arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pauwels-trafo Gent onherroepelijk dicht
by raf verbeke Friday, Feb. 20, 2004 at 8:57 AM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

ER is een akkoord bij de arbeiders over een sociale regeling voor de sluiting van Pauwels-traf in Gent. Het akkoord van de bedienden zal niet lang op zich laten wachten.

19 arbeiders zullen op brugpensioen gaan.
30 arbeiders zullen vrijwillig gevraagd worden naar Mechelen te gaan werken waar bestellingen zijn.
20-tal mensen is vanzelf voort gegaan door de vraag op de arbeidsmarkt via Volvo
De rest wordt afgedankt met een aantal vergoedingen bovenop de wettelijke premies.

Daarmee valt het doek over het laatste stuk industriële en arbeidersgeschiedenis van wat eens Carels, later ACEC en ten slotte Pauwels was. Net als vorig jaar gebeurde met de sluiting van Treillarmé dat de laatste uitloper was van de Puntfabriek-ARBED.

Deze twee bedrijven vormden de basis van het Gentse socialistische syndicalisme in de tweede helft van de 19°eeuw en gedurende de ganse 20° eeuw.

Maar deze beschouwingen zijn niet besteed aan de werkers. Net als overal bij de sluitingen van bedrijven blijft de meerderheid met een stil en wrang gevoel achter omdat dit bedrijf opnieuw geen echte kans gekregen heeft. Alternatieven om te vechten voor een transfo-productie, een andere productie en voor het behouden van jobs zit er niet meer in.

Wekelijks hebben wij met een paar mensen postgevat aan het bedrijf om het gesprek te voeren over hetgeen gebeurde in het bedrijf en over ons wetsvoorstel. Het besef dat er ALGEMENE maatregelen en ALGEMENE actie nodig is om op te komen voor onze tewerktelling is diep doorgedrongen.Iedereen beseft dat dit niet mogelijk is bedrijf per bedrijf.

In juni gaat het bedrijf onherroepelijk dicht. Afwachten wat de plannen zijn van de huidige eigenaar en van het stadsbestuur met de gebouwen.