arch/ive/ief (2000 - 2005)

Afractie dankt op 27 maart
by Kenneth RUMES Monday, Mar. 01, 2004 at 9:46 PM
kennethrumes@hotmail.com

Op zaterdag 27 maart 2004 vindt in het St-Maartenziekenhuis in Mechelen een 'dankavond' plaats. Tevens brengen de leden van Afractie die Senegal bezochten tijdens de kerstvakantie hun reisverslag.

De vriendenvereniging Afractie – die een samenwerking vormde tussen Anja Geeraerd en Kenneth Rumes – organiseerde op 22 november 2003 in Mechelen een allereerste ‘Een Festival voor Senegal’. Met de opbrengst van de benefiet-infobeurs trok het tweetal met nieuwjaar naar Senegal. In Yoff schonken zij het geld (€ 1500) aan het Talibéproject. Talibékinderen zijn jonge kinderen die door hun ouders uit armoede naar de stad worden gestuurd; in de grootstad worden de kinderen dan ‘opgevangen’ door koranleraars, die zichzelf marabouts noemen. Maar deze koranleraars hebben weinig uitstaans met échte marabouts, die als geestelijken wel positief werk verrichten in Afrika. Neen, deze koranleraars uit Dakar en andere grote steden zijn veeleer uit op geldgewin en schakelen de Talibékinderen in om voor hen te gaan bedelen. In ruil krijgen de kinderen dan wat godsdienstonderricht. Hun eten moeten ze ook zelf bijeen zien te krijgen. Sinds januari 2003 worden in Yoff 21 van die kinderen opgevangen in een huurhuis door de Belgische Lies Van Camp. Zij baat een reisherberg uit in Yoff en steekt al haar vrije tijd en centen in de straatkinderen.
Kenneth en Anja trokken tijdens de kerstvakantie zelf naar Yoff, betaalden met de opbrengst van ‘Een Festival voor Senegal’ de huishuur voor de maand januari, de lonen van de leraar, de huishoudster, de nachtwaker en ‘mama’ Fatou. Bovendien werd er geld gegeven voor het eten van de hele maand januari, voor de elektriciteit en het water. Bij terugkeer hield het tweetal nog €300 over, die zij storten op de rekening van het project. Dit werd opzijgezet voor de huishuur van de maand februari. Kenneth en Anja overhandigden zelf overal het geld aan de betrokkenen en waren op die manier zeker dat niets verloren ging.
Maar het tweetal had ook meer dan 120 kg bagage bij. Medisch materiaal, speelgoed en schoolgerief. Een deel werd aan de Talibés in Yoff geschonken, een groot deel namen Kenneth en Anja mee op hun toch doorheen het land en schonken zij waar ze de noden zagen, of aan projecten die zij reeds uit het verleden kenden. Een dorpje in het binnenland, waar een medisch centrum en schooltje werden opgericht, kreeg een heel deel van het medisch materiaal geschonken door het Sint-Maartenziekenhuis. Door dergelijke dorpjes de mogelijkheid te bieden zich te ontwikkelen op medisch en educatief vlak, pakt men het probleem van de Talibés aan de bron aan.
Na de benefiet van november hadden ook álle kindjes in het opvangtehuis een peter (of meter) in België. Heelwat positieve resultaten dus.
Nu vinden Anja en Kenneth de tijd rijp om de milde schenkers, de vele sympathisanten en de pers de resultaten te presenteren op een ontspannende avond. Op 27 maart 2004 verwelkomen zij iedereen in de polyvalente zaal van het Sint-Maartenziekenhuis in de Leopoldstraat te Mechelen. Om 19h biedt Afractie de geïnteresseerden een glas aan, vanaf 19h30 vertellen Kenneth en Anja hun reisverhaal aan de hand van foto’s en een powerpointpresentatie. Tijdens de pauze en na afloop kan men bij hen terecht voor meer persoonlijke info.
Zaterdag 27 maart 2004 is ook de start van nieuwe acties; Kenneth zal heel de maand juli naar Senegal en Gambia reizen en verschillende welzijnswerkers en geïnteresseerden zullen in die periode met hem op stap gaan in Afrika om de projecten te leren kennen en zich in te zetten. Kenneth zelf zal lesgeven aan de Talibés. Verschillende scholen steunen financieel het Talibéproject. Zo zal op 2 april een vastenvoettocht van Sjabi in Puurs een deel van de opbrengst schenken aan de Talibés. En er zullen nog nieuwe acties aangekondigd worden. Afractie zal zich echter niet tot het opvangtehuis in Yoff beperken, maar zoals de praktijk uitwees, de nodige projecten en mensen in héél Senegal steunen.
Meer info op afractie@hotmail.com of via 0478/764285
Kenneth Rumes en Anja Geeraerd