arch/ive/ief (2000 - 2005)

stadsbos deinze
by Dries Hubrechts Monday, Feb. 23, 2004 at 10:47 PM
stadsbosdeinze@yahoo.com

Sinds eind oktober 2003 hebben diverse verenigingen uit Deinze de krachten gebundeld voor de totstandkoming van het stadsbos Deinze. Hiermee willen ze bij de bevolking een breed draagvlak creëeren opdat dit bos er binnenkort zou kunnen komen. OP 21 maart, gaat een grootscheepse POSITIEVE actie door, voor jong en oud, ...

SAMENWERKINGSVERBAND VAN VERENIGINGEN IJVERT VOOR STADSBOS DEINZE
Sinds eind oktober 2003 hebben diverse verenigingen uit Deinze de krachten gebundeld voor de totstandkoming van het stadsbos Deinze. Hiermee willen ze bij de bevolking een breed draagvlak creëeren opdat dit bos er binnenkort zou kunnen komen.
In de omgeving van Astene-dreef en de Krekelstraat zijn er plannen voor bebossing door 2 instanties. De stad Deinze besliste in 2002 tot aankoop van 22 ha nabij Astene-dreef. Deze grond is tot op heden nog niet aangekocht. Het Vlaamse Gewest, afdeling Bos en Groen kocht begin 2003 37 ha aan tussen de Krekelstraat, Parijsestraat en Karreweg.
De afdeling Bos en Groen diende in september 2003 een aanvraag tot bebossing ingediend bij het stadsbestuur van Deinze. Dit weigerde echter deze aanvraag op 20.10.2003, waardoor er deze winter nog niet met de aanplant kan begonnen worden.
Als gevolg van deze negatieve beslissing hebben diverse Deinse verenigingen hebben zich nu verenigd in een samenwerkingsverband voor dit stadsbos.
Het gaat om verenigingen zoals Gezinsbond Astene en Petegem, Vakantiegenoegens Deinze, Stichting Omer Wattez, Velt Leieland, Jeugdraad Deinze, Negenstratencomité, enz.. Onder de leuze ‘Een nieuwe lente, een nieuw bos’ plannen zij een gezamenlijke wandel-speel-fietsnamiddag op zondag 21 maart 2004 van 14 tot 17.30. Die dag zullen er diverse activiteiten te beleven vallen, waarin de kansen en mogelijkheden van een toekomstig stadsbos centraal zullen staan. Die mogelijkheden situeren zich vooral op vlak van natuureducatie, speelmogelijkheden voor de jeugd, wandel- en fietsroutes voor iedereen. Dit project voor de toekomstige generaties zal een extra aantrekkingskracht kunnen betekenen voor Deinze.
Er werd ook een beschermcomité van bekende Deinzenaars (of uit de omgeving van Deinze) samengesteld. Het betreffen de schilders Roger Raveel en Raoul De Keyser, conservator van het Raveelmuseum Roland Jooris, actrices Jits Van Belle en Hilde De Baerdemaecker, jeugschrijver Marc De Bel, profvoetballer bij Germinal Beerschot Bert Dhont en Radio 2-presentator Hein De Caluwé. Zij zegden hun morele steun toe aan dit initiatief. Mogelijks breidt dit comité nog uit met enkele bekende namen. Enkele leden van dit beschermcomité zullen ook aanwezig zijn op zondag 21 maart.


Om dit samenwerkingsverband nog kracht bij te zetten, werd een platformtekst opgemaakt. Daarin wordt o.m. steun gevraagd voor dit project. Inmiddels werd deze tekst door vele socio-culturele verenigingen ondertekend. Verenigingen die deze tekst nog wensen te onderschrijven, kunnen die aanvragen bij Wim Bracke (tel 09/380.01.03) of via stadsbosdeinze@yahoo.com.

EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUW BOS !
ZONDAG 21 MAART 2004 – VAN 14 TOT 17.30 U
WANDEL-SPEEL-FIETSNAMIDDAG MET INFO OVER
STADSBOS DEINZE
SLOTMOMENT OM 17.00 U IN DE CEDER
Diverse activiteiten voor jong en oud die het toekomstig stadsbos centraal stellen:
Geleide natuur- en cultuur-historische wandelingen en cultuur-hist. fietstocht, uitgestippeld wandeltraject, diverse spelen door jeugdbewegingen, gekke fietsen, natuurexploratietocht voor kinderen, drankstandjes met pannenkoeken, optredens van muzikanten en kinderkoor, natuuropdrachtjes voor kleuters, info-standen over stadsbos en van diverse verenigingen, …
Kinderopvang in de Ceder van 14 tot 17 u voor 0-6 jarigen
Plaats van gebeuren: omgeving Parijsestraat en Krekelstraat te Astene; Verzamelpunt: De Ceder, Parijsestraat.
Inkom is gratis – Kom bij voorkeur met de fiets of te voet !
Info via stadsbosdeinze@yahoo.com
Organisator: samenwerkingsverband van diverse socio-culturele verenigingen en vrijwel alle jeugdverenigingen