arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mia De Vits trekt Europese lijst SP.a
by christophe callewaert Monday, Mar. 08, 2004 at 12:38 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Mia De Vits stapt dan toch op als federaal voorzitster van de socialistische vakbond ABVV. Zij zal bij de komende Europese verkiezingen de lijst van de SP.a trekken. (foto han soete)

Mia De Vits trekt Eu...
dscn3064_de_vits1.jpg, image/jpeg, 400x300

De eerste geruchten over het mogelijke vertrek van De Vits dateren al van begin februari. Enkele kranten opperden de mogelijkheid dat De Vits wel eens het witte konijn van SP.a-voorzitter Steve Stevaert zou kunnen zijn. Die was nog op zoek naar een kandidaat die aan de kop van de Europese lijst zou kunnen optornen tegen de zwaargewichten van respectievelijk de CD&V en de VLD Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt.

Een formele ontkenning kwam er nooit. De geruchten zorgden voor flink wat onrust binnen de rangen van de socialistische vakbond. Ze waren koren op de molen van de critici die De Vits een te gedweeë houding tegenover SP.a-minister Frank Vandenbroucke verwijten. Mia De Vits was er van overtuigd dat het de taak was van de vakbonden om Vandenbroucke uit de wind te zetten aangezien de SP.a-minister van Werk en Pensioenen anders het pleit zou verliezen tegen de 'conservatieve krachten' binnen de regering en de maatschappij die nog veel verder wilden gaan op vlak van anti-sociale maatregelen. “Zonder politiek relais, kan het ABVV zijn doelstellingen niet verwezenlijken”, zei De Vits onlangs nog op de startdag van de campagne voor de sociale verkiezingen.

Procedure
Het is de allereerste keer in de geschiedenis van de socialistische vakbond dat een federaal voorzitter ontslag neemt. De statuten voorzien dan ook geen procedure voor dergelijk geval. Een voorzitter wordt normaal verkozen op een congres door de vakcentrales en de gewestelijke centrales. Een dergelijke verkiezing wordt voorbereid in de centrales. Het federaal secretariaat – met daarin de drie intergewestelijke secretarissen, de algemeen secretaris en de twee federaal secretarissen - dat het dagelijks beheer van het ABVV verzekert, zit momenteel in spoedberaad bijéén om uit te maken hoe het ABVV de komende weken geleid zal worden en welke procedure opgestart wordt om een vervanger aan te duiden voor Mia De Vits. Later op de middag worden meer details bekend geaakt op een persconferentie.