arch/ive/ief (2000 - 2005)

Afrika / VS versterken militaire positie
by raf Wednesday, Mar. 03, 2004 at 1:49 PM
raf@indymedia.be

De Amerikaanse generaal Wald reisde zopas door Afrika. Hij bezocht Ghana, Sao Tome, Zuid-Afrika en Gabon. Wald's militaire diplomatie versterkt de positie van het Amerikaanse leger in Afrika.
"Generaal Charles F. Wald reisde naar Afrika om over het groeiend strategisch belang van het continent te praten met de Afrikaanse leiders". Zo staat in een mededeling van het US European Command in Stuttgart, vanwaaruit ook de Amerikaanse militaire activiteiten in Afrika worden gestuurd. Wald is vice-commandant in Stuttgart.

In Ghana besprak Wald de bouw van een militair trainingscentrum. In Ghana trainen Amerikaanse instructeurs (enkele keren met Belgische hulp) al jaren Afrikaanse troepen met het oog op een "Africa owned" interventiemacht. In het Amerikaanse jargon: "U.S. European Command has programs in place to help the nations of Africa build competent, disciplined militaries, capable of effective counter-terrorism operations and open to cooperative interaction with the militaries of neighboring states". Ghana diende in 2002-2003 overigens als draaischijf om Amerikaanse troepen vanuit Duitsland in het buurland Ivoorkust te laten interveniëren.

Tijdens Wald's trip lanceerden de Verenigde Staten ook grote infrastructuurwerken op Sao Tome, een archipel bezuiden Nigeria in de Golf van Guinea. Washington steekt 800.000 $ in een studie over de bouw van een diepzeehaven en een luchthaven op Sao Tome. Anderhalf jaar geleden al raakte bekend dat Washington eraan denkt op Sao Tome een militaire basis op te richten, naar het model van de basis Diego Garcia in de Indische Oceaan. Tussen Sao Tome en Nigeria is olie gevonden, en grote olie-concessies in dat gebied worden op dit ogenblik geveild onder kandidaat-exploitanten.

Nog twee toevallige omstandigheden.
Terwijl Wald door Afrika reisde, keurde de Afrikaanse Unie in de Libische stad Sirte de oprichting goed van een African Standby Force. Vier Amerikaanse bondgenoten (Zuid-Afrika, Nigeria, Egypte en Kenia) zullen in totaal 15.000 soldaten leveren voor die zogenaamde vredesmacht, die vanuit vijf regionale bases zal opereren. Tegen 2010 moet de Force er staan.

Tot slot, Wald was ook in Gabon, traditioneel een militair steunpunt van de Fransen. Heeft hij er soms over de Haïtiaanse president Aristide gesproken? Want Gabon heeft naar verluidt geholpen om Aristide onder Amerikaanse militaire escorte naar zijn ballingoord de Centraal-Afrikaanse Republiek te brengen.