arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden betogen op 20 maart in Oostende
by christophe callewaert Friday, Feb. 20, 2004 at 6:08 PM
christophe@indymedia.be

Zaterdag 20 maart betogen de twee vakbonden in Oostende bij de start van de tweede grote ministerraad die daar dat weekend plaatsvindt.

In het weekend van 20 en 21 maart organiseert de regering een tweede grote ministerraad. Na Gembloux werd deze keer gekozen voor de thuishaven van de minister van Begroting Johan Vande Lanotte. De vakbonden willen dat het behoud van de sociale zekerheid de rode draad vormt van deze ministerraad. In een gezamenlijke persmededeling zetten het ACV en het ABVV vier punten op de agenda: de welvaartsvastheid van de uitkeringen, het behoud van de sociale zekerheid, werkgelegenheid en de stopzetting van de fiscale discriminatie van de nieuwe bruggepensioneerden.

Na de eerste mega-ministerraad van Gembloux reageerden de vakbonden heel afwijzend. “De regering organiseert de jacht op werklozen,” klonk het bij het ABVV. “Dit is een asociale regering,” vond het ACV. Terwijl er wel geld voor handen bleek om het sociaal statuut van de zelfstandigen te verbeteren en de aftrekbaarheid van restaurantkosten te verhogen, was er voor de werknemers helemaal niets voorzien. Maatregelen om de fiscale fraude aan te pakken werden doorgeschoven naar later. Maar werklozen mochten al meteen beginnen bibberen.

Uit de cijfers van de vakbonden blijkt nu dat de kloof tussen de sociale uitkeringen en de lonen steeds breder wordt. Twintig jaar geleden bedroeg de werkloosheidsuitkering 42% van het gemiddeld loon. Nu is dat nog maar 28%. De pensioenen zakten van 34 naar 32 % en de invaliditeitsuitkeringen gingen zelfs een kwart achteruit van 44 % naar 33 %. De vakbonden verwachten dan ook een inhaalbeweging en de invoering van een jaarlijkse automatische welvaartsvastheid van de uitkeringen.

Om de toekomst van de sociale zekerheid te vrijwaren halen de vakbonden het voorstel van de algemene sociale bijdrage terug boven. De regering moet ook dringend maatregelen nemen om de werkgelegenheid aan te zwengelen. De vakbonden vragen een “voluntaristisch industrieel beleid”. Tenslotte eisen de vakbonden dat de fiscale discriminatie van de nieuwe bruggepensioneerden die tot 1000 euro kan oplopen uit de wereld wordt geholpen.

Signaal
De organisatie van deze betoging had wel heel wat voeten in de aarde. Maandag had ABVV-voorzitter Mia De Vits haar militanten nog opgeroepen om te betogen in Brussel. Zij wou namelijk vermijden dat de betoging zich zou gaan richten tégen 'de zogenaamde antisociale regering'. Volgens haar heeft de vakbond de SP.a en de PS nodig om de sociale eisen ook rond de regeringstafel kracht bij te zetten. De zinsnede tussen aanhalingstekens was een sneer aan het adres van ACV-voorzitter Luc Cortebeeck die in de jongste editie van het weekblad Visie herhaalde dat “deze regering niet sociaal is”.

Na lang onderhandelen werd het dan uiteindelijk toch Oostende. Meteen een kans om bij de start van de twee grote ministerraad een duidelijk signaal te geven dat het ongenoegen en de ontevredenheid bij de werknemers en de vakbonden zeer groot is. De vredesbeweging zit ondertussen wel met de handen in het haar daar zij op de zelfde dag in Brussel een betoging organiseren naar aanleiding van de eerste verjaardag van de start van oorlog tegen Irak. Gisteren had het organiserende platform nog een brief gestuurd naar de twee vakbonden met de vraag daarmee rekening te houden. De vredesbeweging is nu aan zet om een creatieve oplossing te vinden.



Zwaarden omsmeden tot ploegen !
by raf verbeke Friday, Feb. 20, 2004 at 6:54 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Zwaarden omsmeden tot ploegen ! Dat is altijd de basis geweest van elke vredesbeweging in alle tijden ! De oorlog van Bush is zijn uitweg uit de recessie. De jobloze heropleving in de VSA wordt goeddeels gedragen door de de oorlogsindustrie. Het is een oorlog tegen de werkers en tegen de Europese concurrenten. Het geld van de oorlog investeren in WERK en sociale zekerheid voor iedereen is een basiseis van de vredebeweging.
Daarom moet alles gedaan worden dat beide betogingen mekaar op een of andere manier vinden die dag ! Desnoods kan het mobiel Sociaal Forum voor WERK dat onlangs onlangs is opgericht met zijn bus pendelen tussen de twee.

Irak en Palestina
by tiene Saturday, Feb. 21, 2004 at 12:07 PM

ik dacht dat de vakbonden hun naam hadden gezet onder de betogingsoproep tegen de oorlog/bezettingen in het midden-oosten? 20 maart, Brussel!
Ze kunnen evengoed de 19e of 21 naar Oostende afzakken! waarom kiezen ze voor de 20e???

de basis
by Guido Saturday, Feb. 21, 2004 at 4:18 PM

Geen van de vakbonden heeft de betogingsroep ondertekend,

http://www.motherearth.org/nowar/nl/home_nl.php

Bij vele basismilitanten leidde dit tot onvrede.

Ik vraag me af wat de basis van de vakbond ervan vind dat hun top eerst de oproep niet wil tekenen en nu op net dezelfde dag een betoging organiseerd.

