arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voorzitster ABVV neemt ontslag: wat nu?
by christophe callewaert Monday, Mar. 08, 2004 at 10:52 PM

Interim-voorzitter André Mordant wilde het niet me zoveel woorden gezegd hebben, maar het vertrek van De Vits komt zeer ongelegen. Begin mei zijn er sociale verkiezingen. En die bepalen voor een stuk het gewicht dat het ABVV de komende vier jaar in de schaal kan leggen.

“We moeten nu al het mogelijke doen om de sociale verkiezingen te winnen. De kandidaten van het ABVV moeten maximaal ondersteund worden. We mogen nu geen brokken maken.” De Vlaamse Intergewestelijke secretaris Xavier Verboven zei het met grote stelligheid. “Nu zijn we niet met onszelf bezig. Het belang van de leden moet centraal staan.” Het klonk meer als een oproep dan als een vaststelling.

In de statuten van het ABVV is geen procedure voorzien voor het geval de voorzitter ontslag neemt. Mia De Vits weigerde voor de camera's ook te bevestigen dat ze ontslag neemt. Voor het federale secretariaat van het ABVV zit er dus niets anders op dan kunst- en vliegwerk. In afwachting van een opvolger voor Mia De Vits wordt algemeen secretaris André Mordant tijdelijk federaal voorzitter van de socialistische vakbond. Haar plaats in het federale secretariaat moet zo snel mogelijk worden opgevuld. Het secretariaat telt normaal zeven leden: drie Vlamingen, drie Walen en één Brusselaar. Het vertrek van De Vits verstoort het communautaire evenwicht.

Eénmaal dat evenwicht hersteld is, kan het secretariaat op zoek naar een kandidaat-voorzitter. Zij zullen dat doen in overleg met de beroeps- en gewestelijke centrales. In de schoot van het federale secretariaat wordt dan de kandidaat gekozen waar het congres zich dan moet over uitspreken. Interim-voorzitter André Mordant acht het uitgesloten dat er een congres komt voor de sociale verkiezingen. Voor de vakantie moet wel kunnen, verzekert Mordant. Het is duidelijk dat het ABVV niet van plan is om het sociaal woelige najaar aan te vatten met een onthoofde structuur.