arch/ive/ief (2000 - 2005)

Haiti / Verwijdering Aristide gevaarlijk precedent
by raf Tuesday, Mar. 02, 2004 at 4:35 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

In het Haïtiaanse drama valt het eerste lijk uit de kast. President Aristide is niet zomaar opgekrast. Hij is door Amerikaanse militairen gedwongen ontslag te nemen. Anders, hadden ze gezegd, volgt er een bloedbad. Daarmee is opnieuw een "precedent" geschapen.

Gunboat-diplomacy van de ergste soort, zo wordt de afwikkeling van de Haïtiaanse crisis nu al genoemd. President Aristide heeft ontslag genomen terwijl een grootmacht hem het mes op de keel zet.

Militairen van de Amerikaanse ambassade in Port-au-Prince, Amerikaanse Marines en kennelijk ook Haitiaanse handlangers hebben Aristide zondag gedwongen zijn residentie te verlaten.
Een dag later, op maandag 1 maart, kreeg Aristide voorlopig asiel in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij is daarnaartoe gebracht met een Amerikaanse vliegtuig. Onderweg mocht de echtgenote van de president niet eens door het raampje kijken. Naar eigen zeggen heeft Aristide ingestemd met zijn vertrek omdat hem was gezegd dat rebellenleider Guy Philippe anders een bloedbad zou aanrichten. Dat hij vertrok om erger te vermijden, stond volgens Aristide ook in zijn eerste ontslagbrief. Maar net die passage is nadien weggelaten.

Ontvoerd
De Haïtiaanse president blijft erbij dat hij is ontvoerd en dat er met de actieve betrokkenheid van Amerikaanse troepen een staatsgreep tegen hem is uitgevoerd. Zo heeft hij het doorgebeld naar Amerikaanse kennissen, het congreslid Maxine Waters (Democrat Party, California) en Randall Robinson van het studiecentrum Transafrica. Hun getuigenissen staan in extenso op de website van DemocracyNow, een populair alternatief radio- en TV-programma in de States. Vandaar sijpelde hun informatie maandag door in de verslaggeving van dominante Amerikaanse en Franse media (CNN, Le Monde...).
Het Witte Huis ontkende ogenblikkelijk dat Aristide tegen zijn wil zou zijn weggevoerd. Minister Colin Powell zei dat Congresleden misschien beter eerst eens met Buitenlandse Zaken zouden praten voor ze verklaringen afleggen.

Internationaal recht
Maar de Jamaïcaanse premier P.J. Patterson verklaarde zondag: "we zullen ons moeten afvragen of dit ontslag echt vrijwillig was, vermits het komt na de verovering door gewapende opstandelingen van delen van Haïti en terwijl de internationale gemeenschap er niet in slaagde passende steun te bieden". Merkwaardig dat net de premier van een klein land als Jamaïca aan een principe van het internationaal recht herinnert. Patterson, momenteel voorzitter van de Caribische landengroep Caricom, ziet het zo: "De verwijdering van president Aristide in deze omstandigheden betekent een gevaarlijk precedent voor democratisch verkozen regeringen waar dan ook, vermits ze promoveert dat treffelijk verkozen door rebellen met geweld uitgeschakeld mogen worden". Hebben we dat ook Franse of Amerikaanse ministers horen verklaren?
 
Maandag interviewde CNN president Aristide in zijn Afrikaanse ballingsoord. Aristide houdt voet bij stuk: "I was told that to avoid bloodshed I'd better leave", herhaalde hij aan CNN. Hij noemde zijn ontslag een "moderne manier om iemand te kidnappen".


en iedereen spreekt plots engels...
by mark vs Tuesday, Mar. 02, 2004 at 4:53 PM

is het niet opvallend dat al die rebellenleiders trouwens allemaal heel goed engels spreken, terwijl haiti toch een francofoon land is (allee, een patois van het frans spreekt men daar)? ik vond dat toch opvallend.

mvs

Haiti coup (English / French)
by AmigaPhil Wednesday, Mar. 03, 2004 at 7:42 PM
AmigaPhil@ping.be


Coup d'Etat en Haiti: encore un renversement de régime par les USA ?

NYC-IMC: Did Aristide resign ? or Was it a coup ?
SFbay-IMC: Aristide said he was kidnapped
Paris-IMC: Aristide ouste!! (voir les commentaires)
DC-IMC: BREAKING NEWS: US FORCES KIDNAPPED ARISTIDE
Houston-IMC: Aristide: Kidnapped at Gunpoint, I Did NOT Resign
Portland-IMC: ANOTHER GOV'T LIE SERVED UP BY THE CORPORATE MEDIA - Coup Coup: The US Media Says Aristede Fled
... and many more on North-American Indymedia Centers

vertaling met haar op
by Gary Larosse Monday, Mar. 08, 2004 at 9:03 AM

> vermits ze promoveert dat treffelijk verkozen door rebellen met geweld uitgeschakeld mogen worden

Wa's dat voor een zin?