arch/ive/ief (2000 - 2005)

Regina Louf - persbericht
by ... Monday, Mar. 08, 2004 at 9:38 AM

In haar persbericht dringt Mter vander Smissen, advocate van Regina Louf, er op aan dat er met de gegevens van haar cliënte rekening wordt gehouden.

PERSMEDEDELING van Meester Patricia van der Smissen, advokate van Mevrouw Regina Louf

Ter gelegenheid van de aanvang van het proces "Dutroux, Nihoul en consoorten" hebben talrijke media het dossier van mijn cliënte, Mevrouw Regina Louf (ook gekend als getuige “X1”) terug onder de aandacht gebracht.

Zonder een polemiek te willen beginnen heb ik vastgesteld dat talrijke journalisten Mevrouw Louf op een beledigende, onjuiste en soms zelfs leugenachtige wijze blijven afschilderen. Ik houd er dan ook aan de feiten op een correcte manier in herinnering te brengen.

Het college van experten-psychiaters dat Mevrouw Louf op verzoek van het gerecht heeft onderzocht, is tot het besluit gekomen dat zij het slachtoffer was van massief seksueel misbruik gedurende haar kinderjaren, maar dat haar getuigenis niettemin bruikbaar was als basis voor een onderzoek.

Een groep magistraten heeft op 30 januari 1998 tijdens een buitengewone persconferentie verklaard dat op dat ogenblik, haar getuigenis bevestigd noch ontkend kon worden.

Al de elementen die nadien zijn gepubliceerd om haar getuigenis in diskrediet te brengen komen rechtstreeks voort uit "de rapporten van herlezing" van haar verhoren.

Ik wens in dit kader te benadrukken dat al de beschuldigingen tegen Adjudant De Baets en zijn speurdersploeg, in verband met het werk dat ze hadden geleverd in dit dossier, werden verworpen en dat deze politiemannen volledig werden gerehabiliteerd. Zij werden in januari 2000 buiten vervolging gesteld. In juni 2000 hebben de hiërarchische overheden van de rijkswacht (tegen wie zij een gerechtelijke vervolging hadden ingesteld) eveneens een beslissing in hun voordeel genomen. Na een lange en gedetailleerde interne analyse van de rijkswacht betreffende de "rapporten van herlezing" werd besloten dat geen enkel argument van de rijkswachters-herlezers pertinent was. Adjudant De Baets werd terug geïntegreerd in de rijkswacht en heeft in november 2000 een brief ontvangen van zijn hiërarchische oversten waarin hij gefeliciteerd werd voor zijn loyale houding, zijn professionaliteit, integriteit en objectiviteit tijdens de verhoren van Regina Louf.

De meest elementaire logica zou hebben geboden dat in deze omstandigheden het onderzoek, gebaseerd op de getuigenis van Mevrouw Louf, zou zijn hernomen geweest vanaf het stadium waarin het zich bevond op het ogenblik van de verwijdering van het eerste onderzoeksteam, in de zomer van 1997. Bovenvermelde elementen werden, samen met vele andere, overgemaakt aan de gerechtelijke overheden, ter verrechtvaardiging van meerdere tientallen gevraagde bijkomende onderzoeksdaden, gebaseerd op de onderzoekspistes die geopend waren in het dossier van Mevrouw Louf.

In tegenstelling tot wat bepaalde media beweren is dit dossier vandaag dus nog steeds niet afgesloten.

Nadat het gedurende twee jaar "slapend" gehouden werd bij het parket-generaal te Luik heeft de raadkamer van Neufchâteau op 30 oktober 2003 een arrest geveld dat de Heer onderzoeksrechter Langlois territoriaal onbevoegd verklaarde. Het is nu de verantwoordelijkheid van het parket om het dossier aan een ander gerechtelijk arrondissement over te maken. Wij wachten nog steeds hierop.

Ik houd eraan te herinneren dat op dit ogenblik geen enkele beslissing - ook geen gerechtelijke - genomen is betreffende de geloofwaardigheid van de getuigenis van Mevrouw Louf. Dit feit werd trouwens bevestigd door een uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel op 30 september 2002 nl. dat geen enkel element in het dossier toelaat te besluiten dat het geheel of zelfs een groot deel van haar getuigenis onjuist zou zijn. Integendeel zijn er veel elementen die zekere aspecten van haar getuigenis bevestigen.

Op het ogenblik dat, ter gelegenheid van het proces van "Dutroux en consoorten" de media worden aangespoord om de grootst mogelijke eerbied te betonen ten overstaan van de slachtoffers, wens ik te benadrukken dat de hoedanigheid van slachtoffer van Mevrouw Louf door geen enkel magistraat of politieman, die van haar dossier hebben kennis genomen, wordt betwist. Bijgevolg verdient ook zij behandeld te worden met de nodige terughoudendheid en eerbied.

Brussel, 6 maart 2004.

Patricia van der Smissen, advokate Huart Hamoirlaan 21, 1030 Brussel Tel : 02 / 248.27.20.

Zembla The Netherlands
by A. Lucas Friday, Mar. 12, 2004 at 12:11 PM

After viewing the first episode on the X1 files in Zembla Dutch Television 3 on the 11th, I fully agree.
Somehow the feeling arises something is still terribly wrong in Belgium and I do now understand why some the parents of the Dutroux victims do not feel the investigation is done properly.