Kan men misschien ook eens enkele basismilitanten interviewen?

Le même jour que la manif internationale contre la guerre ?
by AmigaPhil Saturday, Feb. 21, 2004 at 9:08 PM
AmigaPhil@ping.be

Le 20 mars est aussi la date prévue pour la prochaine manifestation internationale contre la guerre.
Alors soit la manifestation d'Ostende est reportée (ou avancée), soit nous ne verrons à Bruxelles aucun des syndicats qui s'étaient pourtant mobilisés contre la guerre en Irak le 15 février 2003.

tous ensemble !
by raf verbeke Sunday, Feb. 22, 2004 at 1:45 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Il est nécessaire que tout soit fait pour que des deux côtés, côté syndical et côté modialiste, tout les échanges de vus et tous les initiatives possibles soient pris pour que ce jour-là un lien entre la lutte sociale et lutte contre la guerre soit visible pour l'opinion publique.
Le forum social pour l'emploi, le forum mobile qui est né des initiatives autour de la proposition de loi Decroly (
http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=147 )
et de la lutte à FORD à Genk, avait déjà décidé à sa réunion de travail à Bruxelles le 6 février d' être présent ce jour-là sous le slogan "pas d'argent pour la guerre, mais pour l'emploi !".
Sur ce site-ci était publié hier un article d'un néerlandophone d' extrème droit qui critiquait les gens qui déploraient la division syndical/pacifiste en appelant "EIGEN JOBS EERST !" ("Propres emplois d'abord !). Il est claire que l'économie de guerre américain n' a pas de pardon ni des emplois "étrangers" ni des emplois "de notre peuple". Un économie de guerre comme il est constitué par le gouvernement de Bush ( le premier président depuis le krach de 1929 ou en nombre absolut le nombre de postes de travail a diminué !!!) n'est pas une solution pour l'emploi, ni ici, ni en Irak et nulle part !!!!!
C'est cela la base objectif de l' unité nécessaire des mondialists et syndicalistes.
Qui s'engage ?
Raf Verbeke
0497/23.07.60.

Allemaal samen !
by raf verbeke Sunday, Feb. 22, 2004 at 2:14 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

"Het is nodig dat alle mogelijk gesprekken en alle mogelijke initiatieven genomen worden om er voor te zorgen dat de strijd tegen de sociale politiek van de regering en de strijd tegen de oorlog in Irak in de ogen van de publieke opinie worden verbonden met elkaar. Het Sociaal Forum voor Werk, dat ontstaan is uit de discussie over het wetsvoorstel Decroly (http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=231)
en uit de steunacties aan de werkers van FORD in Genk heeft op haar werkvergadering van 6 februari al beslist om die dag aanwezig te zijn rond de slogan " Geen geld voor oorlog, maar voor WERK".
Een extreem-rechts persoon is gisteren op deze site tussengekomen tegen diegenen die pleiten voor de eenheid tussen de globalisten en de vakbonders met het argument "eigen jobs eerst !". Het is duidelijk dat de oorlogseconomie die onder Bush is opgebouwd (het eerste presidentschap sinds de krach van 1929 waar het aantal werkplaatsen in absolute cijfers gedaald is !!!) geen oplossing biedt voor de "eigen jobs" en voor de "vreemde jobs", en voor de tewerkstelling in het algemeen en overal !
Dat is de objectieve basis van de eenheid die vandaag nodg is onder de globalisten en de akbonders.
Wie steekt zijn /haar nek uit ?
Raf VErbeke
0497/23.07.60."

globaal en lokaal
by marc leemans Friday, Mar. 05, 2004 at 12:05 PM

Beste vrede- en vakbondssympatisanten,

20 maart zal inderdaad een drukke dag zijn met(in de voormiddag/rond de middag) een "sociale" betoging in Oostende en (in de namiddag) een "vredes"betoging in Brussel. Jammer dat twee lovenswaardige initiatieven mekaar wat doorkruisen. Maar er is hiervoor weinig alternatief.

De vakbonden hebben de organisatoren van de vredesbetoging reeds vroeger laten weten dat de periode vanaf nu tot en met de sociale verkiezingen in mei 2004 zeer moeilijk ligt voor manifestaties met algemeen maatschappelijke of wereldthema’s. Onze sympathieën liggen gelijk. Maar soms moeten we onze prioriteit bepalen en dan ligt dit voor de vakbond toch nog in de eerste plaats bij de sociale problematiek. In elk geval sluit dit zeker niet uit dat de vakbondsleden ook geïnformeerd worden over de vredesbetoging van 20 maart in Brussel.

Maar inmiddels besliste de regering een conclaaf te organiseren op 20 en 21 maart 2004 in Oostende. Gezien het sociaal beleid aan de agenda staat is het van groot belang dat wij onze programmapunten i.v.m. sociale uitkeringen, sociale zekerheid en werkgelegenheid opnieuw massaal onder de aandacht brengen.

Praktisch gesproken is dit alleen zinvol wanneer dit gebeurt bij de start van het conclaaf en in de buurt van het conclaaf. Daarom hebben de besturen van ACV en ABVV besloten op zaterdag 20 maart 2004 om 11.00uur gezamenlijk te manifesteren in Oostende.

We weten dat dit de keuze van geëngageerde mensen niet gemakkelijk maakt. Toch weten wij nu reeds dat een aantal mensen zullen aanwezig zijn in Oostende én in Brussel.

We hopen dat zowel de "sociale" als de "vredes"manifestatie succesvol mogen verlopen en dat dit toevallig samenvallen van data geen hinder zal zijn voor verdere samenwerking.