arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarom Linux?
by bruno de bondt Thursday, Mar. 04, 2004 at 8:02 PM
bruno@fluxx.be

Waarom Linux?

Uitgever en computergoeroe Tim O'Reilly wond er tijdens de vierde editite van FOSDEM geen doekjes om: "Linux heeft op dertien jaar tijd de computerwereld fundamenteel veranderd." En niemand kan hem ongelijk geven. Wereldwijd zijn er vandaag meer dan vijftien miljoen Linux-gebruikers, en grote zoekmachines als Google en digitale boekenwinkels als Amazon kiezen voor dit besturingssysteem, in plaats van bijvoorbeeld M$ Windows of Mac OS X. Daar zijn uiteraard heel goede redenen voor. Dit stuk zet er enkele op een rijtje.

Vrijheid

In tegenstelling tot Microsoft Windows of Mac OS X van Apple, is Linux een vrij besturingssysteem. Dat betekent dat je het systeem van het internet kan downloaden of kan kopiëren van iemand anders, en het kan installeren op je computer. Iedereen die dat wil, kan ook veranderingen aanbrengen aan het systeem en die veranderingen opnieuw verspreiden. Linux wordt ontwikkeld door vrijwilligers verspreid over de hele wereld, waardoor je als gewone gebruiker niet meer afhankelijk bent van de commerciële planning van softwarebedrijven en niet meer bent overgeleverd aan hun drang naar controle. Dankzij die vrijheid is Linux uitgegroeid tot een krachtig besturingssysteem, of je het nu thuis op je PC gebruikt of voor een druk bezochte server.

Wijdverspreid

Linux bestaat voor een hele reeks computerplatformen, waarvan x86 PC's (waarop meestal Windows draait) en Apple-computers waarschijnlijk de bekendste zijn. Je kan er zelfs je zakcomputer mee uitrusten. Het is mogelijk om Linux op een computer te installeren naast Windows of Mac OS, een handige manier om met het systeem te leren werken. Mocht dat nodig zijn, heb je dan nog altijd je vertrouwde besturingssysteem binnen handbereik.

De vele Linux-gebruikers en -programmeurs vormen een enorme community op internet. Je kan bijvoorbeeld een van de vele websites raadplegen die informatie verschaffen over het systeem, of je kan je inschrijven op een van de vele mailinglijsten waar je terecht kan met problemen. Vaak zijn ook de programmeurs ingeschreven op zulke lijsten, zodat je heel snel informatie uit de eerste hand krijgt.

Controle

Veel computergebruikers kiezen voor Linux omdat ze het systeem volledig zelf kunnen controleren. Dit opnieuw in tegenstelling tot de systemen van Microsoft en Apple, die de gebruiker zo onwetend mogelijk willen houden - om bijvoorbeeld ongemerkt je surfgedrag te registreren. De openheid van Linux maakt het immers heel eenvoudig om te achterhalen wat er achter al die glimmende icoontjes en flashy menuutjes schuilgaat en wat er onder de motorkap van je machine gebeurt. Uiteraard kan je ook werken via een van de gebruiksvriendelijke grafische omgevingen die voor Linux bestaan.

Kwaliteit

Als je Linux -technish gezien de kern van het besturingssysteem- downloadt van het internet of koopt op enkele cd-roms, krijg je daar een hele hoop uitstekende programma's bij: een tekstverwerker, een spreadsheetprogramma, een fotobewerkingsprogramma, prima audio- en videosoftware, ... Ook deze programma's worden meestal ontwikkeld door een netwerk van vrijwilligers, waardoor programmeerfouten snel verbeterd worden.

Linux staat bekend als een erg stabiel en robuust besturingssysteem. Sommige gebruikers laten hun computers dan ook gedurende maanden draaien zonder te moeten herstarten. Heel anders dan Windows, dat niet zonder reden wel eens het allergrootste computervirus genoemd wordt - denk maar aan het "blue screen of death" of het regelmatig noodzakelijke gebruik van ctrl-alt-delete.

Sexy

Het moet gezegd worden: Linux is meer dan alleen een besturingssysteem. Het is haast een hele cultus, waar programmeurs en gebruikers opnieuw ontzettend veel plezier beleven aan het werken met computers (computerwerk hoeft helemaal geen marteling te zijn). De mogelijkheid om het systeem volledig naar je hand te zetten, maakt ook dat Linux-machines er vaak erg sexy uitzien, met allerlei toffe icoontjes en mooie transparante programmavensters. En wie wil er nu geen sexy dagelijkse werkomgeving :-) ? Bovendien doe je jezelf én je computer alleen maar een plezier door Linux te gebruiken: het plezier van vrijheid.


(gebaseerd op: "Why people like Linux" uit Running Linux, p. 10, uitgegeven bij O'Reilly)