arch/ive/ief (2000 - 2005)

Witte 'Observatoire Citoyen' volgt proces kritisch op
by christophe callewaert Monday, Mar. 01, 2004 at 7:48 PM
christophe@indymedia.be

Journalisten en geïnteresseerden die in Aarlen op zoek zijn naar een ander geluid over het proces-Dutroux kunnen iedere dag terecht bij L'Observatoire Citoyen. Dit collectief heeft zijn wortels in de witte beweging en herbergt eminente proces-watchers als Vincent Decroly en oud-magistraat Guy Poncelet.

In Aarlen vond het L'Observatoire Citoyen een onderkomen in een voormalige geschenkenwinkeltje. De vorige bewoners hebben de ballonnen die de winkel versierden laten hangen. In plaats van kaarsen en beeldjes staan er nu boeken van Le Journal du Mardi-journalisten Michel Bouffiou en Marie-Jeanne Vanheeswijck op de rekken langs de muur. L'Observatoire Citoyen wil tijdens de duur van het proces een kritische analyse bieden en kan daarvoor beroep doen op enkele mensen die zich al acht jaar elk vanuit hun functie en achtergrond in de zaak verdiepen. Vincent Decroly (ex-Ecolo) speelde een belangrijke rol in de kamercommissie-Dutroux. Guy Poncelet is een magistraat op rust die zich op deze zaak gooide uit verontwaardiging voor de dysfuncties van het gerecht. Marie-Jeanne Vanheeswijck en Michel Bouffiou beten zich als journalist vast in de zaak wat niet altijd even positieve gevolgen had voor hun carrière in de traditionele media.

Vrijwilliger Freddy Dewille houdt het centrum open. Hij probeert de stroom mails bij te houden tussen de salvo's telefoongerinkel door. Dat niemand nog wakker ligt van het proces hier alvast niet af te leiden. Bernadette, een sociaal assistente die actief is in het witte comité van Bastogne, weet waarom er maandagmorgen bijna geen 'citoyens' aanwezig waren bij de start van het proces. “Door er op te hameren dat er permanent 300 politie-agenten aanwezig zijn rond het justitiepaleis, geeft men het signaal dat mensen niet welkom zijn.” Het feit dat de ouders van Julie en Melissa weigeren naar het proces te komen speelt volgens Bernadette ook een rol. “Als de ouders er niet in geloven en het niet de moeite waard vinden om naar hier te komen, waarom zouden wij dat dan wel doen?”

Verontwaardiging
“U moet één ding zeker in uw artikel verwerken,” bezweert Bernadette ons. “Dat is dat het allemaal hier op neer komt: kunnen wij onze kinderen beschermen? En als ze gevaar lopen, doen we dan meer dan gewoon toekijken?” Hier geen ingewikkelde krantendiscussies over de kloof tussen burger en politiek of de verzuring, maar wel de verontwaardiging waar het acht jaar geleden allemaal mee begon en die 300.000 mensen naar Brussel zou brengen om op te stappen in de witte mars.

Een vermoeide Guy Poncelet komt ook nog even binnenvallen. Tevreden dat hij zijn kritische opmerkingen kwijt kon op de Franstalige tv-zender RTBF, maar uitgeput door de stress en de emoties van de dag. Vanavond wil hij nog de media kritisch doorlichten en morgenvroeg begint alweer de tweede dag van het proces. Het resultaat van het werk van L'Observatoire zal te zien zijn op de website www.observatoirecitoyen.be en dat zolang het proces duurt.