arch/ive/ief (2000 - 2005)

LBC-secretaris Johan Fobelets: “Doel interimkantoren is winst maken”
by christophe callewaert Friday, Mar. 05, 2004 at 2:25 PM

BRUSSEL -- Het compromis tussen de ministers Byttebier (Groen!) en Landuyt (SP.a) over de dienstenchèques in de kinderopvang, kan de vakbonden niet verleiden. LBC-secretaris Johan Fobelets legt uit waarom hij ook dit een slecht akkoord vindt.


Johan Fobelets (foto marthe)

“Op korte termijn zijn er misschien enkele garanties, maar wij hebben ons al altijd meer zorgen gemaakt over de lange termijn. Dit akkoord zet de deur op een kier.”

Kind en Gezin gaat de experimenten controleren. Kunnen die garanties jullie niet overtuigen?

Dankzij dit akkoord krijgen commerciële bedrijven, de interimkantoren, toegang tot een sector die gericht is op de zorg van mensen. Dit soort bedrijven wil winst maken anders beginnen ze er niet aan. Hun bekommernis is dus niet om efficiënte zorg aan te bieden.


Minister Landuyt spreekt wel tegen dat bedrijven geen kwaliteit zouden kunnen bieden?

Landuyt trekt zich niets aan van de kwaliteit. Hij is gefixeerd op de tewerkstelling. 'Hoe kunnen we met zo weinig mogelijk overheidsgeld, zo veel mogelijk mensen aan het werk krijgen.' De rest interesseert hem niet. De SP.a-ministers hebben enkel oog voor de kwantiteit. Even heeft Groen! geprobeerd om de kwaliteit centraal te stellen, maar Byttebier is snel geplooid voor VLD en SP.a en is nu in laatste instantie de slippendraagster van Somers en Landuyt geworden.”

De interimkantoren zijn evenmin tevreden. Is dat toch geen teken dat dit een goed compromis is?

De interimkantoren zijn niet tevreden omdat wij zeggen dat de zorgsector een niet-commerciële sector moet blijven. Wij vinden dat het niet kan dat met overheidsgeld winst wordt gemaakt. Want dat vergeten mensen soms: de dienstenchèques zijn enkel mogelijk met veel overheidssteun. De Staat geeft 25 euro bovenop aan de interimkantoren om de kosten te dekken.Hier zie je dan dat er een front is tussen een socialistische minister en de privé-sector die we toch liberaal mogen noemen. De dienstenchèques zijn ook vooral gunstig voor de middenklasse want zij kunnen de chèques die maar 6 euro kosten ook nog eens voor 30 % aftrekken van hun belastingen.

Blijven jullie hier rond actie voeren?

Ja en ondertussen is er ook de mobilisatie rond onze eisen over loon-en werkomstandigheden, de zogenaamde witte woede. Eén van de eisen van het nieuwe platform is trouwens dat er eind moet komen aan de sluipende commercialisering. Bovendien zijn wij traditioneel tegen de creatie van nep-statuten. De dienstenchèques zijn een mooi voorbeeld van een nep-statuut. Aan de rand van de non-profitsector begtin de commercie zo te knagen. Als we dat niet tegenhouden dan zullen we misschien binnen 15 jaar een situatie hebben waarin pas geopereerde patiënten gewassen worden door mensen die met dienstenchèques aan de slag zijn. Daar gaan we naar toe als we ons nu niet vanaf het begin verzetten.