arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Vits verlaat na 31 jaar het ABVV (biografie)
by christophe callewaert Monday, Mar. 08, 2004 at 1:42 PM

BRUSSEL -- Het weekblad Trends noemt haar de machtigste vrouw van België. Lang heeft De Vits nochtans niet genoten van die macht. Na twee jaar aan het hoofd van het ABVV maakt ze de overstap naar de politiek.

Mia De Vits werd op 31 maart 1950 in Kester geboren. Ze kwam uit een arbeidersgezin, maar behaalde toch een universitair diploma in de sociale wetenschappen. De Vits begon haar beroepscarrière in 1971 bij de BRT waar ze meewerkte aan consumentenprogramma's. Twee jaar later maakte ze de overstap naar het ABVV waar ze tot 1984 werkte op de studiedienst. In 1983 werd ze federaal secretaris om dan in 1989 gepromoveerd te worden tot algemeen secretaris. Deze functie oefende ze uit tot 2002 eerst onder François Janssens en na diens plotse overlijden in 1995 onder Michel Nollet. Op 1 juni 2002 volgde ze dan Michel Nollet op aan het hoofd van de socialistische vakbond ABVV. Zij werd daarmee de eerste vrouw die een Belgische vakbond leidt. Het weekblad Trends bekroonde haar deze week nog met de titel van machtigste vrouw van Vlaanderen. De Vits woonde in 1998 een bijéénkomst van de Bilderberg Groep bij. Bilderberg is het selecte gezelschap van economische en politieke machthebbers die tijdens gesloten bijeenkomsten de violen op elkaar afstemmen.

Eénheid
Toen ze twee jaar geleden voorzitter werd, zag ze zich geplaatst voor de uitdaging om de federale vakbond bijéén te houden. Traditioneel zijn er binnen de socialistische vakbond spanningen tussen het pragmatische ABVV en het actiegerichte FGTB. Het feit dat ze niet langer de steun genoot van één van de vleugels, is volgens De Vits zelf één van de redenen van haar vertrek. In De Standaard van vandaag verklaarde de gewestelijke secretaris Jean-Claude Vandermeeren nog: “Wij gaan niet vragen of ze wil blijven... De FGTB is veel meer dan De Vits. De vakbond hangt niet af van één persoon. Als ze weggaat, komt er iemand anders.” Zijn woorden contrasteerden scherp met de reactie van zijn collega Xavier Verboven. “Het vertrek van Mia is een enorm verlies voor het ABVV'', aldus Xavier Verboven. “Zij is het gezicht van onze vakbond.” Samen met Xavier Verboven is Mia De Vits raadgevend lid van het politiek bureau van de SP.a.

Toch zou het verkeerd zijn om de problemen binnen het ABVV te beperken tot een communautaire kwestie. Uiteindelijk gaat het om twee verschillende visies op de rol van vakbonden. Een scheuring binnen het ABVV zou alvast een ramp zijn voor de arbeidersbeweging in België.

31 of 33 jaar?
by Jan Monday, Mar. 08, 2004 at 2:57 PM

Was ze nu 31 jaar bij het ABVV zoals hierboven vermeld of 33 jaar zoals in De Standaard vermeld?

"Na 33 jaar strijd in de vakbond zet De Vits de ABVV geen hak, meent ze."

http://www.standaard.be/nieuws/binnenland/index.asp?ArticleID=DMF08032004_001&Snel=1

machtigste vrouw
by arno Monday, Mar. 08, 2004 at 3:46 PM

Ik zou graag willen weten of vakbondshoofden zoals Mia Devits eigenlijk verkozen worden door de vakbondsleden. Iemand vertelde mij onlangs namelijk dat dat niet zo is. Dat samen met de titel "meest machtige vrouw" verbaast mij zeer. Heeft iemand daar een antwoord op?

33 jaar en...
by HRN Monday, Mar. 08, 2004 at 9:20 PM

Daarnet zei De Vits in het duidingsmagazine Ter Zake op Canvas dat ze een carrière van 33 jaar achter de rug heeft binnen het ABVV. 33 dus en niet 31.

Opvallend was hoe De Vits de fiscale amnestie minimaliseerde. Blijkbaar heeft ze er als 'socialiste' niet zoveel problemen mee. Stevaert, die naast haar zat, kon zich geen betere verdediger van het paarse beleid voorstellen.

Toch zei De Vits dat ze op 20 maart mee zou gaan manifesteren in Oostende, niet TEGEN de regering, maar VOOR ondersteuning van de 'socialistische' ministers. Denkt de rest van het ABVV daar ook zo over?

De Vits kondigde voorts aan dat ze voor een sociaal Europa gaat. Hier en daar zal ze min of meer juiste standpunten innemen, maar de kans is zeer groot dat zij ook in de politieke arena het brave compromis MET het kapitaal zal verkiezen boven de strijd TEGEN het kapitaal.



fout
by cc Monday, Mar. 08, 2004 at 9:25 PM

De Vits heeft 31 jaar voor het ABVV gewerkt. Tel uit: van 1973 tot 2004.

dan kan ze zelf niet tellen
by HRN Monday, Mar. 08, 2004 at 9:29 PM

Blijkbaar kan De Vits dan zelf niet tellen!?

Sociaal Europa
by Bijo Thursday, Mar. 11, 2004 at 2:15 AM

Bij de uitbouw van een sociaal Europa moet op Europees niveau nog steeds bepaald worden wat de rol is van de verschillende nationaal georganiseerde vakbonden in dit proces. Het is de vraag of Mia op dit aspect zal kunnen inspelen! Haar jarenlange ervaring is een pluspunt desondanks de impasse ABVV-FGTB. Maar zal ze kunnen waarmaken waarvan haar achterban op dit moment nog maar kan dromen. Eurosceptici moeten erkennen dat een degelijk, strijdbaar Europees vakverbond meer dan noodzakelijk is. Hiervoor moet zij een legitieme plaats kunnen verwerven. Het is daar waar de taak van Mia ligt en hopelijk heeft ze dat zelf door. Ontwaakt ...