arch/ive/ief (2000 - 2005)

Helpt Ralph Nader Bush aan een tweede ambtstermijn?
by christophe callewaert Friday, Feb. 27, 2004 at 11:20 AM

Ralph Nader, Amerika's bekendste burgerrechtenactivist doet het dan toch. Tot afgrijzen van de democraten maakte hij zondag bekend opnieuw presidentskandidaat te zijn. De democraten en ook veel progressieven verwijten Nader dat hij in 2000 mee aan de basis lag van het nipte verlies van Al Gore. Ralph Nader veegt alle beschuldigingen van tafel.

De titels in de kranten logen er niet om. “Kandidatuur Ralph Nader doet kansen Bush stijgen,” zo kopte De Standaard. Critici van Nader gebruiken ongeveer het zelfde argument als Stevaert in zijn manoeuvres tegen de groenen niet in een kartel met de SP.a willen stappen: verdeeldheid onder de progressieven brengt de conservatieven aan de macht. Lees: elke stem voor Nader is eigenlijk een stem tegen de democratische kandidaat.

Er wordt daarbij graag verwezen naar de verkiezingen van 2000 toen Al Gore nipt verloor van Bush.1 Ralph Nader die toen als onafhankelijke kandidaat voor de Amerikaanse groenen opkwam, sleepte 2,7 % van de stemmen in de wacht wat niet slechts was voor een kandidaat die naar eigen zeggen slechts 3 minuten aandacht kreeg op de grote tv-zenders. Dat is 2,9 miljoen stemmen weggekaapt bij de democraten, zeggen zijn critici. “Fout,” repliceerde Nader maandag op de Amerikaanse tv-zender NBC. Nader beweert dat in een staat als New Hampshire waar Gore nipt verloor van Bush er meer republikeinen dan democraten voor hem gestemd hebben. Bijkomend argument is dat ongeveer 30 % van de kiezers van Nader normaal niet zouden gaan stemmen zijn. De opkomst bij de Amerikaanse verkiezingen is traditioneel laag. Zelden wordt de kaap van 50 % overschreden.

Net daarom vindt Nader het belangrijk om er ook dit jaar bij te zijn. Hij wil ten strijde trekken tegen het tweepartijensysteem. “Het volk moet de overheid redden uit de klauwen van big business,” zo klinkt het in zijn aankondiging van zondag. Om iets te veranderen heb je juist meer keuzes nodig niet minder, aldus de 70-jarige Nader nog. Hij wil wel meer dan vorige keer focussen op Bush. In 2000 klonk het nog dat Bush en Gore één pot nat waren. Volgens Nader is een radicale anti-Bushcampagne van een onafhankelijke kandidaat zelfs gunstig voor de democraten die dan als gematigde derde partij met de prijs kunnen gaan lopen.

De Amerikaanse groenen juichen Naders beslissing toe hoewel ze betreuren dat hij deze keer niet met hen in zee gaat. In juni organiseert de Green Party een nationale conventie waar de groene presidentskandidaat zal worden aangewezen.

1Bij dat alles wordt natuurlijk vergeten dat Bush eigenlijk de verliezer was van de verkiezingen van 2000. Enkel door het gefraudeer in de staat Florida waar zijn broer gouverneur is, kon hij zich toch tot winnaar uitroepen.

artikels, opiniestukken over Nader en zijn deelname aan de verkiezingen
by Guido Friday, Feb. 27, 2004 at 5:12 PM

kan je o.a. vinden op:

http://counterpunch.org/

http://www.commondreams.org/

progressieven?
by Olivier Saturday, Feb. 28, 2004 at 2:16 PM
alterecho@brutele.be

"Verdeeldheid onder de progressieven brengt de conservatieven aan de macht."

Zijn de democraten van Kerry dan progressieven? Miscchien minder ultraconservatief dan de republikeinen van Bush, dat wel. Maar persoonlijk vind ik de kandidatuur van Nader geen 'gekibbel onder progressieven'. Noem eerder de 'tweespalt' tussen Bush en Kerry 'verdeeldheid onder de conservatieven'.