arch/ive/ief (2000 - 2005)

Weinig animo bij start van proces van de eeuw
by christophe callewaert Monday, Mar. 01, 2004 at 11:31 AM
christophe@indymedia.be

Het is dan uiteindelijk toch niet de verwachte toeloop geworden vanmorgen aan het nieuwe justitiepaleis van Aarlen. Van de 1300 geaccrediteerde journalisten hebben er velen op de eerste dag van het proces al afgehaakt. De afwezigheid van gewone toeschouwers is nog opvallender. Amper een tiental mensen van een wit comité uit Bastogne schuift aan in de hoop één van de zeldzame zitplaatsen in de assisenzaal vast te krijgen.

Geen omvallende dranghekkens en geen opgejaagde politieagenten. Het is mandagmorgen, maar in Aarlen lijkt het nog altijd zondag. Zelfs dicht in de buurt van de plaats waar het proces van de eeuw begint, is het nog makkelijk een parkeerplaats te vinden. Op het plein voor het justitiepaleis heerst toch zenuwachtigheid. Journalisten van tientallen zenders en kranten zoeken elk een eigen invalshoek, maar staan vooral voor de opdracht om ellenlange monsteruitzendingen te vullen. De drie beschuldigden Dutroux, Lelièvre en Martin die in de gevangenis van Aarlen zitten, reden om zeven uur al het justitiepaleis binnen. Slechts enkele gelukkige fotografen hebben dé foto te pakken. “Dutroux was goed herkenbaar, wordt gefluisterd.” Pech voor hen: op vraag van Magné de advocaat van Dutroux heeft assisenvoorzitter Stéphane Goux gevraagd om op alle beelden die al van Dutroux zijn gemaakt zijn aangezicht te bedekken. Vierde beschudigde Nihoul komt wat later aan als vrij man.

Na de aankomst van de beschuldigden is er niet veel meer te beleven. Cameraploegen en fotografen verdringen zich voor iedereen die zijn stem verheft. Vaak duurt het even voordat buitenlandse journalisten doorhebben dat ze hun Belgische collega's staan te filmen die een rechtstreekse interventie doen. Even nog beroering als de advocaten aankomen. Elk geven ze een korte verklaring. Bijna allen hebben ze wel iets op te merken over de brief die Dutroux gisteren schreef aan VTM waarin hij Nihoul aanwees als de spin in het web.

Zwarte bladzijde
Voor bepaalde media was dat meteen het sein om een onbeperkt forum te bieden aan de advocaat van Nihoul. In de radiojournaals van RTBF werd hij deze nacht en morgen al ruim aan het woord gelaten. In de zeven jaar die verlopen zijn sinds die woelige zomer was de partijdige houding van het gros van de media tegenover oplichter Nihoul een constante. Typerend is bijvoorbeeld de conclusie die de commentator van De Standaard uit die zeven jaar trekt. “De periode van algehele verdachtmaking en heksenjacht behoort tot de zwartste bladzijden van onze geschiedenis.” Geen woord over de dysfuncties van het gerecht of de gaten in het onderzoek. Misschien verklaart dit soort berichtgeving voor een stuk het gebrek aan interesse bij het grote publiek. De programma's die de VTM en VRT aan de zaak-Dutroux wijdden, waren op zijn zachts gezegd geen kijkcijfertoppers. En aan het justitiepaleis deze keer geen woedende menigte. Er is sprake van Dutroux-moeheid. Weinigen geloven dat het proces de waarheid zal blootleggen.

De advocaten George-Henri Beauthier en Jan Fermon die slachtoffer Laetitia Delhez bijstaan, waren nochtans hoopvol bij de start van het proces. “Er komen meer dan 400 getuigen op het proces. Die zullen voldoende kunnen aantonen dat alle vier de beschuldigden behoren tot een vereniging van misdadigers en die zullen daarvoor gestraft worden,” aldus Jan Fermon. Hij voegde er aan toe dat hij gelooft in een rechtvaardig proces.