arch/ive/ief (2000 - 2005)

AEL betoogt in Brussel voor hoofddoek: "Respect is wat ik vraag!"
by christophe callewaert Sunday, Feb. 22, 2004 at 8:13 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Zo'n driehonderd voornamelijk moslims betoogden vandaag in Brussel tegen het verbod op het dragen van de hoofddoek. De manifestatie was een initiatief van AEL.

“Respect is wat ik vraag voor de hoofddoek die ik draag” en “Dewael blijf van onze sjaal”. De slogans klonken opvallend Nederlands. “We zijn niet zo goed ingeplant in Brussel”, verontschuldigt Karim Hassoun, bestuurslid van AEL zich. Toch dagen er uiteindelijk nog zo'n driehonderd betogers op die uit alle windstreken van België afkomstig zijn. Veel jongeren uit Antwerpen en Mechelen natuurlijk, maar ook uit Sint-Niklaas en Boom en zelfs een bus uit Charleroi.

“We wilden absoluut in Brussel betogen,” zegt woordvoerster Khadija Abbach. “Uiteindelijk zijn we hier in de hoofdstad van Europa en leeft hier een hele grote moslimgemeenschap. In Antwerpen brengen we makkelijk drie keer zoveel betogers op de been, maar deze keer wilden we ook de mensen van Brussel bewust maken dat ze zich zullen moeten organiseren als ze hun godsdienst en hun rechten willen verdedigen.” De betoging in Brussel was ook onderdeel van een Europese actiedag tegen het hoofddoekverbod. Op hetzelfde moment werd er ook in Amsterdam en Parijs betoogd.

Kop van jut op de betoging was natuurlijk minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael die enkele weken geleden het idee opperde om in navolging van Frankrijk ook in België een verbod op de hoofddoek in openbare plaatsen in te voeren. De Franse wet die alle religieuze symbolen verbiedt, werd vorige week van kracht. Minister Dewael liet zich door die wet inspireren en beweerde dat de overheid ten allen tijde neutraal moet blijven en dat religieuze symbolen niet kunnen in openbare ruimtes en dus ook niet in scholen. Hij voegde er aan toe dat de hoofddoek moet worden bestreden als hij dient om de vrouwen te onderdrukken.

“De hoofddoek is geen symbool,” spreekt Khadija de minister tegen. “Meisjes kiezen voor de hoofddoek uit overtuiging omdat ze dat beschouwen als een onderdeel van de beleving van hun geloof.” Khadija verbaast zich er ook over dat Dewael nu met zo'n verbod afkomt. “Toen ze veertig jaar geleden onze ouders naar hier haalden, heeft niemand hen naar hun overtuiging of geloof gevraagd, maar plots is de islam nu gevaarlijk en agressief en weet ik wat allemaal.” Voor de manier waarop momenteel het debat gevoerd wordt, haalt ze haar neus op. “Wat een onkunde! De mensen die het hoge woord voeren op TV weten niet eens waar ze over praten.”

Vicieuze cirkel
AEL-voorzitter Ahmed Azzuz, die zich tijdens de betoging wat op de achtergrond hield, sluit zich daar in een korte slottoespraak bij aan: “Er wordt altijd over en nooit mét moslims gepraat. Dertig jaar geleden werd de islam officieel erkend, maar in de praktijk merken we daar nog altijd heel weinig van.”

AEL waarschuwt voor de gevolgen van een mogelijk verbod op de hoofddoek. Khadija: “Meisjes worden van school weggestuurd, verliezen tijd omdat ze een nieuwe school moeten zoeken en lopen achterstand op en later zullen ze dan beweren dat migranten geen werk vinden omdat ze niet goed gestudeerd hebben. Zo komen wij nog maar eens in een vicieuze cirkel terecht.”

Maar gezien de reacties op het voorstel van Dewael lijkt het in België voorlopig nog niet zo'n vaart te lopen. En als het er toch komt, dan zal het verbod op flink wat weerstand stuiten. Dat maakten de mondige en luidruchtige betogers van vandaag voldoende duidelijk.