controles op Antwerpse tram by jacky Thursday, Feb. 26, 2004 at 5:28 PM |
overdreven controles op zwartrijden
Wie regelmatig de tram neemt in antwerpen heeft al gemerkt dat de controles op zwartrijden sterk verscherpt zijn. Gemiddeld één keer per dag kom je ze tegen op de tram.ze zijn meestal met zijn driëen en stappen 'manus militaris' binnen elk via een verschillende deur. Het zijn niet telkens dezelfde 3 personen, dus minstens zijn er elke dag zes fulltime 'op patrouille'. Af en toe (vb. vandaag) is de metode nog fascistischer dan anders. Aan de halte groenplaats moesten alle trams (2, 15 en 3) aanschuiven zodat zeker niemand zou kunnen ontglippen. Beneden waren er ongeveer 8 controleurs. er waren dranghekkens geplaatst. (net alsof zwartrijders de grootste misdadigers zijn). Bovenaan de roltrap stonden er nog een stuk of 10 waaronder enkele politiemannen. (Blauw overheerste in elk geval)En op de groenplaats zelf stond nog één politiewagen. Nu weet ik waar het geld van mijn abonnement naartoe gaat : Om een bende paranoide medewerkers van de lijn te betalen... Is er iemand die meer weet of die praktijken wettelijk zijn? Mag men elek dag de mensen lastig vallen met controles van ticketten en paspoort? (Als je een abonnement hebt eist men ook uw paspoort. De hitlergroet ontbreekt nog net...)
vandaag by Pol Thursday, Feb. 26, 2004 at 5:53 PM |
Ik zat ook in één van die trams. Minstens 10 minuten heeft de tram staan tussen twee haltes in (in de donkere ruimte) stilgestaan. Je kunt dan nog niet eens uwen GSM gebruiken om iemand te verwittigen... (geen verbinding met het netwerk).
Vreemd by Jean Jacques Friday, Feb. 27, 2004 at 8:14 PM |
Ik vind het een ietwat vreemd dat mensen het vreemd vinden dat er controles zijn. Wie vindt dat er openbaar vervoer moet zijn die moet toch ook akkoord zijn om dat vervoer te betalen? Of niet?
Het is waar dat een aantal controles agressief kunnen overkomen maar dat is nu eenmaal het gevolg van de verwatering van de waarden in onze maatschappij, waarden die moeten worden vervangen door steeds meer wetten en controles.
Gisteren had ik per abuis mijn railpass gebruikt i.p.v. een ticket en dat voor 9u, 's morgens. Ik heb een boete moeten betalen, hoewel de conducteur zeker moet hebben gemerkt dat ik het écht was vergeten. Sterker nog, ik had uiteindelijk mijn railpass wel netjes ingevuld, dus ik had een ticket. Ik heb me niet verzet omdat het nu éénmaal de wet is. Het lijkt me wel aan te tonen dat mensen steeds achterdochtiger worden en steeds minder iemand zomaar geloven. Het neo-liberalisme is gebaseerd op het werk van Thomas Hobbes dat vertrekt van de stelling dat de mens slecht is van nature en de vrijheid van de ander op allerlei manieren probeert af te pakken. Die uiterst negatieve interpretatie van wat de mens is, komt steeds meer naar de oppervlakte in een maatschappij waar die filosofie onbewust wordt uitgedragen. Die filosofie wordt trouwens 'wetenschappelijk' onderbouwd door een Darwinistische interpretatie van de maatschappij. Mensen zijn nu éénmaal 'van nature' zo. Je kan het nu éénmaal niet veranderen want het is de menselijke biologie.
Dit gebrek aan vertrouwen in de medemens is nu net voor een sterk geïndividualiseerde maatschappij gevaarlijk. Mensen gaan immers steeds om met mensen die ze niet kennen en vertrouwen meestal onbewust op elkaar. Niemand gelooft dat hij zomaar op een willekeurige plaats door een willekeurig iemand zal worden aangevallen. Gebrek aan vertrouwen in de anderen maakt ons onnodig paranoïde. Dit gevoel kan worden gevoed door zeer uiteenlopende zaken, zoals bijvoorbeeld een economische recessie - of althans het verhaal dat daarvan wordt geschetst in kranten en op tv.