arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Proces Dutroux] De media doen aan zelfkritiek
by christophe callewaert Tuesday, Mar. 02, 2004 at 8:17 PM

De geschreven media slaan een opvallend mea culpa na de eerste dag van het proces-Dutroux. Geen krant die het niet heeft over het mediacircus dat de rust kwam verstoren in het kleine stadje Aarlen.

Sommige kranten als De Morgen en La Dernière Heure pakken uit met cartoons die de mediatoeloop op de korrel nemen. Bijna allemaal hebben ze het in een editoriaal of artikel over het gedrum in Aarlen. Het was inderdaad een bizarre bedoening gisteren in Aarlen. Tweehonderd journalisten rond het justitiepaleis op zoek naar nieuws dat er niet was behalve de passage van de advocaten, de glimp van de ouders en de achterkant van de bussen die de juryleden en de beschuldigden binnenreden achter een blauwe omheining. En dan maar heen en weer hollen, iedereen die zijn stem verheft vier, vijf microfoons onder de neus duwen, elkaar filmen of interviewen en tenslotte grappen en grollen om zoveel onnozelheid.

Wij waren ook naar Aarlen getreind om achteraf een mediawatch te maken zoals we eerder ook al deden na belangrijke betogingen en acties (een mediawatch maak je niet zonder er zelf bij te zijn geweest). En kijk, het was blijkbaar niet nodig. De media deden zelf al aan introspectie. Maar wat was nu het grote probleem daar in de uithoek van België? Dat er teveel journalisten waren? Dat deze zaak zoveel aandacht niet verdient? Dat er een opbod is? Daar zijn de commentatoren niet altijd eensgezind. Yves Desmet richt zijn kritiek op de TV-zenders die uren moesten vullen met non-nieuws, maar stuurde zelf wel twee reporters en een fotograaf naar Aarlen.

Ok, er viel inderdaad niets te beleven in Aarlen op die eerste maart. Maar moeten we kwaad zijn dat de media zoveel aandacht besteden aan deze zaak? De hoeveelheid aandacht is meestal niet het probleem, wel wat er verteld wordt en hoe het gebracht wordt. Ook dat viel gisteren mee. De kranten bieden veel informatie. Je komt precies te weten wat er gisteren gebeurde. Er komt een voldoende breed spectrum van stemmen en meningen aan bod. De boodschap van Dutroux slorpt niet alle aandacht op. Er is ruimte voor reacties van ouders, hun advocaten en hier en daar zelfs van de witte comités.

De kranten laten elk apart soms wel gaten vallen. Niks in De Morgen over de afwezigheid van nieuwsgierigen in Aarlen of over de witte comités die toch nog eens van zich willen laten horen tijdens het proces. De Standaard die al die jaren pal achter onderzoeksrechter Langlois bleven staan, schrijven niets over de afwezigheid van de ouders van Julie en Mélissa die hun eigen kleine oorlog uitvechten met de man die Connerotte verving na het spaghetti-arrest. Aan Nederlandstalige kant wijdt enkel De Tijd een stuk aan de politieke gevolgen van het proces-Dutroux. Nogal wat politici bibberen bij de gedachte aan een rumoerig proces dat aansleept tot vlak voor de verkiezingen.

Teveel
De Standaard publiceert dinsdag ook een opiniestuk van Peter Van Aelst, een communicatiewetenschapper (Universiteit Antwerpen) die zich druk maakt over de media “die hier collectief uit de bocht gaan”. “De kwaliteit van 95 procent van deze extra aandacht was mager, de relevantie bedenkelijk en vooral: het is gewoon te veel.” Het eerste is ongetwijfeld waar, maar het tweede al veel minder. Van Aelst schrijft niet wat er ontbrak of wat hij dan wel had willen horen en lezen. Nochtans valt er op dat vlak veel aan te merken: de gaten in het onderzoek die niet door elke media op een even kritische manier belicht worden, de rol van de politiek en de politici die nu hun kop zo diep mogelijk in het zand steken, de dysfuncties van het gerecht, de kritiek van de ouders op het onderzoek, de witte comités, etc...

