arch/ive/ief (2000 - 2005)

5.000 jobs op de tocht bij VolksWagen
by han Soete Tuesday, Mar. 09, 2004 at 4:59 PM
han@indymedia.be

Het gaat niet zo goed met Volkswagen. Het bedrijf maakte slechts 1.5 miljard euro winst in 2003. Voor de directie en aandeelhouders is 1.5 miljard niet genoeg en dus zullen er wereldwijd 5.000 jobs worden gesaneerd in de Volkswagen groep.

Vandaag maakte de Volkswagen groep de resultaten bekend van 2003 en ook de plannen voor 2004. Je zou verwachten de arbeiders en bedienden van Volkswagen de eerste zouden zijn die deze informatie krijgen, maar neen hoor. De werknemers van Volkswagen moeten via de media en persberichten uitzoeken hoe het nu precies zit.
Hedwin De Clercq (ABVV VW)
"Wij weten nog niet meer dan jullie. Er zal op twee jaar tijd 4 miljard worden bespaard. We zijn al blij dat het in nota's en persberichten niet gaat over sluitingen of collectieve ontslagen. We begrepen ook dat er niet wordt gesneden in de productie, maar veel meer weten wij ook niet. We hebben morgen een vergadering met de directie op het ministerie van Arbeid, we hopen daar iets meer te weten te komen."

han
Op het ministerie van arbeid, dat lijkt me toch niet de normale plek om jullie te informeren?

Hedwin
"Neen, dat is waar, maar dat heeft te maken met nog een andere zaak. De directie wil de fabriek tijdens het paasverlof 5 dagen sluiten, maar ze wil dat wij daarvoor onze verlofdagen gebruiken. Wij denken dat er andere alternatieven mogelijk zijn, je kan de mensen toch niet verplichten om hun verlof te nemen tijdens de paasvakantie. Doordat er geen oplossing kwam voor dit probleem hebben we morgen een verzoeningsvergadering op het ministerie van arbeid. We hopen dus van daar iets meer te weten te komen over de concrete invulling van die besparingen.

han
Vind je het niet een beetje vreemd dat er over verlies wordt gesproken terwijl de Volkswagen groep eigenlijk 1.5 miljard winst maakte.

Hedwin
Ja, zo gaat dat bij multinationals hé. Ze voorzien 5 miljard winst en als ze dan uiteindelijk uitkomen op 2 miljard dan zeggen dat ze 3 miljard verlies hebben geleden, zo denken die mannen."

In de loop van de dag zijn er nog contacten gepland tussen de de IG Metal (Duitse Metaal vakbond) en de Belgische vakbonden. Daar er nog niet veel duidelijkheid is over de manier waarop de besparingen zullen worden doorgevoerd is het voor de vakbonden zeer moeilijk om een standpunt in te nemen.
In het persbericht van de directie word gesteld dat er in de automobiel afdeling van VW, 3.5% van het personeel moet afvloeien, dat gaat dus over 5.000 jobs. De Volkswagen groep is immers meer dan alleen automobiel. Zoals het elke multinational beaamd heeft ook de VW groep een stevige uitgebouwde finaciele afdeling. In totaal werken er dan ook zo'n 335.000 mensen de VolksWagen groep.
Maar de enigen voor wie er al duidelijkheid is omtrend de plannen van de directie zijn de aandeelhouders, zij krijgen 1.05 Euro divident uitbetaald per aandeel.