arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bij het ABVV is de rust tijdelijk teruggekeerd
by christophe callewaert Friday, Mar. 12, 2004 at 4:11 PM

Binnen het ABVV lijkt de rust tijdelijk teruggekeerd. Dat is toch het signaal dat de leiders van de socialistische vakbond naar de buitenwereld willen sturen. Ondertussen blijft Mia De Vits de titel van voorzitter dragen omdat enkel een congres haar kan afzetten. Ze zit wel geen vergaderingen meer voor. Provinciaal secretaris van West-Vlaanderen Eddy Vanlancker geeft uitleg bij de huidige toestand.

Het regionale bureau heeft een standpunt ingenomen en ons gewest heeft dat goedgekeurd. We willen er geen treurmis van maken. We zijn blij dat de strijd voor een sociaal Europa versterkt wordt door de figuur van Mia De Vits. Maar als vakbond willen wij nu alles op alles zetten voor de sociale verkiezingen. Wij willen aantonen dat het ABVV een sterke organisatie is en dat het dat ook in de toekomst wil blijven. Het project van democratisering en transparantie zetten we verder. Na de verkiezingen wordt een procedure opgestart om de problemen die we hebben in de organisatie een structurele oplossing te geven. Dan zullen we ook het profiel opmaken voor de nieuwe voorzitter en de kandidaturen beoordelen en dan zal het congres daarin het laatste woord krijgen. Dat zal in juni of september zijn. We willen er ons zeker niet haastig vanaf maken.

Ik kan me voorstellen dat de sfeer nu redelijk bedrukt is binnen het ABVV?

We moeten dat ook niet gaan overdrijven. De militanten die ik de laatste dagen zag, vinden wat gebeurd wel jammer, maar de wereld draait door. Het leven staat niet stil. Sociale verkiezingen spelen zich vooral op de werkvloer en binnen het bedrijf af. Sociale verkiezingen worden ook niet gewonnen door de voorzitter. Het zijn de militanten en de afgevaardigden binnen de bedrijven die daar voor moeten zorgen. Ik denk niet dat dat een groot probleem zal vormen. Wat we nu willen vermijden is de koppeling tussen het voorzitterschap van het ABVV en het lijsttrekkersschap van de SP.a.

Wat wil dat concreet zeggen?

Men kan dat niet koppelen. We zijn en blijven een onafhankelijke vakbond.

Waarom vindt het ABVV het nodig om dat te benadrukken?

Dat is geen wijziging van koers. Dat is altijd zo geweest. De SP.a is één van de bevoorrechte partners. Dat is historisch zo en dat staat ook in de resoluties. Maar het kan niet dat de voorzitter de SP.a-lijst trekt. Iedereen weet dat en Mia De Vits beseft dat ook wel.

Er zijn deze week nogal harde woorden gevallen over de Franstalige vleugel van het ABVV?

Dat waren uitspraken in het heetst van de strijd of misschien zelfs uit frustratie. Ik denk dat de militanten daar geen boodschap aan hebben. We kiezen er voor om de eenheid van de vakbond te bewaren. Misschien zal dat op een andere manier zijn met een andere structuur of andere werkafspraken.

Kan je dat concreet maken?

Nee, absoluut niet, die discussie moet nu opgestart worden en de concrete voorstellen zullen het resultaat zijn van een democratisch proces.

Zijn er nu echt zo'n grote verschillen tussen het Vlaams en het Waals ABVV?

Er zijn verschillen maar die zijn te herleiden tot de territoria waar men actief is. Vlaanderen en Wallonië zijn economisch verschillend. Ook de mentaliteit is anders. Maar er zijn evenveel raakvlakken en de belangen die we verdedigen zijn ook gelijklopend. De manier waarop je dat doet, zal uiteraard wat anders zijn. En wellicht beseffen we nu beter dan vroeger dat we daar een oplossing voor zullen moeten vinden.

Maar het is niet het verschil tussen een moderne en een niet-moderne vakbond?

Wat is een moderne vakbond? Slaat dat op de apparatuur die we gebruiken? We zitten in een andere situatie. Maar ik denk dat iedereen het project van Mia De Vits onderschreven heeft. Ik ga niet ontkennen dat de één daar al meer problemen mee heeft dan de ander, maar die verschillen moet je niet gaan dramatiseren. Laat ons in alle sereniteit het debat voeren en dan komen we er wel uit. Niemand heeft een boodschap aan een interne ruzie die er eigenlijk niet hoort te zijn. Ik denk ook dat de meerderheid van de Walen en de Vlamingen er het zelfde over denkt. Nu moet het gezond verstand zegevieren.

Hoe zit het met de mobilisatie voor de betoging van 20 maart die in jullie provincie plaatsvindt?

Het is nog niet de grote mobilisatie zoals in de tijd van het globaal plan. Dat lukt nog niet zo goed. Maar we gaan zeker niet afwezig blijven. Ik had wel wat meer interesse verwacht want uiteindelijk gaat het over heel belangrijke dingen. Maar wellicht is dat voor veel mensen nog niet zo duidelijk.

20 maart is ook een beetje de eerste test voor de discussies van het najaar: het eindeloopbaandebat, de loonnorm,...

Klopt, ook de dingen waar we voor pleiten – welvaartvastheid, brugpensioen, etc... - zijn dingen die pas aangepakt zullen worden tijdens de volgende begrotingsdiscussies en dat zal pas in september zijn.

Gaan jullie klaar zijn?

We moeten klaar zijn. Er is niet enkel die discussie, maar ook het interprofessioneel akkoord dat onderhandeld moet worden. De zaak wordt nu volop voorbereid. Op het volgende federaal bureau zal de timing en de procedure besproken worden.

Maar het ABVV is niet van plan om die discussies onthoofd aan te vatten?

Wie dat beweert, kent het ABVV niet goed.