arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaams ABVV over het vertrek van Mia De Vits en de problemen in het ABVV
by han Soete Monday, Mar. 08, 2004 at 11:11 PM
han@indymedia.be

Drie secretarissen van Vlaamse interprofesionele centrales: Antwerpen (Dirk Schoeters), West Vlaanderen (Eddy Van Lancker) en Scheldeland (Mil Kooiman) vertellen ons hun visie op het vertrek van Mia De Vits en de problemen binnen het ABVV.

Van de Antwerpse afdeling van het ABVV kregen we in de loop van de namiddag een persbericht binnen waarin Dirk Schoeters het vertrek van Mia de Vits een hele slechte zaak noemt voor het ABVV.

han
Vind je dat een goede zaak dat een vakbondsleider die overstapt maakt naar de politiek.

Dirk Schoeters
Als vakbond heb je een politiek relais nodig, en dat zoek je bij een die partij die het nauwst aansluit bij je visie en je standpunten. En wat mij betreft is dat in de meeste gevallen de de SP.A, maar we hebben ook met mensen van AGALEV hele goede contacten.

Ik ben wel fier op Mia dat ze die kans krijgt, want Mia is niet zomaar een vakbonder hé, het is iemand die haar sporen verdient heeft binnen Europa, de Europese vakbond, ... ze heeft daar veel meer verstand van de vele politici. Maar dat is mijn persoonlijke mening als supporter van een prachtige vrouw die Steve weggekaapt heeft bij ons.

han
Had ze niet beter gewacht tot na de sociale verkiezing, dat had de zaak voor jullie toch wel wat gemakkelijker gemaakt.

Dirk Schoeters
Indien het wit konijn moet getoverd worden voor het einde van de maand maart, dan heb je niet veel keuze natuurlijk. Op 13juni zijn het verkiezingen, je kan dus niet wachten tot na de sociale verkiezingen om een lijstrekker aan te duiden.

han
In Uw persbericht zegt U dat ze door Machogedrag is weggepest.

Dirk Schoeters
In de Franstalig pers werd de laatste weken het voorzitterschap van het ABVV om de haverklap ondermijnt door anonieme verklaringen van 'anonieme' zegsmannen. Men lanceert dingen in de media zonder de moed te hebben om daar een instantie of een naam op te plakken.

han
Maar Uw Franstalige collega's ontkennen dat zij Mia weg zouden gewild hebben.

Dirk Schoeters
Ik neem natuurlijk aan dat het een persoonlijke keuze is van Mia om op de SP.A lijst te gaan staan. Maar ik denk wel dat Mia zich heeft afgevraagd of dat haar project dat ze twee jaar geleden gestart is nog wel voldoende gesteund werd door de verschillende instanties van het ABVV. Uit die berichten in de Franstalige pers is gebleken dat dat niet langer het geval was. Als men vandaag zegt dat men haar niet weg wilde dan vind ik dat zeer eigenaardig gezien dat verleden. Maar als men werkt met anonieme verklaringen, ja dan heeft natuurlijk niemand het gedaan. Maar dat is iets dat we de komende weken moeten uitklaren in het ABVV

han
U hebt het over een moderne vakbond, wat bedoelt U daar dan mee?

Dirk Schoeters
We hebben in het ABVV beroepscentrales, interprofesionele centrales en regio's. Het is onze overtuiging, als Antwerps gewest, dat we als interprofesioneel gewest veel meer op het terrein actief moeten zijn in de ondersteuning van onze leden en militanten. Het bedrijfsleven is organisatorisch verandert tenopzichte van vroeger. Er zijn netwerk ondernemingen die op een andere manier hun bedrijfsorganisatie organiseren en wij willen daar ook een netwerk syndicalisme tegenoverstellen. Netwerk syndicalisme is van nature uit beroepsoverschrijdend en is bij uitstek een interprofesioneel te ondersteunen gegeven. Wij hebben die visie in Vlaanderen en in Wallonie hebben ze die visie minder of niet. Onze Waalse collega's in de Waalse gewesten fungeren nog voornamelijk uniek als uitbetalingsinstellingen voor werkloosheidsuitkeringen, in Vlaanderen willen wij serieuze stappen verder zetten.

De vakbond moet zich niet bezig houden met structuren maar met haar leden. Als wij onze leden beter kunnen ondersteunen via een interprofesioneel kanaal, ... dan is dat zo. Je moet als vakbond de beste mogelijk stuktuur uitdenken om je leden en militanten te ondersteunen.

Iedereen bekijkt dat natuurlijk als machts-structuren, en dat is natuurlijk ook voor een stuk zo, ... maar ik wens daar persoonlijk abstractie van te maken.

han
Heb je er geen schrik van dat deze hele toestand tot een splitsing gaat leiden?

