arch/ive/ief (2000 - 2005)

20 maart: internationale axiedag tegen de oorlog en de bezetting
by vredesbeweging Thursday, Feb. 26, 2004 at 1:32 PM

Brief om op te roepen voor de manifestatie op 20 maart tegen de oorlog en de bezetting.

(gelieve deze brief te verspreiden onder familie, vrienden en kennissen)

Beste,

Vorig jaar kwamen maandenlang miljoenen mensen op straat om zich te verzetten tegen een oorlog in Irak. ‘Not in my name’, zo klonk het wereldwijd.

De oorlog is er desondanks gekomen en dit onder tal van voorwendsels: de Irakese massavernietigingswapens moesten worden ontmanteld en het terrorisme bestreden. Irak moest na de oorlog ook het toonbeeld worden van democratie voor het hele Midden-Oosten.

Vandaag weten we beter. Het verhaal over de massavernietigingswapens, het belangrijkste argument voor de oorlog, lijkt op niets te berusten. De wapeninspecteurs hebben er in elk geval geen gevonden. Het terrorisme dat men beweert te bestrijden, neemt niet af. Maar vooral levert de oorlog tegen Irak het bewijs dat je een democratie niet met geweld kan opleggen. De balans is triest: de Irakese bevolking leeft nog steeds onder oorlog en bezetting. Irak dreigt in een echte burgeroorlog weg te zinken. Van de beloofde democratie komt vooralsnog weinig in huis. En er is ook de economische bezetting, waarbij Irakese overheidsbedrijven worden geprivatiseerd en het werk van vakbonden wordt bemoeilijkt.

In het Midden-Oosten is vrede ver weg. Syrië prijkt nu ook op de lijst van de landen van de ‘as van het kwaad’. Israël daarentegen, de bondgenoot van de VS, kan zijn bezettingspolitiek verder zetten. Onder het mom van veiligheid wordt een enorme Apartheidsmuur gebouwd die in de Westelijke Jordaanoever grote stukken Palestijns gebied annexeert. De muur zal geen veiligheid brengen. Alleen het stopzetten van de bezetting en de erkenning van elementaire mensenrechten kunnen een einde maken aan het geweld.

Vandaag krijgt de vredesbeweging weliswaar gelijk, maar is nog niets gewonnen. Daarom ook dat vanuit het Europees Sociaal Forum een gevolg is gegeven aan de oproep van de Amerikaanse vredesbeweging om van 20 maart 2004 opnieuw een internationale dag tegen oorlog en bezetting te maken. Honderden Amerikaanse organisaties roepen in tientallen steden op tot grote manifestaties (zie http://www.unitedforpeace.org en http://www.internationalanswer.org). Wereldwijd hebben we weet van betogingen in 40 landen en meer dan 100 steden.

Ook de Belgische vredesbeweging wil opnieuw het signaal geven dat het niet akkoord gaat met de oorlogslogica van bepaalde wereldleiders. Op dit ogenblik hebben 95 organisaties zich verenigd in het “initiatief 20 maart’. Met dit initiatief willen de aangesloten organisaties de Amerikaanse protestbeweging een extra steun in de rug geven.

Het ‘initiatief 20 maart’ roept op tot een nationale betoging in Brussel (start Brussel-Noord) met de volgende ordewoorden:

· Vrede in het Midden-Oosten

· Neen aan de oorlogspolitiek

· Recht op zelfbeschikking en soevereiniteit

· Stop de bezetting, trek de troepen terug

· Geen enkele Belgische steun aan de bezetting

En u?
Maandenlang was de oorlog in Irak onderwerp nummer 1. Misschien was u één van de vele mensen die riepen ‘geen oorlog, niet in mijn naam’.

We vragen dan ook om 20 maart extra aan te kruisen in uw agenda, deel te nemen en veel mensen mee te brengen. Breng uw slogans, spandoeken, borden mee en veel muziek, poëzie, straattoneel,…. We willen er een ludieke proteststoet van maken.

Stuur dit bericht rond en overtuig familie, vrienden en kennissen om mee te doen. We willen immers gehoord en gezien worden.

Wilt u nog meer doen?
U kunt mee helpen deze mail te verspreiden, een affiche of folder aan uw raam hangen of een ‘plakronde’ organiseren in uw buurt.

We zoeken heel wat vrijwilligers die in de betoging een kleine taak willen opnemen: dragen van materiaal, onze ‘levende ordewoorden’ en uiteraard ook de ordedienst. Aarzel niet en vul de het elektronisch formulier in op de website (http://www.geenoorlog.be)

Ook financiële bijdrages, hoe klein ook, zijn meer dan welkom.

Alle details, folder, lijst van organisaties die meedoen, en andere vindt u op http://www.geenoorlog.be (NL) – http://www.cnapd.be (FR) en http://www.stopusa.be