arch/ive/ief (2000 - 2005)

VN-rapport: "Geen verboden wapens in Irak na 1994"
by christophe callewaert Wednesday, Mar. 03, 2004 at 2:36 PM

“Voor 1994 werden alle massavernietingswapens van Irak vernietigd.” Dat beweren twee anonieme VN-diplomaten die een rapport van de VN-wapeninspecteurs konden inkijken. Zij stapten met hun getuigenis naar de Amerikaanse krant USA Today.

Het rapport is gebaseerd op zeven jaar wapeninspecties in Irak voorafgaand aan de oorlog in Irak en de bevindingen van David Kay die de Amerikaanse wapeninspecties leidde na het einde van de oorlog. Ten vroegste vrijdag zou het rapport voorgelegd worden aan de leden van de VN-veiligheidsraad.

Het rapport bevat drie conclusies:

  1. Het nucleaire programma van Irak lag stil.

  2. Verantwoordelijken van de VN geloven dat de massavernietingswapens waarover Irak beschikte in de jaren na 1991 werden vernietigd.

  3. Inspecteurs betrapten de Iraki's op welgeteld één overtreding: de bouw van raketten die een groter bereik hadden dan de maximumlimiet van 93 mijl die de VN had opgelegd.



De Amerikaanse regering heeft altijd veel kritiek gehad op de VN-inspecties. Minister van Defensie Rumsfeld noemde de VN-inspecties in 2002 verlakkerij ('a sham'). Na het einde van de oorlog lieten de VS de VN-inspecteurs niet terug binnen in Irak. Zij gaven de voorkeur aan eigen Amerikaanse teams. Maar ook deze inspecteurs vonden niks. In januari van dit jaar maakte het hoofd van de Amerikaanse wapeninspecteurs David Kay ophef toen hij in de Amerikaanse senaat kwam vertellen dat bijna iedereen zich vergist heeft in de zaak van de Iraakse WMD's. Later nam hij ontslag uit de Iraq Survey Group zoals het inspectieteam heette, omdat zijn medewerkers steeds meer ingezet werden in de strijd tegen het Iraakse verzet in plaats van voor de zoektocht naar verboden wapens. Demetrius Perricos, het huidige hoofd van de VN-inspectieteams ziet in de uitlatingen van Kay het bewijs dat de kritiek van Rumsfeld en co op de VN-inspecties onterecht was.

De 63-jarige Kay gaat nu nog een stap verder. In een interview met The Guardian riep hij de Amerikaanse regering deze week op om open kaart te spelen. “Bush moet in het reine komen met het Amerikaanse volk. Hij moet toegeven dat we ons vergist hebben en beloven dat hij de waarheid zal blootleggen.” De uitlating van Kay komen zeer ongelegen. Kay staat bekend als een havik en bewonderaar van Bush. Na de verklaringen voor de senaat in januari had Rumsfeld gereageerd dat de theorie van Kay mogelijk was, maar niet waarschijnlijk.

aanvuling
by Guido Wednesday, Mar. 03, 2004 at 2:43 PM

Het was de US-Today die gisteren uitpakte met een artikel over het rapport van de V.N. ivm met massavernietigingswapens in Irak.

http://www.usatoday.com/news/world/iraq/2004-03-02-un-wmd_x.htm

Nu wordt het bericht overgenomen door andere media.