arch/ive/ief (2000 - 2005)

Qui Profit?
by Harko Wednesday, Mar. 03, 2004 at 5:07 PM
harko21@yahoo.co.uk

Qui profit? Wat zou detective Jack Frost ons kunnen zeggen over de aanslagen in Irak? Op zoek naar diegene die er het meest bij wint.

De vraag die elk detective zich moet stellen is "Wie heeft er belang?"

Wie heeft belang bij een reeks zéér bloedige aanslagen tegen Sjietische bedevaarders?

Het verzet in Irak wordt momenteel zeer breed gedragen zowel door "Soennieten" als door "Sjiieten", zowel door seculieren, christenen, als door Moslims.
Deze aanslagen hebben volgens mijn bescheiden mening maar 1 direct doel en dat is verdeeldheid zaaien tussen de Iraki's en het verzet isoleren. De strijd voor de soevereiniteit van Irak is gebaseerd op het nationalisme. De Amerikaanse bezetters doen enorm hun best om het verzet af te schilderen als een kleine groep geïsoleerde Baathisten en enkelen buitenlandse al-qaeda-strijders. Het verzet is Soennitisch en zeer beperkt, dat is wat de VS ons wil wijsmaken. De Baath-partij is trouwens altijd groot voorstanders geweest van de eenheid, de eenheid tussen alle gezindheden.

Een tweede element dat aan de grondslag ligt van deze aanslagen is de houding van de Sjietische clerus. De clerus, of beter, een deel van de clerus leunt zeer sterk aan bij de Islamitische Republiek Iran en zit in een oncomfortabel front met de bezetter: enerzijds strijden ze samen tegen de Baath-partij en seculiere ideologie, anderzijds bereiden ze zich voor om de macht in Irak over te nemen.

Met deze aanslagen willen de daders dus twee vliegen in één klap slaan: enerzijds dus een slag toebrengen aan de massabasis van het verzet, anderzijds een waarschuwing aan de pro-Iraanse clerus.

Deze aanslagen doen enorm denken aan de aanslagen van vorige zomer. Vorig jaar in Augustus stierven meer dan 85 mensen in een autobomexplosie vlakbij een moskee in de heilige stad Najaf. Toen werd o.a. Ayatollah Baqir al-Hakim vermoord. Toen distantieerde al-qaeda zich van deze aanslag, president Saddam Hoessein deed hetzelfde.

De bezetters doen enorm hun best in de media om Abu Musab al-Zarqawi aan te wijzen als de "mastermind" van deze aanslagen. Die man zou een lid zijn van al-qaeda. Nu kunnen ze helemaal hun militaire bezetting van Irak verantwoorden onder het mom van 'strijd tegen al-qaeda'.

Ik ben zeer benieuwd op de reacties van de verschillende partijen. Kijken naar al-jazeera is nu de boodschap. Al-qaeda zal wel een reactie de wereld insturen. Benieuwd ook of de Baathisten zich gaan uiten in de media.
Zeer benieuwd ben ik ook naar de reactie van Mohamed Hassan, de midden-oosten specialist van Solidair.

http://english.aljazeera.net
http://www.solidair.org

zie ook
by Guido Wednesday, Mar. 03, 2004 at 5:23 PM

Aanslagen in Irak, wie voert ze uit?
http://archive.indymedia.be/news/2004/03/81329.php

Aanslagen in Irak, wie voert ze uit? II
http://archive.indymedia.be/news/2004/03/81335.php