arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kiescampagne gestopt in Spanje
by Kenneth RUMES Thursday, Mar. 11, 2004 at 9:50 PM
kennethrumes@hotmail.com

Op het moment is de kiescampagne voor de Spaanse parlementsverkiezingen brutaal gestopt door de aanslagen van vanmorgen in Madrid. De PP van premier Aznar lag de voorbije week zwaar onder vuur van kunstenaars en de vredesbeweging.

De regering-AznarII kenmerkte zich de afgelopen jaren door een strakke, conservatieve koers. Daarbij liet ze zich vaak inspireren door president Bush. Onder andere door zijn invloed werd Batasuna, de politieke vleugel van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, officieel verboden en bestempeld als terroristische organisatie in 2002. Maar ook de vredesbeweging liep niet hoog op met Aznar toen hij vorig jaar meestapte met de duivelse coalitie van Bush en Blair tegen Irak. Ruim 90% van de Spanjaarden keerden zich tegen de oorlog in Irak en in tal van Spaanse steden volgden massa-demonstraties met vele honderdduizenden deelnemers. Voor de wereldwijde axiedag tegen de bezetting van Irak en de oorlog daar van zaterdag 20 maart waren er ook al massaal mobilisaties en organisaties op poten gezet. Het valt af te wachten hoe die nu verder evolueren.
Intussen keerde ook de culturele wereld zich steeds meer af van de regering Aznar en zijn Partido Popular (PP).
Deze week verscheen een film van 30 cineasten die hiermee protesteerden tegen de realisaties van de regering Aznar en vooral het falen ervan.
Meer dan 300 schrijvers, acteurs, journalisten en beeldende kunstenaars riepen op een vergadering in Madrid gisteren nog op om niet op de PP te stemmen op een 'gezondere partij'. Ze verweten de PP verbaal geweld, bedreigingen en intimidaties bij het doorzetten van haar conservatieve regeringsplan. Vooral zou de regering-Aznar verdeeldheid gezaaid hebben. Aznar zelf kan na 2 legislaturen niet herkozen worden, maar volgens de peilingen zou zijn partij het zondag zeer goed doen bij de parlementsverkiezingen. Dit vooral door kiezersbedrog en manipulaties, aldus het collectief gisteren. Afwachten hoe de explosies van vanmorgen zullen nazinderen...