arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een tussentijds bilan van Paars
by HRN Friday, Feb. 20, 2004 at 2:37 PM

Eerder deze week hadden we het al over een aanval op ‘de mensen’ in verband met de sociale zekerheid. Vandaag maken we een tussentijds bilan van de coalitie tussen de liberalen en de sociaal-democraten.


1. Binnenlandse politiek:

* Fiscale amnestie

Tegen een kleine geldboete mogen fraudeurs hun zwart geld witwassen. De Deutsche Bank pakt uit met een prachtige reclamecampagne onder het motto ‘Welcome Black’. Van sociale rechtvaardigheid is geen sprake. Laat staan van enige ethiek.

* Jacht op werklozen

In deze tijden van economische crisis worden werklozen bestempeld als ‘sociale fraudeurs’. Mensen die hun job verliezen, die moeilijk werk vinden, die in de put zitten, worden binnenkort nog strenger gecontroleerd. De SP.A was toch de partij die enkel dingen invoerde die goed zijn voor de mensen? Begrijpe wie het begrijpen kan.

* Loonlastverlagingen

De ondernemers en de patroons krijgen fiscale cadeaus van de regering in ruil voor collectieve afdankingen en herstructureringen. De werkende bevolking mag blijven inleveren. 200.000 jobs? Een grote leugen. In werkelijkheid zijn er 100 afdankingen per dag!!!

* Criminalisering van vluchtelingen

Minister van Binnenlandse Zaken Dewael hanteert de ijzeren vuist in het vluchtelingenbeleid. Herinner u de beelden van de vluchtelingen die in Zeebrugge hardhandig werden opgepakt. Herinner u de onwil van de minister om in te gaan op de eisen van de hongerstakende vluchtelingen, omdat hij een hongerstaking geen legitiem actiemiddel vond. Alsof de deportaties en uitwijzingen humanitaire maatregelen zijn?


2. Buitenlandse politiek:

* Afschaffing genocidewet

Onder Amerikaanse druk werd bij de intrede van paars de genocidewet gewoonweg afgeschaft. De Amerikaanse druk was in feite een grove schending van onze soevereiniteit, maar de paarse ploeg liet zich gemakkelijk inpakken door de neocons. België loopt sindsdien terug in de pas van de grote Amerikaanse broer. Recentelijk maakten we nog de excuses mee van Verhofstadt aan het adres van Bush en co voor de ‘onvergeeflijke uitspraken’ van defensieminister Flahaut in Humo.

* Logistieke steun aan illegale bezetting van Irak

De Amerikaanse wapentransporten over Belgisch grondgebied en via de Antwerpse haven zijn gewoon blijven doorgaan. Had de SP.A niet beloofd om een herziening van de akkoorden te vragen? Waar zijn die pacifisten van Spirit? België collaboreert in haar daden met de VS. Dat is een onweerlegbaar feit.

* Terug bevriend met Israël

De relatie met de racistische staat Israël is terug verbeterd, ook al dankzij het afschaffen van de genocidewet en waarschijnlijk ook onder druk van de Belgische zionistische lobby. De vriendschap met Israël gaat zelfs zover dat België het vandaag niet ‘opportuun’ vindt dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een advies geeft over de bouw van de Israëlische apartheidsmuur.


Een conclusie

Algemeen genomen kan gesteld worden dat paars op binnenlands vlak een hoofdzakelijk neoliberale politiek voert en op buitenlands vlak een pro-imperialistische koers vaart. Wanneer we op 20 maart betogen tegen de bezetting van Irak en Palestina zullen we dus ook tegen het beleid van de Paarse regering moeten protesteren.

HRN, 20/02/04