Dirk Schoeters
Wie schrik heeft krijgt van de roe hé. Waarmee ik wil zeggen dat wij de discussie moeten durven aangaan om beter en respectvoller met elkaar om te gaan. We moeten meer rekening houden met verschillende economische en sociale omstandigheden en ook met verschil in visie over hoe je een vakbond op het terrein organiseert. Dat hoeft voor mij geen splitsing teweeg te brengen, integendeel. Ik hoop dat we een sterk federaal geheel kunnen blijven vormen.

De sociale zekerheid is en blijft voor ons een belangrijk element ik ben tegen elke splitsing daarvan.

--

We wilden dan toch graag eens weten wat een andere Vlaamse interprofesioneel secretaris daar van dacht. Niemand beter dan een echte West Vlaming dachten we.

Eddy Van Lancker
Morgen is er een bureau waar ik persoonlijk naartoe moet, en wij hebben hier een bijeenkomst woensdag voormiddag. We vinden het natuurlijk spijtig, dat staat buiten kijf, maar we willen wachten tot woensdag om publiekelijk te reageren.

han
Wat vind je ervan dat men de vlamingen tegen de Walen uitspeelt.

Eddy Van Lancker
Dat lijkt allemaal zo communautair en dat wordt de media ook zo gespeeld,maar wat telt is dat we verder moeten met onze syndicale beweging. En met alle respect voor Mia en voor iedereen,maar die beweging valt of staat niet met één persoon.
Wij willen kunnen verder werken en procedure moet nu lopen in alle democratie.

Ik hoop absoluut dat er geen communautair spelletje binnen de vakbond wordt gespeeld. En dat geld evengoed voor de Vlamingen als voor de Walen hoor.

---

We spraken af om woensdag terug contact op te nemen. Van Lancker was in het weinige dat hij wilde vertellen wel de enige die zich duidelijk uitsprak tegen het communautaire spelletje dat binnen de vakbonden wordt gespeeld.

Op het VRT zagen we hoe Mil Kooiman werd opgevoerd als een vertegenwoordiger van het moderne syndicalisme en dus wilden we ook graag van hem weten wat hij over vertrek van Mia De Vits dacht.

Mil Kooiman
Wij willen dat er opnieuw een nederlandstalig voorzitter komt, het gevaar is nu een beetje groot dat men overschakelt op een Franstalige en we willen dat het iemand is met hetzelfde profiel als Mia De Vits. Waarmee we willen zeggen dat iemand moet zijn die de vakbond organisatorisch goed wil leiden. Nu zeggen ze "zie je wel dat ze dat ze de slippendrager is van de SP.A" Maar natuurlijk is dat achteraf interpreteren, nu ze op die Europese lijst staat terwijl ze de voorbije jaren menig maal tegen de SP.A standpunt heeft ingenomen.

han
Heb je niet een beetje schrik dat men het nogal communautair gaat spelen en de twee gemeenschappen tegen elkaar gaat uitspelen.

Mil Kooiman
Daar is eigenlijk ook wel een grond voor. Het gaat niet over syndicaal politiek, het is dus niet zo dat Vlaanderen links is en Wallonie rechts, dat is een beetje te simplistisch. Er zijn even goed linkse krachten in Vlaanderen als dat er rechtse krachten in Wallonie zijn, dat is dan ook niet het grote twistpunt.

Het grote twistpunt dat is tussen Vlaanderen en Wallonie dat is de moderne organisatie van een vakbond. Om één voorbeeld te noemen: Men heeft omwille van de Waalse kameraden opnieuw zegeltjes moeten laten drukken opdat de leden hun bijdrage zouden kunnen betalen met een zegeltje dat in een boekje geplakt wordt. Wij leveren met informatica kwijtingen af op basis van domicilieringen. Wij hebben geen zegeltjes of stempeltjes meer af, wij leveren elektronische kwijtingen af.

han
Is het niet ook zo dat jullie meer bellang willen geven aan het interprofesioneel werk en minder dus minder aan de beroepscentrales?

Mil Kooiman
Ik bedoel met interprofesioneel, meer dan alleen opkomen voor niet-actieven, het betekend een ruime vakbond zijn. Andersgolbalisering, milieu, alle mogelijke maatschappelijke thema's, een rol spelen in het maatschappelijk middenveld, .. dat zijn diengen die voor beroepscentrales niet prioritair zijn.

han
Als je het nu hebt over zegeltjes en boekjes,... dan heb ik het toch moeilijk om te begrijpen dat dat een wezenlijke laat staan onoverbrugbare kloof zou zijn.

