arch/ive/ief (2000 - 2005)

Landstrijd in Noord-Honduras
by Mathias Thursday, Feb. 26, 2004 at 10:39 PM

-kantoorbezetting door Movimiento Campesino del Aguan om onhoudbare situatie aan te vechten- Deze donderdagochtend is de Movimiento Campesino del Aguan (MCA) begonnen met een kantoorbezetting van de regionale afdeling van het nationaal landbouwinstituut (INA). Honderden met machetes bewapende landbouwers trokken de gebouwen van de INA binnen om het aftreden te eisen van de voorzitter van de INA in de regio Aguan, Noord-Honduras. Het conflict draait om een beloofde landherverdeling die vastgelopen is door belangenvermenging tussen grootgrondbezitters, het nationaal landbouwinstituut en de regerende Nationale Partij van president Maduro.

Landstrijd in Noord-...
ina_015.jpg, image/jpeg, 1600x1200

In mei 2000 trokken een zeshondertal families, velen verarmd door de orkaan Mitch, gronden binnen die in het verleden gebruikt werden door een contrarevolutionair militair opleidingscentrum van de VS. Die gronden werden in de jaren ‘90 onteigend van een tussentijdse eigenaar zodat ze beschikbaar zouden zijn voor een landherverdeling. Verschillende grootgrondbezitters bemoeilijken echter die herverdeling omdat ze in tussentijd bezit genomen hebben van de grond. Daarom strijden de landbouwersfamilies van de MCA sinds 2000 vanuit hun dorp Guadelupe Carney voor het verkrijgen van legale titels voor dat land, waarvan ze een deel reeds gerecupereerd hebben op de grondbezitters.
Onder druk van de acties van het MCA keurde het congres van Honduras in 2001 een wet goed die investeringen die grootgrondbezitters in tussentijd gedaan hadden, zou tergubetalen. Zo zou de weg voor de landherverdeling eindelijk vrij komen en zouden de landbouwerscollectieven binnen de MCA de 5700 hectare in gebruik kunnen nemen. Ondanks dat besluit wordt de daadwerkelijke uitvoering nog steeds vertraagd door allerlei manoevres van de grootgrondbezitters en de regionale afdeling van het nationaal landbouwinstituut, beiden in de rug gesteund door de regerende Nationale Partij. Voor alle relevante documenten, zoals het uitschrijven van landtitels, zijn de landbouwers van de MCA afhankelijk van het nationaal landbouwinstituut. De regionale voorzitter, Gilberto Gonzales, is echter tevens de leider van een groep grondbezitters. De MCA acht hem verantwoordelijk voor het uitblijven van een oplossing voor de landherverdeling.
Daarom zijn ze deze ochtend, gewapend met machetes, de kantoren van de INA binnengetrokken. Ze willen die gebouwen bezetten totdat de voorzitter aftreedt en er garanties komen dat de landherverdeling terug op de sporen gezet wordt.
Aan nationale en internationale organisaties, zoals mensenrechtengroeperingen, wordt gevraagd de situatie op te volgen. Bij een vorige actie vielen er verschillende zwaargewonden en er is een kans dat de overheid ook nu de legitieme eisen van de MCA met geweld en repressie gaat beantwoorden. De verklaringen van de MCA worden op indymedia.chiapas gepubliceerd.

Contact met MCA via: movimientocampesinoaguan@yahoo.com.mx

aankomst bij de kantoren van het Nationaal Landbouwinstituut, Honduras
by Mathias Thursday, Feb. 26, 2004 at 10:39 PM

aankomst bij de kant...
ina_004.jpg, image/jpeg, 1600x1200

kantoorbezetting
by Mathias Thursday, Feb. 26, 2004 at 10:39 PM

kantoorbezetting...
ina_011.jpg, image/jpeg, 1600x1200

kantoorbezetting
by Mathias Thursday, Feb. 26, 2004 at 10:39 PM

kantoorbezetting...
ina_007.jpg, image/jpeg, 1600x1200

dag twee van de bezetting....
by Mathias Friday, Feb. 27, 2004 at 10:54 PM

dag twee van de beze...
matb_002.jpg, image/jpeg, 1200x1600

dag vijf van de bezetting
by Mathias Tuesday, Mar. 02, 2004 at 5:32 PM

dag vijf van de beze...
dag5b_009.jpg, image/jpeg, 1200x1600

Op de vijfde dag van de bezetting van de kantoren van de afdeling Aguan van het Nationaal landbouwinstituut (INA), kwam er een ministeriële delegatie onderhandelen. Toen na urenlang vergaderen bleek dat de delegatie niet de bevoegdheid had om op de belangrijkste eis van de landloze boeren in te gaan, namelijk dat een incapabele leider van de INA zou aftreden, volgde een spontane blokkade van de Jeep van de delegatie. Dat genereerde wat druk en telefonisch beloofde de minister van landbouw op de eisen in te gaan. Indien dat vandaag, 2 maart niet gebeurt, gaan de leden van de Movimiento Campesino del Aguan (MCA) waarschijnlijk over tot een blokkade van de autostrade die door hun dorp (Guadalupe Carney) loopt. Die weg is een belangrijke verbinding tussen DOLE bananen-plantages en de haven.

dag vijf: persconferentie (foto)
by mathias Tuesday, Mar. 02, 2004 at 6:09 PM

dag vijf: persconfer...
dag5b_007.jpg, image/jpeg, 1600x1200

bezetting opgeheven
by Mathias Tuesday, Mar. 02, 2004 at 7:07 PM

Zonet is de bezetting van de kantoren van de INA in Noord-Honduras opgeheven. De minister van landbouw ging in op de belangrijkste eis van de actievoerders van de MCA, namelijk dat de voorzitter van de INA in de regio Aguan wordt afgezet. De MCA, een organisatie die voor landherverdeling strijdt, hoopt dat de INA met een nieuwe voorzitter nu eindelijk ingaat op een eis die doorheen vier jaar van strijd en landbezettingsacties gesteld werd: dat de verarmde landbouwers van de MCA legale titels krijgen voor een 5000tal hectare die onrechtmatig gebruikt worden door grootgrondbezitters.