorige week dinsdag dood werd aangetroffen in zijn "cel".
De Palestijnse Autoriteit beschouwde de genamenname van Abu Abbas als volslagen illegaal, de Oslo-akkoorden van 1995 bepalen klaar en duidelijk dat de leden van de PLO, niet kunnen gearresteerd of berecht worden voor zaken begaan voor september 1993.


Het Front voor de Bevrijding van Palestina beschuldigt de VS ronduit van moord.
Hier volgt een verklaring door Nazem Yussef, vertegenwoordiger van het PLF in Libanon. "Wij beschouwen de VS verantwoordelijk voor de moord op Abu Abbas, de Arabisch Palestijnse nationale leider. Ze zijn tien dagen geleden gestopt met hem zijn medicijnen te geven in de gevangenis van Irak, terwijl hij leed aan een hartaandoening en een hoge bloeddruk."

Het Pentagon, bij woorden van Bryan Whitman, heeft het over "een natuurlijke oorzaak", wat hadden we anders verwacht?
"De eerste rapporten wijzen erop dat hij stierf aan een natuurlijke oorzaak. Medische pogingen om hem te reanimeren slaagden niet en een autopsie zal worden uitgevoerd."

Nazem Yussef verklaarde verder: "Abu Abbas zal begraven worden in Palestina, zijn vaderland, maar zoals altijd hebben de Israëli daar problemen mee, de tweede optie zal het vluchtelingenkamp van Yarmuk zijn, in Syrië, waar Abu Abbas werd geboren."

President Yasser Arafat betuigde zijn respect voor Abu Abbas en verleende hem de titel van martelaar. Arafat en de Palestijnse regering

De weduwe, Reem Nimr, legde de volgende verklaring af: "Ik beschuldig de Amerikanen ervan hem vermoord te hebben, hij stierf in hun gevangenschap, ofwel hebben ze hem vermoord door een directe handeling, ofwel hebben ze hem vermoord door verwaarlozing."

Donderdag 11 maart legde het FLP, bij monde van Abbas Jomaa, de volgende verklaring af: "het FLP zal wraak nemen tegen de Amerikanen die Abu Abbas vermoord hebben in één van hun gevangenissen in Irak.
"Wij stellen de Amerikaanse regering verantwoordelijk voor de dood van Abu Abbas en wij beschuldigen hen van het schenden van de mensenrechten, op een zelfde manier als de terrorist Sharon doet met de Palestijnen in de Israëlische gevangenissen."

De Amerikaanse bezettingsmacht verklaarde dat ze het lichaam van Abu Abbas gaat overdragen aan de Palestijnse regering. De regering gaat hem een begrafenis geven in de bezette Westelijke Jordaanover.
Minister van Informatie Azzam Ahmed: "Wij hebben gesproken met de Amerikanen over de overbrenging van zijn lichaam naar Ramallah, de Amerikanen verklaarden dat ze daar niets op tegen hadden."
De Palestijnen wachten nu nog op de toestemming van de Israëlische regering, die de grensposten van de Westelijke Jordaanoever controleren. "Vanaf Israël zijn fiat geeft, zal het Rode Kruis zijn lichaam overbrengen."


Meer informatie:
http://www.nad-plo.org
http://www.p-p-o.com
http://www.palestinedaily.com/
http://www.alhourriah.org
http://www.fateh.net
http://www.palpeople.org/
http://members.tripod.com/~freepalestine/
http://www.freebarghouti.org
http://www.mahmoudabbas.com
Jerusalem.indymedia.org




de onschuld zelfe
by just common sense Sunday, Mar. 14, 2004 at 5:25 PM

Bij deze kaping kwam 1 passagier, Leon Klinghoffer, om het leven. Abu Abbas verklaarde in een interview met de Boston Globe (op 26 juni 1998) dat de dood van Klinghoffer onvoorzien was maar dat hij er alles aan deed om het te provoceren. Hij zou zeer agressief zijn geweest en zou de andere passagiers voortdurend hebben willen opstoken. In 1996 bood hij de familie Klinghoffer zijn oprechte verontschuldigingen aan voor de moord.

Er was dus een zeer groot gevaar dat Klinghoffer met zijn invaliedekar de terroristen zou omverrijden. Een gevaarlijke verkeersagressie, dat kon zo niet blijven.


11 jaar later zijn verontschuldigingen... Dus Dutroux heeft dan nog tot in 2007 om dat te doen en om dan door deze schrijver ook als slachtoffer te worden afgeschilderd... want misschien waren Julie en Melissa ook agressief?

1 dode
by Harko Sunday, Mar. 14, 2004 at 5:50 PM

Abu Abbas ontkende de moord niet, integendeel hij gaf eerlijk toe dat die man vermoord werd. Hij betuigde zijn spijt daarvoor.
Bij deze kapingsactie kwam 1 man om het leven, hoeveel levens hebben de Israeli op hun geweten.
Deze kaping vond trouwens plaats in 1985, één van de vele zwarte jaren in de Palestijnse geschiedenis. Net daarvoor bv. deed het Zionistische leger een poging om de voltallige leiding van de PLO te vermoorden. Heeft er eigenlijk ooit al één zionistisch legerleider zijn spijt betuigt van de systematische volkenmoord op de Palestijnen? Heeft Sharon spijt betuigt van zijn massamoorden? Neen, integendeel, ze zijn er allemaal zeer fier op.
Abu Abbas had tenminste de ballen om toe te geven dat zijn commando een vergissing had begaan. En dat verdient ons respect.