Mil Kooiman
Dat is wel wezenlijk omdat onze collega's in de Waalse gewesten soms niet eens weten hoeveel leden ze hebben. In Wallonie worden de leden beheert door de beroepscentrales soms zelfs nog door delegees in de bedrijven. Als jij mij morgen zegt om een actie te ondernemen naar allochtonen bijvoorbeeld, dan haal ik uit de computer gewoon alle namen en adressen en kunnen we beginnen werken. Onze Waalse collega's kunnen dat niet, want die hebben geen geinformatiseerd ledenbestand en moeten aan al hun centrales gaan vragen om die namen en adressen door te geven. Dat wijst echt wel op een hele andere organisatie van onze dienstverlening.

De Waalse gewestelijke centrales zijn vooral verantwoordelijken van werkloosheidskassen en doen veel minder aan interprofesionele werking: ze geven bijna geen vorming, er is maar een beetje jongerenwerking, er is haast geen opleiding voor werklozen, er is nauwelijks een senioren werking, ... ze hebben echt wel veel minder een interprofesionele werking.

han
En dat is iets dat jullie anders willen zien?

Mil Kooiman
Ja wij willen in het middenveld een rol spelen, wij willen zowel jongeren die in de andergloablsieringsbeweging zitten, mensen uit de milieubeweging, noord-zuid beweging,... wij willen dat niet overnemen of dat recupereren, maar we vinden wel dat onze plaats daar is.

han
Ja maar ik kan mij toch moelijk voorstellen dat dergelijke problemen onoverbrugbaar zijn, dat moet je toch kunnen uitklaren.

Mil Kooiman
Ja, normaal gezien wel, maar jah... maar we stellen vast dat de structuur aan Waalse kant dat niet toelaat.

han
Jullie gebruiken allemaal het woord modern, maar wat bedoelen jullie daarmee, want dat kan je op veelmanieren invullen, en de media die bedoelen duidelijk iets anders.

Mil Kooiman
Ja dat is juist.
We hebben een aantal zeer onverkwikkelijke affaires achter de rug: gesjoemel, misbruik en zwarte circuits, ... dat is aangepakt en Mia staat daar symbool voor. Ze heeft samen met Janssens en nadien Nollet die stal proberen uitkuisen, maar ook daar is dat nog niet allemaal gerealiseerd. Al is dat voor 90% uitgekuist toch zijn er hier en daar nog hardnekkige restanten die blijven bestaan.

han
Vind je dat een goede zaak dat een vakbondsleider naar de politiek overstapt?

Mil Kooiman
Hoh, ... ik heb daar eigenlijk vandaag niet echt een mening over. Ik heb voor mijzelf de beslissing genomen om dat nooit meer te doen, omdat ik zelf heb ervaren dat dat geen goede beslissing was. Het is niet omdat je democratisch met 95% van de stemmen tot vakbonds-secretaris wordt verkozen dat je veel stemmen haalt bij verkiezingen. Er is zo iets bij de vakbond waardoor die klik niet goed werkt. Maar dat heeft bijMia De Vits een andere dimentie natuurlijk. Als je een figuur wilt die voor het sociale Europa staat dan is dat natuurlijk onmiskenbaar Mia.

han
Brengt ze jullie niet in de problemen door dat te doen vlak voor de sociale verkiezingen?

Mil Kooiman
Ja en neen. Het is een probleeminzake het imago, maar aan de andere kant zijn sociale verkiezingenverkiezingen iets dat zich afspeelt op het terrein van de bedrijven.Wat ik verkeerd vind in de communicatie van het federaal ABVV is dat men de problemen ontkent. De militanten hebben het recht om te weten waar de spanningen zitten, als we er maar iets aan doen en daar de nodige tijd voor nemen. Maar ik denk niet dat dat op uitslag zelf veel invloed zal hebben.

han
Heb je dan geen schrik dat dit zou kunnen leiden tot een soort splitsing?

Mil Kooiman
Neen, op dit moment zeker niet. Maar zeg nooit nooit natuurlijk, maar op dit ogenblik is dat niet aan de orde. Misschien moeten, we die piste op termijn wel eens onderzoeken. Het probleem is dat het vandaag onbespreekbaar is en dat als je dat durft uitspreken je bij wijze van spreken de dood met de kogel krijgt. Het gevolg daarvan is dat het door iedereen in de wandelgangen gezegd wordten dat je van het enen incident naar het andere gaat.

Bijna elk federaal bureau zijn er incidenten, en dat zal niet verwijnen met Mia De Vits, en we kunnen dat niet al te lang meer volhouden.

----

Na dit alles bestluit ik alvast dat ik dringend eens al die problemen wil voorleggen aan een aantal Franstalige syndicalisten en mensen die actief binnen zijn in de beroepscentrales.


taal!
by Liesbeth Wednesday, Mar. 10, 2004 at 7:40 PM

Ik lees de artikels op Indymedia graag omdat ze diepgaand en goed onderbouwd zijn, maar ik erger me enorm aan de taal- en typfouten! Als je professioneel en geloofwaardig wilt overkomen, zorg dan tenminste dat je bericht niet krioelt van de dt- en andere schandalige fouten.