arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dienstencheques: Blauwe Socialisten
by Ace Thursday, Mar. 04, 2004 at 6:51 PM
Ace@steun.be

Paul Janssen, hoofdredacteur van "Het Volk" komt, zoals in de goede oude dagen in z'n editoraal van 4 maart 2004, vlijmscherp uit de bus over de "Blauwe Socialisten", commercialisering van de zorg en de terugweg naar Meesters en Knechten onder leiding van liberalen en socialisten.

Dienstencheques: Bla...
dsc03371.jpgcsal2i.jpg, image/jpeg, 530x396

Als aanloop tot de derde actie aan het kabinet Byttebier/Landuyt op vrijdag 5 maart 2004 en in reactie op het "akkoord" tussen beide ministers om de Kinderopvang en dus de zorgsector te openen voor winstoogmerk en commercie geeft Paul Janssens een opvallend Commentaar:

"Een naamsverandering van een politieke partij betekent gewoonlijk niet veel, maar bij de Vlaamse socialisten toch wel. De A van SP.A heeft wel degelijk zijn belang: de Vlaamse socialisten zijn inderdaad anders geworden. Zonder enige schaamte voeren zij een liberaal beleid. Zij zijn immers moderne socialisten geworden!

In Namen werd minister Vandenbroucke aangeklampt door Waalse leden van de socialistische vakbond die klaagden dat de regering zo weinig deed voor de werkgelegenheid, terwijl ze wel op werklozen ging jagen. De minister zei hen dat de regering wel iets deed voor de werkgelegenheid en hij verwees daarbij naar de dienstencheques.

Fraai is dat. De werkloosheid is het voorbije jaar flink gestegen. De RVA telt meer dan 560.000 werkzoekenden. En het enige wat de regering met socialisten erin heeft gedaan, is het systeem van de dienstencheques op poten zetten. Dienstencheques die bitter weinig mensen aan een echte job helpen. Cheques die de betere inkomens de kans geven mensen in dienst te nemen op kosten van de gemeenschap, want die mag het grootste deel van de kosten betalen. Ogenschijnlijk kan men met de dienstencheques op goedkope manier mensen in het wit aan het werk zetten. Maar dat is natuurlijk maar een vervalst gratis verhaal: het werk wordt voor het grootste deel betaald door de schatkist.

Het is ook typisch voor onze moderne socialisten dat zij het positief vinden dat mensen moeten werken met twijfelachtige contracten van korte duur. De tijd dat socialisten ijverden voor degelijk werk voor de mensen is voorbij. Nu zijn socialisten blij dat mensen uit de werkloosheidsstatistieken verdwijnen. De manier waarop is voor hen van geen belang.

Nu komen er ook dienstencheques voor de kinderopvang. De commercialisering van de zorgsector staat voor de deur. De groene minister Byttebier is bezweken voor de blauwe druk van liberalen en socialisten. Het linkse cachet van de groenen is ook nooit meer geweest dan wat modieuze praat overgeërfd uit de ontstaansperiode van Agalev.

Wij zetten nu de eerste stappen naar die goede oude tijd van meester en werkende knechten, onder stimulans van liberalen en socialisten, met medeplichtigheid van de groenen" aldus Paul Jansen van Het Volk.

Het Platform voor Solidaire Zorg blijft vierkant gekant tegen deze inbraak in de non-Profit sector (zie http://archive.indymedia.be/news/2004/03/81332.php ) en voert vrijdag 5 maart opnieuw actie aan het Martelarenplein tegen Byttebier, Somers en Landuyt

Vrijdagochtend in Voor de Dag is er nog een tegensprekelijk debat tussen Walter Cornelis (LBC-NVK) en Jan Denys (Randstadt-interim). In de wandelgangen van 30/1/04 draaide Jan Denys er geen doekjes om: "Ja, wij willen absoluut winst maken, maar door het feit dat wij op een zeer efficiënte manier kunnen werken zijn wij zeker dat wij binnen dat bedrag dat op een zeer efficiënte én ook winstgevende manier kunnen doen want, dàt moet inderdaad duidelijk zijn, wij doen het niet als we er geen winst kunnen mee maken."

