arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces Treinstoppers / Rechtbank Dendermonde zet regering voor verantwoordelijkheid
by raf Monday, Mar. 01, 2004 at 2:33 PM
raf@indymedia.be

"De mensen hier zijn enthoesiast over de uitspraak van de rechter", zegt Hans Lammerant van het Forum voor Vredesactie in Dendermonde. Daar heeft de correctionele rechtbank zichzelf onbevoegd verklaard in het proces tegen elf mensen die ruim een jaar geleden een trein met Amerikaans oorlogsmateriaal tot staan hadden gebracht.

Dat de rechtbank vandaag uitspraak zou doen, raakte pas vorige donderdag bekend. "Beetje laat om massaal te mobiliseren", zegt Hans Lammerant. Toch was een 30-tal mensen vanochtend present in Dendermonde. Bij hen valt de uitspraak goed. Ze komt er op neer dat de aanklacht tegen 11 vredesactivisten waarschijnlijk een stille dood sterft, terwijl tegelijkertijd opnieuw een duidelijk signaal aan de politieke wereld is gegeven.

De 11 beklaagden brachten op 16 februari 2003 met steun van het Forum voor Vredesactie een goederentrein tot staan, die Amerikaans oorlogstuig van Duitsland naar de haven van Antwerpen bracht.

De correctionele rechtbank van Dendermonde zegt nu dat de vervolging van de vredesactivisten een politieke aangelegenheid is en dus niet haar bevoegdheid. Volgens de rechtbank moeten de 11 voor een hof van Assisen verschijnen.

Volgens Hans Lammerant kan het parket nog tegen deze uitspraak in beroep gaan. Doet het dat niet, dan zou de Kamer van Inbeschuldigingsstelling de elf naar Assisen kunnen verwijzen.

"Maar", zegt Hans Lammerant, "kijk wat er gebeurt met de arrestanten van Bomspotting in Kleine Brogel. Zij hebben met hun burgerinspecties een politiek misdrijf gepleegd maar de openbare aanklager weigert hen voor assisen te dagen". Waarschijnlijk zijn de elf dus van vervolging verlost.

Van de andere kant hebben ze met hun actie de kwestie van de wapentransporten in oorlogstijd wel mee op de politieke agenda gezet.

Dat is volgens Hans Lammerant het tweede aspect aan de uitspraak van Dendermonde. "Wij hebben gezegd: die transporten zijn in strijd met het VN-Handvest, strafrechterlijk zijn ze een misdaad tegen de vrede. Wanneer we als burgers de transporten stopten, handelden we in overeenstemming met het recht. Door zich over deze stelling onbevoegd te verklaren, legt de rechtbank de bal nu opnieuw in het kamp van de politici. Het betekent dat de overheid de zaak serieus moet aanpakken en er iets aan moet doen", aldus Hans Lammerant.

Hij verwacht duidelijkheid over het vervolg (en een eventueel beroep van het parket) in de loop van de maand maart.