arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Fosdem] Linux als antigif tegen cynisme
by Marthe Franssen Tuesday, Mar. 02, 2004 at 11:30 PM

BRUSSEL-Meer dan tweeduizend man (en een handvol vrouwen) op het tweedaagse Linux-event Fosdem (Free and Open source Developers' European Meeting). 21 En 22 februari vond dit voor de derde keer plaats, georganiseerd door vrijwilligers. Je kon je gaan vergapen aan Gnu-Linux goeroe Richard Stallman en samen met Robert Love enthousiast worden over de allerhipste nieuwste software. Maar ook voor wie deze namen niets zeggen, was de Fosdem een heuse opsteker.

Waarom zou een gewone sterveling een kijkje gaan nemen op de Fosdem? Een treffen van computerbollebozen die twee dagen de tijd nemen om over niets anders te discussiƫren dan computers en Linux en computerprogramma's en Linux. Die je omverblazen met termen als desktop, kernel, gentoo, debian en weet ik wat nog allemaal. Slimme jongens die gedreven redetwisten over de vraag of je steeds Gnu-Linux moet zeggen of dat Linux alleen volstaat. Eerlijk gezegd, het gaat mijn petje wat te boven. En toch, men overtuigde mij te gaan en het was interessant. Want ik ontdekte dat een grote groep computernerds hartverwarmend bezig is aan een project dat de hele gemeenschap dient.
Linux als anti-gif tegen het sluipende cynisme.

Linux is van ons

Zoals Windows (95, 98, XP) het besturingssysteem is van Microsoft en Mac OS X dat van Apple, zo is Gnu-Linux het besturingssysteem van ons! Dat is de consequentie van het gegeven dat Gnu-Linux "free software" is. Free wil in dit geval niet enkel zeggen dat het gratis is, het betekent ook dat de broncode van de software publiek is. Iedereen kan hem opvragen, veranderen en verbeteren naar eigen goeddunken. Het leuke is dat de Gnu-Linux sofware onder de GPL-licentie valt, een systeempje bedacht door Richard Stallman, de grondlegger van Gnu-Linux. Een programma dat de GPL-licentie heeft, is steeds free sofware, je mag het veranderen en vertrekkende ervan een nieuw programma maken. De enige restrictie is dat dat nieuwe programma automatisch ook onder de GPL-licentie valt, waardoor je verplicht wordt je broncode vrij te geven en anderen weer verder kunnen bouwen op jouw ontwikkelingen. Zo werken programmeurs over de hele wereld samen aan een voortdurend beter wordend en uitbreidend software-pakket dat door iedereen gratis van het internet te plukken is. De meeste van die programmeurs doen dat als hobby, ze verdienen er geen frank aan.

En het werkt nog ook

Dat het werkt, kon je komen vaststellen op Fosdem. Verschillende programmeurs lieten zien wat de nieuwste ontwikkelingen zijn in de Gnu-Linux software. Zeer gebruiksvriendelijke software, veel minder kwetsbaar voor virussen dan de microsoftprogramma's, zonder poortjes voor spionnetjes en bigbrothertoepassingen en gemakkelijk te installeren.
Waar wacht u nog op?

waar ik op wacht?
by the man in the mirror Sunday, Mar. 07, 2004 at 10:17 PM

op een superhandige stap-voor-stap handleiding, ik zou nie weten hoe ik er moet aangeraken, om te beginnen
bovendien, hoe moet ik al mijn bestanden omzetten? emailarchief etc.?

Je hoeft helemaal niet te wachten
by han Sunday, Mar. 07, 2004 at 11:44 PM
han@indymedia.be

Je hoef werkelijk helemaalniet te wachten op zo'n handleiding, ze bestaat.

Er zijn twee manier om eenvoudig gnu/linux op je ccomputer te installeren.

1. Als je ove een CD schrijver beschikt kan je gnu/linux gratis dowloaden van verschillenden websites.
http://www.mandrake.com
fedora.redhat.com

Als je eerst een wil proberen kan je een knoppix linux proberen. http://www.knoppix.org

2. Als je niet over een CD schrijver beschikt kan je naar de betere computerboer stappen (of de fnac of....) en er een versie van linux kopen. Je kan er meestal kiezen tussen gnu/Mandrake, gnu/Redhat of gnu/Suse. Alle drie aanraders.

Wil je die handleiding erbij dan is waarschijnlijk SUse de beste keuze.

Maar eigenlijk wijst het zichzelf uit. Op een normale PC installeert linux heel wat gemakkelijker dan Windows. Het wordt iets moelijker als je over de allernieuwste PC beschikt.

Je hoeft je ook helemaalm niet druk te maken dat jecomatibel zou zijnmet windows gebruikers. Alsjeopenoffice gebruikt ben je 100% compatibel :http://www.openoffice.org (bestaat ook voor windows)

En als jet echt tywijfelt dan kan je gewoon linux instaleren op dezelfde computer waar je windows hebt staan. je kan dan als je de computer opstart kiezen of je vandaagg al dan niet met vrije software gaat werken of met het virus van Billy boy Gates. Als je Mandrake, Suse, redhat of Fedora installeert bieden die jou de optie om windows te laten staan,...

Maar probeer het lavast eens met knoppix: http://www.knoppix.org

je kan ook je e-mail vanuit outlook overztten naar gnu/linux, datmoet wel via een omweg.
Eerst in windows je email omzetten naar mozilla mail (http://www.mozilla.org) en dan importeren in "evolution" (de outlook onder linux)

Voor meer info kan je terecht op http://linuxbelgium.be/

Have fun,...

Binnenkort de meerderheid van de wereldbevolking op Linux?
by Alain Tuesday, Mar. 16, 2004 at 3:29 PM

Hier nog een paar Linux gerelateerde links die misschien ook interessant kunnen zijn:

Ontwikkelingslanden beginnen het te snappen...
by Alain Monday, Mar. 22, 2004 at 12:19 PM

Namibia wisely spurns M$ 'gift' in favor of Linux