arch/ive/ief (2000 - 2005)

DE klucht van het jaar of is het dan toch een proces?
by Guido Thursday, Mar. 04, 2004 at 1:18 PM

Maandag jongstleden was het dan zover, het proces Dutroux ging van start, enkele bedenkingen.

In de maand februari werd de bevolking al goed voorbereid door de verschillende mediagroepen in dit land op het proces Dutroux. In al hun uitgaven; kranten, weekbladen, magazines, T.V.-en radio-proghramma's weerklonk de mantra's:

Nihoul, Dutroux, de kooi, de ouders, de Witte mars,...enz.

Cd-roms met daarop informatie van uit het ondezoek werd gelekt en zodoende konden de verschillende kranten uitpakken met foto's en documenten van Dutroux.

Zo kon men onder andere in sommige kranten fot's zien van verschillende reconstructies.

Geheel naar de logica van de vrije markt wordt de man die van kinderen producten maakte, zelf tot een product gemaakt waarmee men kijk-en lezercijfers hoopt omhoog te krijgen.

Wat de ouders van de voorbije maand vonden, we hebben er het raden naar.

Vandaag kunnen we lezen dat de advocatenorde de advocaten in het proces vraagt om hun zaak in de rechtbank voort te zetten en niet via de media. Beetje laat, want het proces wordt al meer dan 8 jaar via de media uitgevochten.

Eerst waren er Humo, De Morgen en enkele Franse bladen en kranten die men tot het kamp van de believers telde, de rest van magazines en kranten in Belgiƫ kon men rekenen tot het kamp van de non-believers. Vooral een zekere De Moor in de Knack was heel goed in het vertellen van halve waarheden, leugens om zo de believers te discrediteren.

Toppunt is dat Dutroux gisteren zelf vertelde over netwerken, dat hij werkte voor Nihoul en dat de ouders en advocaten van de ouders vroegen dat hij de waarheid zou vertellen.

Als er netwerken zouden bestaan en leden daarvan lezen de kranten en kijken T.V., ze rollen waarschijnlijk over de grond van het lachen.

Wat konden we deze week al zoal lezen?

-dat er veel journalisten op het proces aanwezig zijn.

-dat er geen foto's van Dutroux mogen gepubliceerd worden.

-dat fotografen die wel foto's van Dutroux publiceren, niet meer in de rechtbank binnen mogen evenmin als de kranten waarvoor ze werken.

-dat er een al dan niet promotiestunt van Red Bull was op de openingsdag van het proces.

-dat Nihoul als een vrij man het proces mag bijwonen, nochtans had een dokter van het gerecht geoordeeld dat hij gezond genoeg was om gearresteerd te worden. De advocaten van de man(wiens arm langer is dan de Donau) kregen het zelfs voor elkaar dat de rechtbank oordeelde dat Nihoul niet mocht ondervraagd worden door de pers gedurende het proces.

Over met wie tot nu toe nog met geen woord gerept geweest is, is Patrick DeBaets. Dit was de rijkswachter die Regina Louf(alias X1) ondervraagd had.

In de kranten, op radio en op T.V. werden hij en Regina door het slijk gehaald als onbetrouwbaar, fantasten. Van Patrick DeBaets werd gezegd dat hij het onderzoek gemanipuleerd had en daadoor werd hij van het onderzoek gehaald en geeft hij nu les in een politieschool.

Het werd in het breed uitgesmeerd dat hij onbetrouwbaar was en het onderzoek had gemanipuleerd, het kwam op pagina's 1,2 en 3 van de kranten.

Dat hij achteraf werd vrijgesproken meost je zoeken op pagina zes of zeven, ergens vanonder, in een klein artikeltje van 5 lijnen.

Dat er meerde psychiaters vonden dat Regina Louf niet zo gek was als gedacht, daar lees je nu helemaal niets meer over.

Onlangs was er een in Portugal een schandaal toen bkeel dat hooggeplaatste mensen kinderen misbruikten in een pension. In Frankrijk was er een schandaal over een netwerk waarin kinderen misbrukt en vermoord werden. De Franse media hebben hier een tijdje over bericht maar de rollen werden veranderd, de hooggeplaatste beklaagden waren opeens de slachtoffers en de mensen die hen beschuldigden werden de daders en aldoende ook opgesloten.

Zal Dutroux vrijkomen door procedure-fouten of heeft het gerecht in dit land nog enig fatsoen?