arch/ive/ief (2000 - 2005)

European Business Summit in Brussel!
by jan buelinckx Friday, Mar. 12, 2004 at 12:28 PM
janbuelinckx@yahoo.com

In het Sheraton-hotel aan het Rogierplein in Brussel vindt vandaag de tweede dag plaats van de European Business Summit, een topontmoeting tussen Europese CEO's en politici.

De European Business Summit wordt georganiseerd door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en de Europese patroonsfederatie UNICE. Op het programma staat de uitbouw van de Europese economie als de meest competitieve kenniseconomie tegen 2010. Het VBO en UNICE vragen meer investeringen in onderzoek en ontwikkeling om de doelstellingen van de top van Lissabon te halen en om aan concurrentiekracht te winnen ten opzichte van de VSA.

Concreet vragen de patroons op deze topontmoeting een verdergaande liberalisering van de markten, een versnelde flexibilisering van de arbeidsmarkt en een afbouw van de verzorgingsstaat. In 'De Financiële Morgen' van vandaag verklaart Tony Vandeputte van het VBO dat investeren in de kenniseconomie vanzelf nieuwe banen oplevert en stelt hij dat men de economie haar gang moet laten gaan.

Op de European Business Summit zijn naast tal van CEO's van Europese multinationals ook een schare politici bijeen, waaronder minister van Economie Fientje Moerman (VLD), minister van Financiën Didier Reynders (MR) en Europees Commissaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Busquin (PS). Koning Albert is de grote eregast. Ongetwijfeld zullen ze in de watten gelegd worden door hun economische en financiële vrienden.

Het is algemeen geweten dat de invloed van deze business-summit op de Europese besluitvorming zeer groot is. UNICE is samen met de machtige lobbygroep ERT (European Round Table of Industrialists) de drijvende kracht achter het huidige neoliberale EU-project. In Brussel zijn duizenden lobbyisten actief om het beleid van de EU vorm te geven.

Vanmiddag organiseert de Nederlandse onderzoeks- en actiegroep Corporate European Observatory (CEO) een lobbywandeling in de Europese wijk van Brussel. De wandeling loopt langs de kantoren van de macht. Meer info hierover vind je in de kalender op deze site.


Interessante websites

1.
European Business Summit: http://www.ebsummit.org
European Round Table: http://www.ert.be
UNICE: http://www.unice.org

2.
Corporate European Observatory: http://www.corporateeurope.org