Verregaande GGO-contaminatie bewezen in Mexico by neopygmee Wednesday, Mar. 10, 2004 at 11:57 AM |
neopygmee(a)pi.be |
Mexico - Onafhankelijk onderzoek heeft verregaande contaminatie van de lokale maïs met genetisch gemanipuleerde soorten bewezen, en dat zowel in het noorden, het centrum, als het zuiden van Mexico. In bepaald gevallen waren lokale planten besmet door 4 verschillende GGO-variëteiten. In alle gevallen was er contaminatie met Starlink-maïs, een genetisch gemanipuleerde maïs die in de VS verboden is voor menselijke consumptie. Lokale gemeenschappen en landbouwers wiens maïs besmet is door GGO-variëteiten kunnen door de betreffende multinationals voor de rechter gedaagd worden. Momenteel zijn er in de VS en Canada al 2000 van zulke processen lopende waarvan het eerste verloren is door een Canadese bio-landbouwer, aangeklaagd door Monsanto.
Gemeenschappen van indigenas en landbouwers van Chihuaha, Puebla, Oaxaca, Tlaxcala, Veracruz en andere staten;
CECCAM (Studiecentrum voor de Verandering van het Mexicaanse Platteland);
CENAMI (Nationaal Centrum voor Steun aan Indigenas);
Groep ETC (Aktiegroep Erosie, Technologie en Concentratie);
CASIFOP (Centrum voor Sociale Analyse, Informatie, en Vorming van het Volk);
UNOSJO (Vereniging voor de Organisatie van Sierra Juarez in Oaxaca);
AJAGI (Vereniging voor Steun aan Indigena-groepen in Jalisco).
Vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen en landbouwers in verschillende staten van Mexico samen met de hierboven vermelde organisaties publiceerden de resultaten en conclusies van hun eigen studies naar de transgene contaminatie in negen staten van Mexico (*). De studies behelsden meer dan 2000 planten afkomstig van 138 gemeenschappen van indigenas en landbouwers. In 33 gemeenschappen (24% van het totaal) werden gemodificeerde genen teruggevonden, gaande van 1,5% van de onderzochte percelen tot 33,3%.
Meer bepaald werd contaminatie teruggevonden afkomstig van de GGO-maïs "Starlink", van het bedrijf Aventis (Bayer), die verboden is voor menselijke consumptie in de VS; van Bt-maïs, o.a. van de bedrijven Monsanto en Novartis (Syngenta); en van het eiwit CP4-EPSPS van Monsanto, afkomstig van transgene maïs die resistent gemaakt is tegen herbiciden.
De analyses werden uitgevoerd met de commerciële detectie-kits AGDIA (test DAS ELISA), eerst uitgevoerd door leden van de gemeenschappen zelf met steun van biologen van de Nationale Universiteit van Mexico (UNAM), en later door het bedrijf dat deze kits distribueert in Mexico.
"Dit is slechts het topje van de ijsberg, maar toont duidelijk de ernst van de situatie aan," aldus Ana de Ita van het CECCAM. "Als staalnames in een paar tientallen gemeenschappen van indigenas en landbouwers die hun eigen zaden gebruiken, in gebieden ver van urbane centra, contaminatie aanduiden, dan wil dat zeggen dat het probleem veel groter is. Vooral de aanwezigheid van Starlink-maïs is uitermate ernstig, omdat het hier gaat om maïs die door de gemeenschappen zelf geconsumeerd wordt. De planten die we in verschillende gemeenschappen terugvonden en die 2, 3 of zelfs 4 gemodificeerde genen bevatten, bewijzen dat de contaminatie al vele jaren aan de gang is en dat de maïs van de landbouwers gedurende vele generaties gekruist is om al deze verschillende modificaties in zijn genoom te kunnen incorporeren."
Silvio Ribeiro van de groep ETC signaleerde dat "een nog groter risico de contaminatie is met transgene maïs die dient om oneetbare substanties te produceren, gaande van lijm tot sperma-dodende en abortus-opwekkende middelen, en die nu al in de VS geproduceerd wordt. In Iowa en Nebraska (VS) zijn al gevallen bekend van accidentele contaminaties met dit soort maïs die gemodificeerd is voor de produktie van oneetbare substanties. Als transgene contaminatie al tot in verre uithoeken van Mexico geraakt is, waar het cultiveren van transgene maïs verboden is, waar is de garantie dat ook contaminatie met dit soort maïs niet zal plaatsvinden?"