Fotoreportage van de actie op 30/1/04: http://archive.indymedia.be/news/2004/01/80309_comment.php#80326

Awoert Landuyt - lijsttrekker van de liberalen.
by Ace Thursday, Mar. 04, 2004 at 6:51 PM
Ace@steun.be

Awoert Landuyt - lij...
dsc03422.jpgsjq3cl.jpg, image/jpeg, 530x398

correctie
by Guido Thursday, Mar. 04, 2004 at 7:03 PM

"De werkloosheid is het voorbije jaar flink gestegen. De RVA telt meer dan 560.000 werkzoekenden."

Vergeet ook niet de zieken, de geschorsten, bruggepensioneerden, mensen in opleiding, erbij te tellen. In 1996 was meer dan 1.000.00.000 van de "arbeidsbevolking" "werkloos", vraag me af hoeveel het nu is.

Correctie 2
by christophe Thursday, Mar. 04, 2004 at 7:11 PM

De actie van vrijdagmorgen is een actie van Attac Vlaanderen waaraan een delegatie van het LBC-NVK deelneemt. Het is dus geen actie van het Platform voor Solidaire Zorg.

correctie 2
by raf verbeke Thursday, Mar. 04, 2004 at 10:24 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Hallo !!!!!

De actie morgen is een actie van de vakbonden !!!
Een aantal andersglobalisten waaronder het sociaal forum voor werk en attac-Vlaanderen steunen de vakbonden inhun actie en in hun moedig en heel correct standpunt. En dus niet andersom !!!!!!

Raf Verbeke
Sociaal forum voor WERK:

Dienstencheques in de zorg ?
Nee bedankt !

Op vrijdag 5 maart beslist de Vlaamse regering over de invoering van dienstencheques in de kinderopvang. De Vlaamse regering wil interimbureaus toelaten om met dienstencheques kinderopvangwerk aan te bieden. Naast de bestaande instellingen die onder controle van de gemeenschap werken. "Als de kat wit is of zwart, als ze maar muizen vangt", lijkt Minister Landuyt te zeggen. Maar zo zet hij een stap naar het vermarkten van zorgarbeid ! Gesubsidieerd met gelden uit de sociale zekerheid.

Onder neoliberale druk snelt de politiek de grote vermogens en het kapitaal ter hulp met loonlastverlagingen, fiscale amnestie en subsidies zonder garanties voor werk. Jobs scheppen en herverdelen da's tegenwoordig allemaal kwestie van activering van sociale zekerheid en gemeenschapsgeld volgens onze ministers van Werk.

Het wordt tijd om het tij te keren en de grote vermogens te activeren. Onder democratische controle van werknemers en burgers.(*) Er is geld genoeg in dit land om volwaardige jobs te creëren in de zorgsector. Maar de politieke wil ontbreekt om te breken met de neo-liberale recepten.

Daarom sluit het Sociaal Forum voor Werk en ATTAC-Vlaanderen aan bij het vakbondsprotest tegen deze maatregel.Afspraak:

vrijdag 5 maart om 8 uur Martelarenplein (Koolstraat) te Brussel.

Breng luiers, emmers, bezems,melkflessen,poppen, en dergelijk mee. Vlag en wimpel uiteraard ook van harte welkom !

Andersglobalisten op post ! Steun de vakbonders die op komen voor WERK en kwalitatieve dienstverlening zonder winstoogmerk.

Info: Theo Mewis Manteliusstraat 12 3500 Hasselt
011/24.25.80. theomewis@skynet.be
Eric Goeman woordvoerder ATTAC-Vlaanderen
vlaanderen@attac.be 0476/990714
http://www.attac.be


(*) neem bv. het wetsvoorstel Decroly
(http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=231)