arch/ive/ief (2000 - 2005)

LBC voert actie tegen compromis over dienstenchèques in de kinderopvang
by christophe callewaert | foto's: marthe Friday, Mar. 05, 2004 at 12:55 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De vakbonden zijn niet tevreden met het akkoord over het gebruik van de dienstenchèques in de kinderopvang. Vandaag neemt de Vlaamse regering daarover een definitieve beslissing. Leden van het LBC kwamen vanmorgen vroeg hun ongenoegen uiten voor de ambtswoning van Vlaams minister-president Bart Somers (VLD).

De Vlaamse regering heeft de vakbonden in snelheid genomen. Normaal lag het gevoelige onderwerp vandaag op de regeringstafel tijdens de ministerraad, maar woensdag mochten de vakbonden via de pers vernemen dat er al een akkoord was tussen de ministers Adelheid Byttebier en Renaat Landuyt. De Vlaamse minister van Welzijn Adelheid Byttebier (Groen!) zorgde twee weken geleden nog voor een kleine rel binnen de Vlaamse regering toen ze nog tijdens de persconferentie waarop Landuyt (SP.a) en Somers meldden dat er een akkoord was, liet weten dat daar geen sprake van kon zijn en dat de zaak verdaagd was tot 5 maart.


Secretaris Johan Fobelets (foto marthe)

Aanvankelijk kon Byttebier bij haar verzet tegen de invoering van de dienstenchèques in de kinderopvang op de steun van het LBC rekenen, maar de christelijke vakbond toont zich nu zeer ontgoocheld in beide ministers. “Groen! Heeft een minimale poging gedaan om de kwaliteit te beschermen, maar nu toont Byttebier zich in deze zaak als de slippendraagster van de VLD en de SP.a,” zei secretaris Johan Fobelets. “De concrete inhoud van het akkoord kennen wij nog niet. Wij moeten ook voortgaan op wat we lezen in de pers. Een aantal bedrijven zou nu de kans krijgen om twee jaar lang op een commerciële manier aan kinderopvang te doen. Op korte termijn zijn er misschien enkele garanties, maar wij hebben ons al altijd meer zorgen gemaakt over de lange termijn. Dit akkoord zet de deur op een kier.”


Even later kwam algemeen secretaris van het LBC Walter Cornelis er ook bij. Hij had net een debat met een vertegenwoordiger van de interimsector in het VRT-radioprogramma Voor de dag achter de rug. “Je krijgt ze maar niet overtuigd dat dit een slecht akkoord is dat de deuren openzet,” zucht hij. De manifestanten beginnen hun actie en lopen zingend rondjes voor de ambtswoning van Somers. Ze dragen affiches mee waarop socialist Landuyt glundert als VLD-kandidaat voor de verkiezingen.

Voet tussen de deur
Een kleine delegatie mag even op de koffie bij Maria-Anne Vergeyle, de kabinetschef van Byttebier. Veel resultaten leverde dat niet op. Walter Cornelis: “Zij noemen dit het beste compromis dat er kon uitkomen. Ze benadrukken daarbij de beperktheid in tijd en ruimte van het experiment. Als bijkomend argument wijzen ze op de kritiek van de interimkantoren. Als die al kritiek hebben, kan dit toch geen liberaal akkoord zijn, zeggen ze. Onze stelling is echter dat de commerciële sector een voet tussen de deur krijgt. En éénmaal die voet daar zit, krijgen we die er nooit meer van tussen uit.”


“VLD'er Landuyt”(foto marthe)

De algemene secretaris van het LBC voegde er aan toe dat hij het ongehoord vindt dat de dienstenchèques in de kinderopvang er toch komen ondanks het verzet van de zorgsector. “Vier maanden hebben wij actie gevoerd met een zeer breed platform met zowel de vakbonden als de werkgevers van de sector. En toch drijft men zijn zin door.”


Attac steunt LBC (foto marthe)

Een kleine delegatie andersglobalisten van Attac kwam de leden van het LBC een hart onder de riem steken. Raf Verbeke wijst op het belang van deze zaak: “De inzet van het dossier wordt geminimaliseerd. Toch zitten hier grote principes achter. Men gebruikt middelen uit de sociale zekerheid om de welvaartstaat te activeren. Het wordt tijd dat we de zaak omkeren. Dat ze maar eens de grote vermogens activeren om jobs te creëren.”

Byttebier deed wat ze kon ...
by GeertCalis Tuesday, Mar. 09, 2004 at 9:38 AM
g.calis@pi.be

Ik lees in dit artikel dat Byttebier (Groen!)zou gezwicht zijn voor de druk van VLD, ... Dat zal dan wel zo zijn, maar ze heeft toch eersdt het onderste uit de kan gehaald (rekening gehouden dat ze behoorlijk alleen stond in haar verzet !) door o.a. de interimbureau's restricties op te leggen . Als dwarsliggend minister (van een kleine partij)allen vechten tegen de bierkaai is onmogelijk. De wet minder aantrekkelijk maken voor neo-liberalen is dan een mooi geslaagd initiatief. bravo Byttebier !