arch/ive/ief (2000 - 2005)

Update: Spanje in de rouw
by Kenneth RUMES Thursday, Mar. 11, 2004 at 9:37 PM
kennethrumes@hotmail.com

Het is nu 21u20, een update rond de aanslagen in Madrid. Intussen zijn er 192 doden en 1247 gewonden geteld. De Spaanse koning Juan-Carlos heeft zijn landgenoten toegesproken. Spanje likt de wonden.

Het valt te vrezen dat in Spanje nu de heksenjacht geopend wordt op allerhande mensen en organisaties. Dat op de dag dat we nog maar eens hoorden hoe in Guantanamo (de Amerikaanse basis-gevangenis voor zogenaamde terroristen op Cuba) meer dan 2000 mensen zonder vorm van aanklacht of proces vastgehouden worden door de VS.
De Spaanse koning Juan-Carlos heeft vanavond in een televisietoespraak de Spanjaarden opgeroepen samen ten strijde te trekken tegen het terrorisme en de eenheid te bewaren. Spanje is in 3dagen van diepe rouw gehuld. Het valt te verwachten dat dit een ernstige invloed zal hebben op de parlementsverkiezingen van komende zondag. Het was van 1981 geleden dat de Spaanse koning rechtstreeks het woord nam en zijn landgenoten toesprak. Toen nav. de mislukte staatsgreep.
Intussen wijzen steeds meer sporen in de richting van moslimterrorisme. Al blijft het natuurlijk opletten met dergelijke speculaties, om te vermijden dat de moslims opnieuw door een golf van haat zouden gesleurd worden, zoals na 11 september 2001. Toen namen een aantal politieke krachten het voortouw in een ware campagne tegen de Islam met de oorlogen tegen Afghanistan en Irak als trieste dieptepunten.
De VN-Veiligheidsraad heeft in een resolutie de aanslagen veroordeeld en de hele wereld opgeroepen de strijd tegen het terrorisme te blijven voeren en de daders op te speuren. Intussen is de avond gevallen en likt de stad haar wonden. 11 maart 2004 zal voor de Spanjaarden nooit meer een dag als een ander worden en talloze families, die hun geliefden vanmorgen nog onbezonnen zagen vertrekken op reis, naar het werk of de school blijven verweesd achter.