Ribeiro voegde er nog aan toe dat "Al de gedecteerde proteïnen gepatenteerd zijn, net als alle andere GGO's overal ter wereld. Monsanto, dat meer dan 90% van de wereldmarkt in landbouw-GGO's in handen heeft, heeft al een proces gewonnen tegen de Canadese landbouwer Percy Schmeiser wegens "ongeoorloofd gebruik van zijn patent", terwijl het ging om ongewilde, accidentele contaminatie van zijn velden. Op dit moment zijn meer dan 2000 gelijkaardige processen aan de gang, opgestart door Monsanto en andere bedrijven, tegen landbouwers in Canada en in de VS."
Pedro, indigena uit Chihuaha, verklaarde samen met andere vertegenwoordigers van inheemse en landbouwersgemeenschappen, dat voor hen de contaminatie van hun maïs een aanslag is op hun diepste culturele wortels en een bedreiging vormt voor de basis van hun voortbestaan en autonomie.
"Onze zaden, onze maïs, zijn de basis van de alimentaire soevereiniteit van onze gemeenschappen, maar ze zijn zelfs meer dan dat: meer dan voedsel is onze maïs deel van het sacrale, van onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst."
Baldemar Mendoza, indigena uit Oaxaca, verklaarde dat in zijn gemeenschap bepaalde personen waren komen uitleggen dat "ze zich geen zorgen moesten maken over contaminatie, omdat die personen al sinds 5 of 6 jaar GGO's aanplantten en dat er geen bewijzen waren dat hun gezondheid aangetast was. Maar wij hebben wel bewijzen: 10 000 jaar ervaring bewijst dat onze maïs wel goed is voor de gezondheid. Deze transgene contaminatie is een misdaad tegen alle indigenas en landbouwers die sinds duizenden jaren de maïs verzorgen opdat de mensheid er gebruik zou kunnen van maken."
Om af te sluiten resumeerde Ana de Ita van het CECCAM de eisen van de organisaties die zich verenigd hebben:
- het totaal verwerpen van GGO's
- het verwerpen van de Wet op de Bioveiligheid (Ley de Bioseguridad), die niet meer is dan een legalisatie van de contaminatie
- de multinationale bedrijven die GGO's produceren verantwoordelijk stellen voor de contaminatie, i.h.b. Monsanto, Syngenta, Bayer, Dupont, DOW, en BASF, en het verwerpen van hun eisen i.v.m. "ongeoorloofd gebruik van patenten" die een aanslag zijn op de rechten van de landbouwer
- de overheid en SAGARPA moeten alle resultaten van alle studies rond GGO-contaminatie publiceren
- behoud van het moratorium op het zaaien en gebruiken van transgene maïs
- het onmiddellijk stopzetten van de import van transgene maïs
- de rechten van de gemeenschappen respecteren, zoals vastgelegd in "Convenio 169" van het OIT, waarin staat dat zij geconsulteerd moeten worden i.v.m. alles dat hun natuurlijke bronnen (recursos naturales) aanbelangt.
- de gemeenschappen van indigenas en landbouwers, ondersteund door de organisaties van hun keuze, zullen specifieke acties ondernemen om de contaminatie te stoppen en ongedaan te maken. Alle gemeenschappen van indigenas en landbouwers worden uitgenodigd om zich bij dit proces ter verdediging van de maïs aan te sluiten.
(*) Chihuahua, Morelos, Durango, Estado de México, San Luis Potosí, Puebla, Oaxaca, Tlaxcala en Veracruz
(vertaald en ingekort van: http://sonora.indymedia.org/newswire/display/483/index.php, persbericht, Mexico, 9 oktober 2003) )
Maïs: seks, leugens en video’s by Latinos Locos in nl... Wednesday, Mar. 10, 2004 at 1:34 PM |
artikel over GGO's in Mexico:
Maïs: seks, leugens en video’s,
door Silvia Ribeiro (Onderzoekster van de Groep ETC)
http://www.noticias.nl/milieu_artikel.php?id=519
Seeds of Freedom (India) by Matti Wednesday, Mar. 10, 2004 at 3:55 PM |
"The globalisation of agriculture is in fact merely the corporatisation of agriculture."
Food Security and Sustainable Agriculture:
http://www.navdanya.org/movement/food_security.htm