arch/ive/ief (2000 - 2005)

Milieu-ramp Antwerpen
by raf Thursday, Mar. 04, 2004 at 4:19 PM
raf@indymedia.be

In de Antwerpse haven doet zich kennelijk een serieuze catastrofe voor. Urenlang was er in de radio-nieuwsbulletins sprake van een gekantelde vrachtwagen. Nu is er sprake van een tankwagen met broom.

Volgens een bron in de buurt is de tankwagen gekapseisd in de Schouwkensstraat, een doodlopende straat tussen de Noorderlaan en de A12. De wijde omgeving is afgezet en ontruimd en de zogenaamde perimeter wordt nog uitgebreid.

Meer dan 120 mensen kregen ademhalingsproblemen. 12 mensen zijn al naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens het snelnieuws van De Standaard is Alarmfase 3 van het rampenplan afgekondigd en moeten de inwoners van Stabroek, Hoevenen, Ekeren, Merksem en het noorden van Antwerpen deuren en ramen gesloten houden.

"Alles onder controle"
by raf Thursday, Mar. 04, 2004 at 5:09 PM
raf@indymedia.be

Het gif-incident in Antwerpen is in twee fazen verlopen. Eerst kantelde de tankwagen (geladen met 6000 liter broom). De lading kwam in contact met de buitenlucht en verdampte. Faze-2 van het rampenplan is afgekondigd.

Broom dient o.m. om plastic en pesticiden te maken. Het is een bijzonder irriterend goedje, dat bijzonder agressief is voor ogen, neus en keel.

Een deel van de lading is in de riolering gelopen en zo in de beek t' Schijn. Vandaar liep het gif naar de gelijknamige wijk. Dan is faze-3 van het rampenplan afgekondigd.

Volgens de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens is er geen reden tot paniek en "zit de wind goed".