De overload aan informatie is zeker niet de oorzaak van de Dutroux-moeheid bij een deel van de bevolking. Het gebrek aan klaarheid is dat wel. Niemand gelooft nog dat dit proces ooit de waarheid bloot legt. Scepticisme, wantrouwen en misschien wel defaitisme overheersen. Precies daarom is de boodschap van de advocaten van één van de slachtoffers Laetitia Delhez zo bemoedigend. Zij geloven in een rechtvaardig proces en hopen aan de hand van de 440 getuigenissen de waarheid bloot te leggen. Misschien dat de media die boodschap eens kunnen overbrengen aan hun publiek?

er is meer aan de hand
by raf verbeke Wednesday, Mar. 03, 2004 at 1:14 AM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Er is meer aan de hand ! De absurde situatie daar in Aarlen bij het begin van het proces is ook het gevolg van het politiek resultaat van de volksbeweging die na het Spaghetti-arrest op gang gebracht is. Als De Tijd de enige krant is die meldt dat de politiek er niet gerust is in de serene afloop van het proces dan heeft de krant van de patroons dat goed gezien. Niet dat er spectaculaire onthullingen te verwachten zijn. Juridisch gesproken is dit proces een maat voor niets en de Russos hebben gelijk om weg te blijven zoals het observatoire citoyen gelijk heeft daar zijn tenten op te slaan.

Maar politiek zijn er inderdaad nog uitschuivers mogelijk. Verhofstadt vervroegt zijn conclaaf over justitie en veiligheid. Na de kritiek de afgelopen weken van zijn veiligheidsadviseur Bryce De Ruyver op de politiekhervorming en de betoging van de politievakbonden moet Verhofstadt ruiterlijk toegeven dat de hervorming van het gerecht een maat voor niets is geweest.

Kortom stof genoeg om de politieke verantwoordelijkheid in de stand van zaken van het proces aan te duiden en daar blijkt het schoentje te wringen, ook in de berichtgeving op deze site. Dat de de traditionele media alsmaar feiten brengen die geen nieuwswaarde hebben tot daar toe. Maar dat ook deze site een beetje uit de lucht komt vallen inzake de vreemde sfeer rondom het proces duidt er op dat er toch meer aan de hand is.

Links heeft het namelijk moeilijk met dit proces. Links heeft de trein van de beweging die met dit proces defintief tot de geschiedenis zal behoren grondig gemist en mist daarom ook de open doelkansen om de huidige machthebbers die na de witte mars op de doofpot zijn gaan zitten te interpelleren.

Zaterdag was er een activiteit van het wit comité in La Louvière. Ziehier een boodschap die ik (in het frans) met een paar mensen van witte comités heb opgesteld. Reactie altijd welkom.

Proces Dutroux Proces van België

Sta op !

Het proces Dutroux draait de bladzijde om die de politiek voor zichzelf al lang heeft omgeslagen. De bevolking heeft de politieke verantwoordelijken voort geduwd in de hoop op democratische hervormingen en op een toekomst voor onze kinderen. In de plaats kregen wij tegen-hervormingen, doofpotoperaties en personeelswissels zonder verandering van politiek.

Sinds 1996 is een netwerk van militanten in Vlaanderen actief in wijken en op werkplaatsen. De witte mars was voor ons geen oprisping, maar een strijd van elke dag. Ook aanvaarden wij de scheiding tussen het noorden en het zuiden van dit land niet. Want franstaligen, nederlandstaligen en immigranten hebben mekaar nodig.

Daarom trekken we tijdens het proces Dutroux België rond met gesprekken, debatten ontmoetingen,… Voor een alternatief in de komende verkiezingen van juni 2004. Overal waar mogelijk willen wij mensen bijeenbrengen onder het motto: STA OP !

De toekomst van onze kinderen begint vandaag ! In de verdediging van onze jobs. In de verdediging van onze sociale zekerheid. In de verdediging van de democratie tegen machtsmisbruik en voor een echte controle van de mensen op de instellingen.

Alle werk(st)ers en burgers uit het Zuiden van het land roepen we op zich in dit initiatief in te schrijven. Volgende afspraak: vrijdag 5 maart 10u. Martelarenplein te Brussel. De vakbonden van de zorgsector voeren er om 8 u actie tegen kinderopvangwerk met dienstencheques door interimkantoren. In plaats van degelijke jobs met toekomst onder controle van de gemeenschap creëert de Vlaamse regering nep-contracten in dienstverlening met winst. Dat is simbolisch.

Wij nodigen ook jou, franstalige we(rk(st)ers en burgers uit om na deze actie de koppen bijeen te steken voor het GLOBELLEGIQUE-gesprek dat we de komende weken willen op gang brengen.